2020. augusztus 13. // Ipoly névnap

Fényként bújik meg az árnyékban

2019. szeptember 12. 11:30
A legnagyobb álmom az, hogy olyan ember legyek, aki mutatóujjként van jelen mások életében. Ugyanis ugyanúgy harcos vagyok, akár a kábítószeres, aki az éjszakát járja, azzal a különbséggel, hogy én inkább Jézus Krisztust választottam – fogalmazott a Weapon Group SC muay thai, K1 szakágának megtért harcosa, Kun Marcell.

Kábítószer, nők, alkohol – egyik nagyobb függőséghez vezet, mint a másik. S ha mindhárom egyszerre találkozik egy férfi életében az éjszakában, az bizony sok jóra nem vezethet... Megváltozni, vagy épp megtérni, s szembenézni önmagunkkal, azonban sosem késő…

Ha szólít a szörny

– Nincs mit tagadnom. Olyan életet éltem, amely fűződik az éjszakához… A nőkhöz, a kábítószerekhez, az alkoholhoz… Rengeteget verekedtem az utcán… Nem vagyok erre büszke, de megtörtént, az életem része... Hála Istennek azonban nem kerültem be sehova, itt lehetek és mesélhetek arról, merre jártam, s hova tartok – emlékezett vissza a vehirsport.hu megkeresésére a Weapon Group SC muay thai, K1 szakágának megtért harcosa, Kun Marcell.

– Másfél éve dolgoztam már együtt mesteremmel, Dobos Gergellyel, amikor egy átmulatott pénteki éjszaka után korán reggel elmentem edzeni. Nem voltam éppenséggel jól, de leedzettünk… A tréningek után, rendszeresen beszélgettünk a kocsiban amíg hazavitt, s máig emlékszem Gergő arra mondatára, amely azon a szombati napon gyökeresen megváltoztatta az életemet: „Marci, egyet tudj, Isten szereti a bűnöst, de gyűlöli a bűnt!”

– Ez volt az a mondat, ami akkora hatást gyakorolt rám, hogy egy csapásra megváltoztatta az életemet. Ugyanis a kimondott szónak ereje van: így épült fel az én megtérésem – árulta el fiatal tehetség.

Éjsötét árnyék

A 20 éves tehetség portálunknak elmondta, szerinte Isten az edzőjét, Dobos Gergelyt használta fel arra, hogy kimenekítse őt a gödörből, a sárból. Marcell hozzátette, máig csábítja a bűn, ugyanis a legsötétebb órákban, éjszaka dolgozik portásként különböző szórakozóhelyeken. – Van egy olyan világi mondás, hogy „az ördög, sosem alszik”… Viszont az Úr sem: ott vagyok az éjszakában, fényként bújok meg az árnyékban – tette hozzá.

A teremtő útjai

Kun pályafutása nemrégiben egyébként első komolyabb megmérettetéséhez érkezett. Ugyanis augusztus végén ringbe szállt -86 kg-os súlycsoportban a jubileumi, X. Mega Tech muay thai, K1 gálán, amelynek Tatabányán a Földi Imre Sportcsarnok biztosított otthont. Marci elárulta, már korábban is keresték edzőjével a rendezvény szervezőjét, hogy szívesen bunyóznának, de akkor még elutasítás fogadta őket: a párosítások ugyanis már megvoltak.

Trénerével azonban bíztak a sors akaratában: a rendező éppen akkor hívta a harcost, amikor Spanyolországban egy edzőtáborban tartózkodott, hogy sérülés miatt visszalépett egy versenyző, így ha szeretne, akkor harcolhat. – Egy kontinens választott el minket az edzőmmel amikor megtudtuk a hírt, az öröm azonban, amely átjárt akkor minket az égig is elért... Itt is tapasztalhatjuk, hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek – fűzte hozzá.

Igaz, Marcell és Gergely kapva kapott az alkalmon, azonban szembe kellett nézniük azzal a ténnyel, hogy az ellenfél, Némedi János a fiatal Kunnál több mint húsz évvel idősebb. A veszprémi bunyóstól megtudtuk, hogy számára mindössze a kilencedik megmérettetés volt a tatabányai ebben a szabályrendszerben, ellenfele azonban már tíz évre visszamenőleg minden Mega Tech Gálán szerepelt, arról nem is beszélve, hogy mennyi küzdelem volt még a háta mögött.

Akár egy gladiátor, a Colosseumban

– Ahogy beléptem a sportcsarnokba, egyből szúrós szemek fogadtak, éreztem, hogy különc vagyok. Próbáltam mindent, és mindenkit kizárni. A legnagyobb köszönet az edzőmet, Dobos Gergelyt illeti, aki mind mentálisan, mind lelkileg mind pedig fizikálisan is felkészített, hogy a lehető legjobb formában bunyózhassak. Gergővel mindketten kicsik vagyunk és megvetettek, de az Úr velünk, úgyhogy ki ellenünk… – mondta szerényen mosolyogva.

