Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
2°C
2024. március 19. József
Veszprém
2°C

A sport és a tanulás erősítik egymást

2019. szeptember 21. 14:23
Jó hangulatú beszélgetésen vehettek részt, akik szombaton kora délután a Vasas Sportpályára látogattak. A Fiatalok Napján sportról, karrierről és tanulásról beszélt Rasovszky Kristóf, Nagy László, Porga Gyula, Orbán Éva és Szentgyörgyi Rómeó.

Az öt vendéggel kapcsolatban két fontos közös pontot említhetünk, amelyek életük részét képezték: az egyik Veszprém, a másik pedig a sport. A beszélgetésen azonban szó esett arról is, milyen érzés 25 kilométert leúszni, kiderült, hogy Nagy Lászlótól a kosárlabda sem áll távol és Szentgyörgyi Rómeó elmondta azt is, hogy bár sok sportot kipróbált, nem erőssége egyik labdajáték sem.

Már rögtön a bevezető kérdéssel egy sokak számára dilemmát okozó kérdést érintett a program: karrierjük kezdetéről, illetve a sport és a tanulás összeegyeztethetőségéről meséltek a meghívottak.

Rasovszky Kristóf fiatal világbajnok úszó és jelenleg egyetemista. Elmonta, hogy már gyermekként is jelen volt életében a sport és a kézilabda csábítása ellenére is kitartott az úszás mellett, ami a sikereit tekintve egyértelműen jó döntésnek tűnik. Kristóf szerint a tanulás és a sport kisebb nagyobb bukkanókkal, de mindig összeegyeztethető.

Nagy László kétszeres Bajnokok Ligája-győztes kézilabdázó korábban a szülői örökség révén kosárlabdázott. Kristóf válaszára reflektálva megjegyezte: ő viszont hagyta magát és 13-14 évesen elcsábult és teljes aktivitással elkezdett kézilabdázni. A tanulmányait természetesen ő is folytatta és nem okozott számára sem problémát a sportolás mellett az iskolában is teljesíteni. Az aktív kézilabdás évek után most is tanul: edzői papírjai megszerzésén dolgozik jelenleg.

Szentgyörgyi Rómeó többszörös aerobik Európa- és Világbajnok életében a sport most személyi edzőként végzett munkájában van leginkább jelen. Rómeó elmondta, hogy hat éves korában a testnevelés tagozatos iskolából egy képességfelmérést követően irányították a torna irányába, amit azóta sem bánt meg egy percre sem, hiszen rengeteget köszönhet a sportágnak.

“A mai napig a szívem csücske a torna: nagyon jó alapokat adott.”

Rómeó az egyetemi évek alatt több sportágat is kipróbálhatott és mindegyiket becsüli.

- A labdajátékokat különösen tisztelem, mert a labdával mindig kicsit ügyetlenebb voltam - fűzte hozzá nevetve.

Orbán Éva kalapácsvető hét évesen kezdett atletizálni és 14 évesen került a városba, ahol folytatta dobó pályafutását. 20 évesen ösztöndíjjal Amerikában kezdhette meg egyetemi tanulmányait.

- Az Amerikában töltött hat évet is a sportnak köszönhetem - fogalmazott.

“A sport nagyon sok lehetőséget megnyit a tanulásban és rengeteg dolgot mutat és ad az élet más területén.”

Porga Gyula polgármester életének fontos részét képezi a sport annak ellenére, hogy ő nem ebből él.

- Korábban futballoztam, de remélem azért a veszprémiek nem a sportteljesítményem alapján ítélnek meg - jegyezte meg a polgármester. Porga Gyula szerint a sport és a tanulás erősítik egymást, hiszen a profi sporthoz ugyanazok a képességek szükségesek, mint a tanuláshoz: például a nagymértékű kitartás és szorgalom.

- Imádtam a sportot és úgy gondolom, hogy a mai napig meghatározza a gondolkodásomat, mindennapjaimat, hogy valamikor egy közösség tagjaként sportolhattam - fogalmazott.

