Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Önkormányzati választás percről percre

2019. október 12. 20:12
Hatkor nyitottak a szavazóhelyiségek, este hétig lehet szavazni a kerület képviselőjére és a polgármesterre. Ma tartják a nemzetiségi önkormányzati választásokat is.

22:32

Megvannak a véglegesnek tekinthető eredmények: Porga Gyula marad a polgármester, 55-45 arányban győzte le Katanics Sándort. 

A frissen újraválasztott polgármester nyilatkozatát itt, a végül egyéni választókerületben képviselői mandátumot szerzett Katanics Sándor nyilatkozatát itt olvashatják.

A Közgyűlésben a polgármesterrel együtt 11 széket foglalhat el a Fidesz-KDNP, hetet pedig az ellenzéki pártok képviselői. A részletes eredményeket és a képviselők névsorát itt érheti el.

19:25

A szavazás befejezését követően a szavazatszámláló bizottságok hozzálátnak a voksok szétválogatásához, összeszámlálásához.  A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát (külön a nemzetiségenként megjelentek számát is). Csak ezek után bonthatják fel az urnákat.

A bizottságoknak ellenőrizniük kell, hogy az urnák sértetlenek-e, ha nem, akkor ezt rögzíteniük kell a rendkívüli események jegyzőkönyvében. (A bizottság dönt arról, hogy az urna sérülését figyelmen kívül hagyva belekeveri annak tartalmát a többi szavazólap közé, vagy a sérült urnát nem bontja fel.)

A szavazatszámláló bizottságnak szét kell válogatnia a fehér és a nemzetiségi szavazatokat tartalmazó zöld borítékokat - valamint a boríték nélkül talált zöld szavazólapokat -, a zöld borítékokat nemzetiségenként csoportosítania kell, hogy jegyzőkönyvet tudjanak kiállítani róluk.  A zöld borítékokat és a borítékon kívül talált zöld szavazólapokat nemzetiségenként külön-külön szállítóborítékba kell zárni, amelyen fel kell tüntetni a nemzetiség, a település és a szavazókör adatait, és azokat majd a helyi vagy a területi választási irodába szállítják, attól függően, hogy tartottak-e települési nemzetiségi választást. A nemzetiségi szavazatokat ott számolják össze.

 A szavazatszámláló bizottság tagjai csak a fehér borítékokat bonthatják fel, ezekből kiveszik a szavazólapokat, és különválogatják a polgármesteri és a képviselő-testületi szavazólapot.  A bizottság választástípusonként és jelöltenként, valamint listánként külön-külön megszámlálja a szavazatokat, kötegeli őket, és a kötegre jelöltenként/listánként külön-külön ráírja az érvényes szavazatok számát.

 

A szavazatszámláló bizottság a szavazatokat minden esetben legalább kétszer számlálja meg. Az ismételt számlálást addig folytatja, amíg annak eredménye valamely megelőző számlálás eredményével azonos nem lesz.

A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetője a szavazatok első összeszámlálásának eredményéről haladéktalanul adatlapot állít ki, és azonnal továbbítja a helyi választási irodához, amely rögzíti azokat az informatikai rendszerben.  A szavazatszámláló bizottság a szavazatok megszámlálása után megállapítja a választás szavazóköri eredményét, a szavazatok összeszámlálásáról és a szavazóköri eredmény megállapításáról jegyzőkönyvet állít ki. (mti)

19:20

Részvételi adatok 18:30-kor:

Veszprémben a választásra jogosultak 43,74%-a voksolt fél órával az urnazárás előtt. Ez majdnem háromezerrel több, mint ahányan 2014-ben összesen voksoltak városunkban. A legaktívabb szavazókör még mindig a 14-es a Botevben, 58,67%-kal. Az országos részvétel ugyanekkor 47,2% volt. 

19:01

Most már ne induljanak el, a szavazóhelyiségek bezártak.

"Rendben zajlott a szavazás Veszprémben. Vasárnap este 19 órakor bezártak a szavazókörök a Veszprém 56 szavazókörében a 2019-es önkormányzati választáson, rendkívüli esemény nem történt. Az urnák bontása után megkezdődik a szavazatszámlálás. A részvételi arány 18:30-kor: 43,74% volt"

- tájékoztatott dr. Mohos Gábor, a Helyi Választási Iroda vezetője.

18:59

Navracsics Tibor uniós biztos is leadta szavazatát a Bárczi Gusztáv iskolában

Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa  a 19 órás határidő fél órával dobta be mindkét szavazólapját az urnába. A Vehir.hu érdeklődésére azt mondta: "egy demokráciában mindig az a legfontosabb esemény, amikor a választópolgárok közvetlenül is befolyásolhatják azt, hogy kik hozhassák meg az elkövetkezendő időszakban a döntéseket. Különösen így van ez egy önkormányzati választásnál, hiszen a mindennapjainkat a helyi közösségekben éljük és most a helyi közösségünk vezetőit választják, ezért is örülök annak, hogy országosan is és Veszprémben is magasabb a részvételi arány, mint 2014-ben"- fogalmazott, majd kiemelte, bízik abban, hogy az általa támogatott Fidesz-KDNP jelöltjei fognak győzni, hisz "a város folytathatja a fejlődését azon az úton, amit már évekkel ezelőtt megkezdett." 