– Elkezdődött az összecsapás, mint két bivaly, úgy ugrottunk egymásnak a ringben. Ütöttük, csépeltük egymást, nem sokra rá pedig sajnos eldurrant az orrom egy ütéstől. Ránézett gyorsan az orvos, el nem tört: mehetett tovább! Elkezdtem a saját, taktikus, szögváltós bunyómat – emlékezett vissza a bajnok.

Isten előbb ítél, mint gondolnád...

– Némedi az első tiszta bal jobbegyenesemtől meg is rogyott, utána köröztem még egy kicsit, majd egy addig sosem gyakorolt ütéssel, egy overhanddel – magyarra fordítva a szót, egy szépen kivitelezett parasztlengőssel – koponyarészen mélyen felszakítottam a bőrt a fején, őt pedig leléptették: nyertem – árulta el Marcell, majd hozzátette, hogy ellenfele részéről arroganciát, tiszteletlenséget érzett végig, ami szerinte a legrosszabb dolog ami egy versenyzővel megtörténhet.

– Abszolút lenézett engem... Láttam rajta, hogy úgy volt vele, hogy idejön ez a gyerek, jól agyonverem, aztán mehetek is haza… Amikor a mérkőzés végén magasba emelték a kezem, sokan kifütyültek, mások trágár szavakkal illettek… Én viszont letérdeltem, s megköszöntem az Úrnak a tehetséget, amit kaptam tőle…

Emlékezz rá, hogy ki vagy!

A beszélgetés végéhez közeledve, Kun hangsúlyozta, edzője mellett szeretett édesanyjának, s édesapjának is hálával tartozik. Úgy fogalmazott, hogy nélkülük nem lehetne az az ember, aki most.

– A legnagyobb álmom az, hogy olyan sportoló legyek, aki úgymond mutatóujjként van jelen mások életében. Ugyanis ugyanúgy harcos vagyok, akár a kábítószeres, aki az éjszakát járja, azzal a különbséggel, hogy én inkább Jézus Krisztust választottam – e szavakkal búcsúzott tőlünk a megtért Kun Marcell, akinek egyetlen célja az életben, hogy egykor majd tisztességes úton, kétkezi, kemény munkával tudjon kenyeret rakni szeretett családja asztalára.

Simon Dani
Kovács Bálint

További cikkek

Veszprémi tehetséget támogat a MOL Alapítvány
Veszprémi tehetséget támogat a MOL Alapítvány
A Veszprémi Kempo SE tizennégy éves reménységét, Czuppon-Horváth Lilit beválasztották a MOL Alapítvány 2020-as Tehetségtámogató Programjába. Békési Gergely tanítványa rászolgált a támogatásra, hiszen a belföldi bajnoki címek mellett alapembere lett a magyar válogatottnak is. A nemzetközi sikereinek köszönhetően pedig az Európai Fekete Öves Tanács hazánk legjobb ifjúsági lány versenyzőjének választotta a tavalyi évben.
Rivalizálás helyett inkább tanulnak egymástól
Rivalizálás helyett inkább tanulnak egymástól
A Veszprémi Kempo SE vezetőedzőjének hitvallása, hogy ahol csak lehet, ott segítsenek egymáson az emberek. Békési Gergely ezzel a célzattal szervezte meg szombaton az I. Veszprémi K1 és kick-box szemináriumot is, amelyre nemcsak a megyéből, hanem az ország távolabbi pontjairól is érkeztek érdeklődők.
A tudomány szerint alkalmatlan a küzdősportokra, világbajnok lett
A tudomány szerint alkalmatlan a küzdősportokra, világbajnok lett
A lehetetlen nem létezik – Muhammad Ali közismert ars poeticáját évről évre bizonyítja Veszprém világ- és Európa-bajnok klasszisa, Bécsi Nikolett, aki ellenfelei elképesztő fizikai fölényét két küzdősportban – tékvandóban és kick-boxban – is rendre leküzdi.
Dzsúdóhétvége Nemesvámoson
Dzsúdóhétvége Nemesvámoson
Eredményesen szerepelt a Veszprémi Judo SE a hazai rendezésű regionális rangsorversenyén.
Eb-kvótával és huszonhat éremmel tért haza a veszprémi szumócsapat
Eb-kvótával és huszonhat éremmel tért haza a veszprémi szumócsapat
Tíz arany-, tíz ezüst- és hat bronzéremmel tért haza a Dunaharasztiban rendezett szumóversenyről a veszprémi Centrum SE.
2020. augusztus 13. // Ipoly névnap