2019. július 23., kedd
Lenke névnap

Fórum a fogyasztókért, a fogyasztásról, ami mindenkit érint

Mit tehetünk, ha a boltban nem azt kaptuk, amit vártunk? Többek között erre a kérdésre is választ adott a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara konferenciatermében megrendezett Fogyasztóvédelmi fórum, csütörtökön.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatala csütörtök délelőtti eseményén vállalkozók, magánszemélyek, illetve a fiatal generáció is nagy számban vett részt: a nap folyamán szerzett információkat a munka és a magánélet területén is egyaránt hasznosíthatják.

Nagyon fontos ebben a piacgazdaságban, amiben élünk, hogy a vállalkozások úgy működjenek, hogy betartják a különböző jogszabályokat, törvényeket, ehhez pedig szükséges, hogy a megfelelő információkkal rendelkezzenek. Ne feledjük el, hogy a vállalkozók is vásárlókká válnak a magánéletben, ezért jó, ha a másik oldalra vonatkozó előírásokat is ismerik: magánszemély és vállalkozó között nincs éles határ – tudtuk meg a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkárának, dr. Somogyi Istvánnénak a nyitóbeszédéből.

Dr. Somogyi Istvánné elmondta, hogy az emberek törekednek arra, hogy a vásárlás során felmerülő vitákat egymás között megoldják, különböző testületek bevonása nélkül. Sok esetben ez nem működik ilyen egyszerűen: a fórumon résztvevők tájékoztatást kapnak arról is, hogy hova lehet fordulni panaszukkal.

A megnyitót követően Troják László, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatal Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztály főosztályvezetője tartotta meg előadását jótállásról, szavatosságról és a bejelentett fogyasztói igények kezeléséről.

Troják László előadása után, átlépve kicsit az ország határait, az Európai Fogyasztói Központot mutatta be és a határon átnyúló vásárlásokról beszélt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Európai Fogyasztói Központ főosztályvezetője, dr. Kriesch Attila.

A program egy rövid kávészünettel megszakítva dr. Vasvári Csaba, a Veszprém Megyei Békéltető Testület elnökének tájékoztatójával folytatódott: a 2018. évi tapasztalatokról és tudnivalókról.

A délelőtt utolsó előadója dr. Kulisity István ügyvéd a még sokak számára kevésbé ismert TSZSZ, vagyis a Teljesítésigazolási Szakértői Szervet mutatta be, kitérve az eljárások ismertetésére.

A fórum rendkívül interaktív módon zajlott, nem maradt megválaszolatlan kérdés a délelőtt során felmerült témákban: lehetőség volt kérdezni az egyes előadások után és a teljes program végén is.