2020. december 5.
//
Vilma névnap

A jövő az övé maradt

A törölt ifjúsági atlétikai Európa-bajnokság után Tóthné Stupián Anikónak nehéz volt lelket öntenie papíron éremesélyes tanítványába, az akadályfutó Varga Grétába.

Mi lett volna, ha? Tehetjük fel a sportvilágban kevés létjogosultsággal bíró kérdést a törölt ifjúsági atlétikai Európa-bajnokság kapcsán is. Az olaszországi Rietiben tervezett korosztályos eseményt sok fiatal első nagy nemzetközi viadalaként várta, és olyanok is akadnak, akik jogosan reménykedhettek az éremben.

A veszprémi SVSE akadályfutója, a 16 éves Varga Gréta kiválóan indította az évet. Fedett pályán 1500 és 3000 méteren is országos ifjúsági rekordot ért el, utóbbi távon egyúttal juniorcsúcsot döntött, valamint felnőttbajnoki címet szerzett. A mindkét számban a fedett pályás korosztályos világranglista élén ragadt versenyző is letörten kommentálta az ifi Eb-vel kapcsolatos híreket. 2000 méteres akadályfutásban tervezte indulását.

Nagyon rosszul érintett, hiszen régóta az ifjúsági Európa-bajnokságra készültünk. Először abban bíztam, hogy csak elhalasztják, és később megrendezik, de a törlés igen fájó. A legrosszabb az benne, hogy valóban a dobogó lett volna a cél, és ez elég reálisnak tűnt. Próbálom még kicsit emésztgetni, és bízom benne, hogy minél hamarabb újra versenyezhetünk.

Varga Gréta bízik benne, hogy minél hamarabb újra versenyezhet - Fotó: Pesti János (archív)Varga Gréta bízik benne, hogy minél hamarabb újra versenyezhet - Fotó: Pesti János (archív)

Edzője, Tóthné Stupián Anikó szerint nem volt könnyű a tanítványába újra lelket önteni, de lassan sikerült. A 2000 m akadályon EYOF-ezüstérmes Gréta, bár betartva a szigorú előírásokat, de a napokban már újra csoporttársai körében edzhet, ez pedig a hangulatán is sokat javított.

Mentálisan nagy hullámvölgyei voltak. Főleg őt érintette rosszul, mert én, mint edző, már sok mindent megtapasztaltam. Ezért is tudom, hogy a jövő az övé, és az idő majd mindenért kárpótolja. Sokat kellett beszélgetnünk a folytatásról. Először is azt mondtam neki, vannak dolgok, amelyeket nem tudunk befolyásolni. Ezt el kell fogadnunk. Másodszor pedig nemcsak minket érint a dolog, hanem mindenkit a világon. A végén, amikor úgy láttam, még nem teljesen sikerült feldolgoznia a történteket, így fordultam hozzá: >képzeld el, vannak, akik sérültek és nem indulhatnak a világversenyen, amelyet megrendeznek. Ezt meg sem rendezik, te pedig egészséges vagy.< Ekkor mondta, hogy igaz, ez így sokkal jobb. Meg kellett győzni arról, hogy a most elvégzett munka nem fog kárba veszni. Remélhetőleg lesznek még az idén versenyek, és javíthat csúcsokat 2000 méteres akadályfutásban is. Ez picit motiválja. Na, meg a decemberi junior mezei futó Európa-bajnokság!

Gréta tavaly a négy-öt évvel idősebbek között a bravúros hetedik helyen végzett a portugáliai U20-as mezei futó világbajnokságon. Ha minden jól megy, augusztusban az országos bajnokságokkal folytatódhatnak a megméretések. A kenyai junior-világbajnokságot egyelőre nem törölte, csak halasztotta a nemzetközi szövetség, új időpontot azonban még nem talált az eseménynek, amelyen várhatóan Petra és Gréta is elindulhatna – az ifi kontinensviadalnál azért jóval szerényebb esélyekkel.

vehir.hu

További cikkek

Országos tisztifőorvos: decemberre várható a második hullám tetőzése
Országos tisztifőorvos: decemberre várható a második hullám tetőzése
Szakemberek szerint decemberre várható a koronavírus-járvány második hullámának tetőzése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Nincs olyan kapacitás-, technikai vagy védőeszközhiány az egészségügyi intézményekben, amely hátráltatná a védekezést - mondta Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.
Tovább nőtt a halálozás: 182 áldozat szerdán
Tovább nőtt a halálozás: 182 áldozat szerdán
Jövő héten dönt a kormány a karácsonyról
Jövő héten dönt a kormány a karácsonyról
Jövő héten lejárnak a harminc napra hozott intézkedések, hogy utána és a karácsonyi időszakban milyen szabályok lesznek érvényben, arról jövő héten döntenek.
Az idei december megszépítője: a Kabóca Bábszínház
Az idei december megszépítője: a Kabóca Bábszínház
Telefonos beszélgetés a Mikulással, Szív küldi Kabóca módra és esti mese a bábszínészekkel. Bár a Kabóca Bábszínház átmenetileg bezárt, év végén sem maradnak mesés pillanatok nélkül a gyerekek.