2020. december 5.
//
Vilma névnap

Ahol a közösségi erő stabilitást teremt

A vírushelyzet következtében elmaradt nemzetközi és hazai atlétika-versenyek, illetve az ebből adódó pénzkiesések sem ejtették kétségbe az SVSE vezetőit, akik a vehir.hu kérdésére elmondták, a közös teherviselés elvét követve működésüket is biztosították. Sőt, ha a közeljövőben a sportélet úgy kívánná, akkor válogatott versenyzőik arról a szintről folytathatnák pályafutásukat, ahol abbahagyták azt.

A legutóbbi vezetői egyeztetésünkkor klubunk működését az őszi évszakig sikerült stabilizálnunk. Hogy mindez mit foglal magában? Mivel összetartó – mondhatni – családunk van, ezért egyértelműen a közös teherviselés elve mellett határoztunk: nem küldtünk el senkit, helyette a vezetőktől az edzőkig azonos mértékű bércsökkentést eszközöltünk, melyet mindenki elfogadott

– reagált portálunk megkeresésére a Sportolj Velünk Sport Egyesület (SVSE) ügyvezetője, Bartha László.

Mint ismert, az új korona-vírus járvány következtében nemcsak városi, hanem országos szinten is komoly pénzügyi átcsoportosítások történtek a gazdasági válság megelőzése érdekében.

Az edzői feladatokat is ellátó igazgató elmondta, a sporttámogatásról egyelőre még nem kaptak információt az önkormányzattól, de nem is kívánják sürgetni a döntést, hiszen tisztában vannak vele, hogy a városvezetők helyzete éppen olyan emberpróbáló, mint egyesületüké.

A korábbi évekhez hasonlóan idén sem nyújtózkodtunk tovább, mint ameddig a takarónk ért. Értem ez alatt azt, hogy megfontolt költségvetéssel rendelkezünk, a város támogatása mellett a Magyar Atlétika Szövetség pénzdíjas versenyein is rendszeresen elindultunk. Emellett támogatókat, szponzorokat is próbáltunk évről évre bevonni, hogy a működésünk biztosított legyen, s az önkormányzat munkáját is megkönnyítsük

– hangsúlyozta Bartha. Hozzátette: ezért inkább méltányossági kérelemmel fordultak a Veszprémi Közüzemű Zrt.-hez, a Városi Stadion bérleti díjának csökkentése érdekében, ugyanis a vírushelyzet miatt az elmúlt két hónapban kevésbé, illetve kisebb létszámmal látogathatták azt.

A városvezetőség fő irányelve az volt, hogy az öltözőket, valamint a fedett futópályát ne látogassuk. A kinti pályákon azonban folytathattuk sportolóink felkészítését: hálával tartozunk, hogy tarthattunk edzéseket az élsportolóinknak a stadionban. Ugyanakkor a szabadtéri, illetve az otthoni edzésmunkát preferáltuk elsősorban, amelynek meg is lett az eredménye: ha a közeljövőben a sportélet úgy kívánná, válogatott versenyzőink arról a szintről folytathatnák, ahol abbahagyták

– folytatta az SVSE elnöke, Tóthné Stupián Anikó, akit a koronavírus-járvány következtében elmaradt nemzetközi és hazai atlétika-versenyekről, valamint az azokra esélyes sportolóik helyzetéről is faggattunk. 

Az elmúlt időszakban sorra jelentették be országos és világszinten is, hogy a megmérettetéseket később lkésöbb rendezik meg vagy törlik. A fedett pályás Európa-bajnoksággal utóbbi történt: Szögi István, Kiss Gergő és Bartha-Kéri Bianka szereplése ezért elmarad. A korosztályos versenyek szintén erre a sorsra jutottak, az európai ranglistát vezető tehetségünk, a tavalyi évben az év ifjúsági atlétájának választott Varga Gréta sem versenyezhet, ahogy Molnár Attila sem a junior világbajnokságon

– tudtuk meg a szaktekintélytől. MInt mondta, Bartha Kéri Bianka esetében az elhalasztott tokiói olimpiának még korántsem intettek búcsút, az SVSE nagy reménysége továbbra is mindent megtesz a kvalifikációért. A fiatalok esetében pedig a decemberi mezei futó Európa-bajnokságra koncentrálnak, amelyen ha minden jól megy, akkor Varga Gréta mellett Szögi István és Zsetnyai Ákos is rajthoz állhat. 

Igaz, a veszprémi egyesület csupán harmadik éve tagja a Magyar Atlétikai Szövetségnek, azonban ez idő alatt az ország egyik legjelentősebb egyesületévé nőtte ki magát: százötven igazolt sportolójuk között húsz válogatott szintű futó van, akik egyéni szintjeik mellett rendszeresen országos csúcsokat is döntögetnek. 

Mindenki, aki a klubunknál tevékenykedik, rendelkezik atlétamúlttal, valamint szakedzői végzettséggel. Amit viszont én a legnagyobb értéknek tartok az SVSE-nél, az a hitvallásunk: az atlétika egy komoly dolog, csak a pénzért nem foglalkoztathatunk gyermekeket. Hiszen a jövőnk tőlük függ, hozzájuk pedig szívvel-lélekkel nagyon kell érteni...

„Az egyesületünkben a közösségi erő stabilitást teremt.”

Simon Dani
Kovács Bálint

További cikkek

Országos tisztifőorvos: decemberre várható a második hullám tetőzése
Országos tisztifőorvos: decemberre várható a második hullám tetőzése
Szakemberek szerint decemberre várható a koronavírus-járvány második hullámának tetőzése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Nincs olyan kapacitás-, technikai vagy védőeszközhiány az egészségügyi intézményekben, amely hátráltatná a védekezést - mondta Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.
Tovább nőtt a halálozás: 182 áldozat szerdán
Tovább nőtt a halálozás: 182 áldozat szerdán
Jövő héten dönt a kormány a karácsonyról
Jövő héten dönt a kormány a karácsonyról
Jövő héten lejárnak a harminc napra hozott intézkedések, hogy utána és a karácsonyi időszakban milyen szabályok lesznek érvényben, arról jövő héten döntenek.
Az idei december megszépítője: a Kabóca Bábszínház
Az idei december megszépítője: a Kabóca Bábszínház
Telefonos beszélgetés a Mikulással, Szív küldi Kabóca módra és esti mese a bábszínészekkel. Bár a Kabóca Bábszínház átmenetileg bezárt, év végén sem maradnak mesés pillanatok nélkül a gyerekek.