17:44

Részvételi adatok 17 órakor:

Veszprémben a szavazásra jogosulak 39,14%-a, 17 847 fő vett részt a választáson délután ötig. A legaktívabb szavazókör továbbra is a 14-es a Botevben, itt már a választópolgárok több mint fele, 54,3% voksolt. 

Innentől kezdve valóban nincs értelme a 2014-es napközbeni részvételi adatokat böngészni: már most többen szavaztak városunkban, mint akkor összesen (17 138 ). 

Az országos átlag 42,69%. 

16:52

Katanics Sándor délután adta le szavazatát Kádártán

Porga Gyula polgármester egyetlen kihívója feleségével együtt, 16 órakor adta le szavazatát a Kádártai Közösségi Házban. A hátpárti koalíció (DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd) polgármester-jelöltje a Kádártát és Gyulafirátótot magába foglaló  1. számú választókerületben is indult egyéni jelöltként. Katanics a szavazást követően a sajtónak azt mondta, mindkét jelöltségét komolyan gondolja, és örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az eddigi adatok szerint sokkal többen jönnek el szavazni, mint az előző önkormányzati választáson.

- Akárhogy is döntenek a szavazók, holnaptól újra dolgozunk tovább. Lehet, hogy én újra az iskolában tanárként, lehet, hogy már készülök a feladatokra. Akárhogy is, holnaptól béke van, mert a városban élők a fontosak, a politika már másodlagos - mondta Katanics, aki szerint az idei megmérettetés az eddigiekhez képest szorosabb.

15:46

Részvételi adatok 15 órakor:

Veszprémben a választásra jogosultak 32,31%-a, 14 734 fő voksolt 15 óráig. Ez jelentősen több, mint öt évvel ezelőtt ilyenkor: akkor még csak 23,88%-nál tartott a város. Sőt, a mai részvétel már az öt évvel ezelőtti egész napos eredményt közelíti: 2014-ben összesen 35,96% szavazott az urnazárásig.

Az aktuális országos átlag egyébként 34,69%. A város legaktívabb szavazóköre még mindig a Botevben működő 14-es, ahol már 44,24%-nál tartottak délután háromkor.

Ez volt ma az utolsó olyan nap közbeni adat, amit össze lehetett hasonlítani az öt évvel ezelőttivel. 2014-ben ugyanis már csak egyszer, 17:30-kor szolgáltattak adatot a szavazókörök, míg ma két további alkalommal: 17 órakor és 18:30-kor is. 

15:00

Délben útjukra indultak a mozgóurnák: a városban összesen 175-en igényelték, hogy a szavazóhelyiségen kívül voksolhassanak.

13:45

Részvételi adatok 13 órakor:

Veszprémben a szavazásra jogosultak negyede: 24,79%-a, 11 306 fő járult az urnákhoz 13 óráig. Az országos átlag 26,6%. Öt éve Veszprémben ugyanekkor 9 151 főnél és 19,2%-nál tartottunk. A legaktívabb szavazókör városunkban továbbra is a Botevben működő 14-es, ahol már 35,15% voksolt.

12:03

Porga Gyula is leadta szavazatát

11 óra után Porga Gyula, Veszprém regnáló polgármestere is leadta szavazatát a Botev iskolában kialakított szavazókörben. A szavazás után tartott rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta, hogy rövid, de intenzív kampányon vannak túl, amely során számos pozitív visszajelzést kaptak munkájukról a veszprémiektől. Szerinte a választást a kampányteljesítmény, valamint az elmúlt 9 év teljesítménye fogja eldönteni.

Porga Gyula személy szerint abban bízik, hogy megismétlik az elmúlt két önkormányzati választás sikerét, azaz mind a 12 egyéni körzetben a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjei lesznek a befutók. Elmondta, hogy csapatban gondolkodik a következő ciklusban is, amelyben a legnagyobb a legnagyobb kihívást a Modern Városok Program fejlesztéseinek és az Európa Kulturális Főváros céljainak sikeres megvalósítása jelentik. Újságírói kérdésre hozzátette, hogy abban bízik, minél több veszprémi megy el szavazni és bízik a támogatásukban.

11:36

Részvételi adatok 11 órakor:

Nagyot ugrott a választási kedv 9 óra óta: már több mint ezerrel többen szavaztak, mint öt évvel ezelőtt. Ma 11 óráig 7461 fő adta le a voksát (16,36%), 2014-ben ugyanebben az időpontban még csak 13.17%-nál tartottunk. Az országos átlagtól (18,25%) azonban egyre jobban lemarad a veszprémiek aktivitása. A városban a Botevben működő 14-es szavazókör a legaktívabb, itt már csaknem a szavazásra jogosultak negyede megfordult (23,52%)

11:09

Mobiltelefon-kitámasztót kapnak az elsőszavazók

Mobiltelefonok hátoldalára ragasztható kitámasztót kapnak a Nemzeti Választási Irodától az első választók. A májusi európai parlamenti választás óta 38 ezren váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá.

