Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Cézár asztalától a nyáresti borvacsoráig

2020. május 29. 4:00 // Forrás: Ecoport
Története a Honfoglalás előtti időre nyúlik vissza, a középkorban nemesek versengtek érte, majd hamvaiból kellett újjáélednie a XX. század elején. A Balatoni borrégió története legalább annyira hullámzó, mint a tó vize.

A rómaiak mindig feltűnnek a Dunántúl ókori történelmében, ez persze nem meglepő az egykori Pannonia provincia területén. És mint a birodalomban oly népszerű bortermelést, a mai Magyarország területén is hamar meghonosították ezt a tevékenységet. Kiváltképp a Badacsony környéke kedvezett a szőlőművelésnek, hiszen a vulkanikus talaj előnyeire már 2000 évvel ezelőtt is rájöttek.

A Római Birodalom szétesett, de a Balaton környékéről a bortermelés nem tűnt el, az Árpád-korban is folytatódott, igaz akkoriban inkább még az őseink nomád módszerei szerint, így borkultúráról még aligha beszélhetünk.

Az itteni szőlőültetvényekről korabeli oklevelekben is megemlékeznek, többek közt a tihanyi apátság 1055. évi alapítólevelében, bár csak érintőlegesen.

Hazánkban valamikor a XIII. században a betelepített francia-vallon származású telepesek lendítették fel a borkultúrát a magukkal hozott tudásnak és technológiának köszönhetően.

A magyar borok – főleg a dunai kereskedelmi útvonalak által – külföldön is kelendőek lettek, elsősorban a szerémi, a mai horvát és szerb területek boraira volt nagy kereslet, de a körforgásba bekapcsolódott a balatoni és somogyi borvidék is.

A Balaton környékéről főleg a badacsonyi bor, elsősorban a kéknyelű vált népszerűvé. A térség annyira népszerű volt a főurak között, hogy több nemes család még versengésbe is kezdett, hogy itt szerezzen birtokot a javában egyházi területek mellett.

Hiába a fejlődő ív, a nemzetközi versennyel a XIX. századra a magyarok nem tudták tartani a lépést, a nyugat-európai országok, és az Egyesült Államok is lekörözte hazánkat, olyannyira, hogy a tengerentúlról még importáltunk is borokat és új szőlőfajtákat.

Ezzel azonban nem csak új fajták honosultak meg nálunk, hanem egy eddig ismeretlen és pusztító betegség, a filoxéra, más néven szőlő gyökértetű is felütötte a fejét. Az apró élősködő a szőlő gyökerét vette célba, és nagyon hamar a tőke pusztulását hozta magával.

A Balaton környékén először 1878-ban jelent meg és olyan gyorsan terjedt el az északi-part ültetvényein, hogy pár év alatt Veszprém megye borterületeinek felét, Zala megyében pedig 2/3-át tette tönkre.

A pusztítás hatására több szőlőgazda és napszámos elvándorolt – volt, aki az USA-ig – de öngyilkosság is előfordult a kilátástalan küzdelemben a gazdák között.

A filoxéra északi-parti pusztítása sok szőlészt a Balaton homokos talajú déli partja felé vezérelt. Ezzel egy időben megjelentek új szőlők is, az úgynevezett direkt termő fajták, például az othello. Ezek a homokos talajnak köszönhetően ellenállóak voltak a filoxérának, azonban hamar kiderült, hogy a bogyóik úgynevezett pektint tartalmaznak, amely az erjedés során metilalkohollá alakul, ami nagy mennyiségben idegméreg hatású.

A tetszhalott állapotból a XX. század első felében kezdett el újra erőre kapni a borrégió. Igaz, ehhez az is kellett, hogy a termővidéket teljesen átalakítsák, a lankás dombokat legyalulták, teraszos termelést alakítottak ki és új ültetvényeket hoztak létre.

A nemzetközi trendek és a gourmet borkultúra népszerűsége miatt mára ismét reneszánszát éli a Balatoni borrégió, testet pedig főleg rizling és más fehérborok formájában ölt.

Magyarország bortermelő területei hét borrégióba tartoznak: Alföldi, Balaton, Eger, Észak-Dunántúli, Pannon, Soproni és Tokaj borrégió. Ezek kisebb borvidékeken, a Balaton borrégió esetében összesen hat földrajzilag elkülönített területen oszlanak el. Létezik egy harmadik kategória, a hegyközségek köre is, amelyekre a borvidékeket lehet tagolni. Amíg a borvidékeknek inkább marketing szerepe van, addig a borászok szerint a hegyközségek alapján lehet igazán meghatározni egy-egy bort. Például a Balatonfüred-Csopak borvidék két széle, Zánka és Csopak – bár egy borvidékbe tartoznak – adott esetben teljesen más ízvilágú borokat kínálnak. De talán pont ez adja meg az izgalmát ennek a sajátos tájegységnek.

A cikk eredetileg az Ecoport magazin 2020/1. számában jelent meg.

Hajas Bálint
további cikkek
Ismét apácák sétáltak egykori otthonuk falai között Ismét apácák sétáltak egykori otthonuk falai között Ugyanott sétáltak és imádkoztak az apácák, ahol elődeik közel nyolcszáz éve tették ugyanezt. Hétvégén ugyanis olyan domonkos rendi nővérek érkeztek Veszprémbe, akik először nem sokkal a tatárjárás után telepedtek le a Benedek-hegy alatt, itteni történetüknek pedig egy szentéletű apáca és egy magyar hercegnő is a része. 2024. április 13. 12:12 Apró töredéke, mégis annál hangosabb része Veszprém történelmének a Jókai utcai "beszélő" várbörtön Apró töredéke, mégis annál hangosabb része Veszprém történelmének a Jókai utcai "beszélő" Egy furcsa női alak integet a várbörtön cellái felé a Jókai utcán, emléket állítva annak a korszaknak, amikor a maga arcon vágó valóságában kapcsolódott össze a börtönön kívüli és belüli élet. 2024. április 7. 17:49 A veszprémi életfelfogás nyitja ki az első borszalont a városban A veszprémi életfelfogás nyitja ki az első borszalont a városban Van az a szakállas vicc, amikor két ivócimbora beszélget: „Te ittál már rossz bort?” „Igen.” „És milyen volt?” „Jó.” A magyarok hosszú éveken keresztül cinkos mosollyal kacsintottak össze, ha ezt a viccet hallották, mert hát kivel nem történt meg ugyebár…  Aztán már egyre kevésbé. Szépen lassan a társadalom polgári gondolkodású része felfedezte a kultúrát az alkohol- és elsősorban a borfogyasztásban most pedig az első alkalommal életre hívott Veszprémi borszalonban mindez kiteljesedhet egy igazi aromaorgiában. 2024. április 3. 15:02 Áprilisban hét tél, hét nyár Amiről az időjárás mesél Áprilisban hét tél, hét nyár "Amiről az időjárás mesél..." című sorozatunk legújabb fejezetében Kovács Győző, helytörténeti kutató, meteorológus a régi áprilisok időjárásból szemezget. 2024. április 7. 10:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.