A polgármester szerint el kell engedni a szülőknek is a sport vagy tanulás kérdését: a gyerekek nyugodtan sportoljanak, a tanulásra is jutni fog idő és energia.

- A rendezvény egy jó alkalom arra, hogy megismerjék a különböző sportágakat a fiatalok és kedvet kapjanak a mozgáshoz és szerencsére a veszprémi klubok, sportegyesületek partnerek ebben - mondta.

A visszatekintést követően még néhány pályafutásukkal kapcsolatos kérdésre válaszoltak a beszélgetés résztvevői. Megtudhattuk, hogy Orbán Éva folyamatosan készül az olimpiára, hogy a megmérettetés méltó lezárása lehessen aktív éveinek.

Nagy László arra a kérdésre reagálva, hogy láthatjuk-e még a pályán “vészhelyzet esetén” a 2019-20-as BL idényben elmondta, hogy nam valószínű, hiszen nem ilyen céllal lett nevezve és a csapat tartalék szempontjából is erős.

Rasovszky Kristóftól sajnos, ma nem tudhattuk meg, hogyan kell 25 kilométert leúszni és mégis mire gondolhat 25 kilométer úszás közben az ember, mert az úszó szerint a végére már nem is emlékszik igazán hogy mire gondolt az első órákban.

“Mondhatnám, hogy szakmai titok, de valójában nem is tudom. Nekem például az kérdéses, hogyan lehet lefutni egy maratont vagy három sportágban maximumon teljesíteni a triatlonon.”

A kerekasztal beszélgetés végén a polgármester és a sportolók a témával kapcsolatos fiataloknak és szülőknek szánt útravaló gondolatokkal búcsúztak el a közönségtől.

“A legfontosabb, hogy csinálják azt, amit szeretnek és tegyenek meg mindent, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból, akár sportról, akár munkáról vagy tanulásról beszélünk.”

Rasovszky Kristóf

“Szerintem fontos, hogy kitartóak legyenek és élvezzék, amit csinálnak.”

Nagy László

“Úgy gondolom, hogy a szülőknek kell megteremteni a feltételeket, lehetőséget, hogy a gyerekek sportoljanak és fontos, hogy ne hagyják őket elkallódni. (Mert ezt később meg fogja hálálni minden gyerek a szüleinek, ahogy én is tettem.) A sporttal rengeteget kapnak az élettől.”

Szentgyörgyi Rómeó

“Az edzőm azt szokta mondani, hogy egy nap 24 órából áll és ebbe mindent bele lehet sűríteni: a tanulást, a sportot és a pihenést. Ahhoz, hogy az ember élete teljes legyen szükség van mindegyikre és a szülők feladata elsősorban, hogy ebbe az irányba tereljék a gyerekeket.”

Orbán Éva

“Legyenek álmaik és ezeket az álmokat soha ne adják fel: ha nem sikerül valami újra meg kell próbálni. Attól leszünk erősek, hogy célokat tűzünk ki magunk elé.”

Porga Gyula

Sulyok Georgina
Kovács Bálint
további cikkek
Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Veszprém kártya Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Idén március 1-től éledt újjá a Veszprém kártya, azóta pedig meredeken emelkedik a népszerűsége a veszprémiek körében. Porga Gyula polgármester azt ígérte, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre, amit a kártyatulajdonosoknak biztosít a város. tegnap 22:11 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! 1848 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! Megtartották a hagyományos március 15-ei ünnepséget Veszprémben is a Dózsa György téren, ahol Porga Gyula polgármester arról is beszélt, hogy elődeinknek a szabadság még vágyálom volt, amiért az életüket is képesek voltak feláldozni, nekünk viszont azt a kérdést kell feltenni, hogy jól élünk-e ezzel a magadatott szabadsággal? Személyesen és közösségben egyaránt. 2024. március 15. 16:15 Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33 Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Gyárkert Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Porga Gyula polgármester a közösségi médiában erősítette meg, hogy idén nyáron sem maradnak koncertek és rendezvények nélkül a veszprémiek a Gyárkertben. 2024. március 14. 19:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.