A piros-fehér-zöld színű, választás 2019 feliratú hajlítható mobiltelefon-kitámasztókat a szavazóhelyiségben vehetik át a fiatalok a szavazatszámláló bizottságoktól.

A legfiatalabb, 16 éves választópolgár házasságkötéssel szerzett nagykorúságot. A legtöbb első szavazó a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátor 1-es számú szavazókörében adhatja le szavazatát.

(fotó: mti)(fotó: mti)

10:26

Szelfizni lehet, de a szavazólapot tilos fotózni. 

A Kúria még a 2016-os népszavazás során hozott végzést a szavazólap lefényképezéséről és közzétételéről. A bíróság akkor kimondta: a választóknak lehetőségük van arra, hogy másokkal szóban, írásban vagy például közösségi oldalakon közöljék, hogy miként szavaztak.

A szavazólap célja az, hogy a választópolgár véleményt nyilvánítson, ezért ezzel ellentétes felhasználása, például a lefényképezett szavazólap képének megosztása másokkal a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik - közölte a Kúria.  Jogszabály ugyanakkor nem tiltja, hogy a választók a szavazófülkében fotót (szelfit) készítsenek magukról. (mti)

9:45

Részvételi adatok 9 órakor:

Veszprémben a szavazásra jogosultak 5,89%-a, 2 687 fő vett részt a voksoláson az első három órában. Ez nagyobb az öt évvel ezelőttinél (5,07%), viszont jócskán elmarad az országos átlagtól (7,2%). A legaktívabb szavazókör a városban a Deákban működő 47-es számú (8,11%).

9:37

Leadta szavazatát Ovádi Péter

A térség országgyűlési képviselője családja jelenlétében adta le szavazatát nem sokkal 9 óra után a veszprémi Kossuth iskolában. A sajtónak nyilatkozva azt mondta, bízik abban, hogy minél többen élnek választópolgári jogukkal Veszprémben, és elmennek szavazni. A kampányról szólva kifejtette, Porga Gyula és csapata mindent megtett, hogy a lakossági fórumokon keresztül kapcsolatba lépjen a veszprémiekkel, így arra számít, hogy a város jelenlegi polgármestere nyer, és a Fidesz-KDNP marad többségben a veszprémi közgyűlésben.

A választókörzet településeiről kiemelte, több olyan település van, ahol csak egy polgármester indul -Herend, Hárskút, Bánd- ahol borítékolható a Fidesz-KDNP győzelem. Reméli, hogy mind a 25 településen alkalmas jelöltek kerülnek a polgármesteri székbe.

8:48

Ma tartják a nemzetiségi önkormányzatok választását is. A nemzetiségi szavazók számára a legfontosabb tudnivaló, hogy a zöld színű szavazólapokat be kell tenniük a zöld színű borítékba, amit le is kell ragasztani, különben a szavazat érvénytelen lesz. A nemzetiségi választással kapcsolatban dr. Mohos Gábor, a Helyi Választási Iroda vezetője további kérdéseinkre is válaszolt egy korábbi interjúban:

A nemzetiségek is megválaszthatják önkormányzataikat október 13-án

A nemzetiségi választásokkal kapcsolatos tudnivalókról dr. Mohos Gáborral, a Helyi Választási Iroda vezetőjével beszélgettünk.

8:02

Részvételi adatok 7 órakor:

Veszprémben a választásra jogosultak 0,8%-a, 363 fő vett jelent meg az urnánál az első órában, ez alacsonyabb, mint az országos átlag (1,12%). A legaktívabb szavazókör a Jutaspusztán működő 48-as (2,03%). Egyetlen szavazókörben, a Kossuth iskolában működő 4-esben még egyetlen szavazót sem láttak a szavazatszámláló bizottság tagjai.

7:09

Minden rendben. 

Dr. Mohos Gábor, a Helyi Választási Iroda vezetőjének tájékoztatása szerint Veszprém mind az 56 szavazókörében probléma nélkül megkezdődött a választás.

6:00

Megnyitottak a szavazóhelyiségek. Veszprémben a 45 601 választásra jogosult polgár 56 szavazókörben választhat két polgármesterjelölt és választókerületenként 2 vagy 3 képviselőjelölt közül. Így összesen 12 egyéni választókerületi képviselő sorsáról dönthetnek, további 5 képviselő pedig kompenzációs listáról juthat a közgyűlésbe, így azok a szavazatok sem vesznek el, amelyeket nem a végül nyertes jelöltekre adtak le. 

A választással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról egy korábbi anyagunkban dr. Mohos Gábor, a Helyi Választási Iroda vezetője adott tájékoztatást. 

A veszprémiek két szavazólapot kapnak majd vasárnap

Milyen határidőkre kell figyelni? Mit vigyek magammal a szavazáskor? Kérdéseinkre dr. Mohos Gábor, a Helyi Választási Iroda vezetője válaszolt.

 

Ge. Á.
Hajas Bálint
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
Kovács Bálint
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.