2021. augusztus 5.
//
Krisztina névnap

Újabb veszprémi rekordok

Kövér Fanni és Striegencz Zalán is kiemelkedő teljesítményt nyújtott az elmúlt hétvégén, Szekszárdon és Szombathelyen is születtek veszprémi sikerek.

Gerelyhajítás után diszkoszvetésben is kvalifikációt szerzett a decemberi junior atlétikai világbajnokságra Kövér Fanni a hétvégén. Előbb Szekszárd Város nyílt versenyén, majd a szombathelyi Németh Pál Dobóakadémia nyári versenysorozatának első állomásán remekeltek újra a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) sportolói.

Két nap alatt, két erőpróbán is rajthoz álltak a VEDAC dobói. Előbb pénteken Szekszárdon, majd másnap Szombathelyen versenyeztek a veszprémiek.

Kapcsolódó cikk
Közel ötven éve fennállt a csúcs, Kövér Fanni megdöntötte
Mozsdényi Dávid és Máhl Krisztián tanítványa gerelyhajítás után szombaton diszkoszvetésben is kvalifikálta magát az őszi, a kelet-afrikai régióban rendezendő junior világbajnokságra. A tizenhat éves tehetség közben a 43 éve fennálló Veszprém megyei ifjúsági csúcson is javított: 49,26 méteres eredményével az európai ranglista vezető pozícióját megerősítette, a világranglistán pedig előlépett a harmadik helyre.

Szekszárd város nyílt versenyén több egyéni rekordot jegyezhettünk fel. Újra ragyogóan szerepelt Kövér Fanni, aki megnyerte az ifik gerelyhajító számát, ráadásul ismét 55 méter fölött teljesített. Máhl Krisztián tanítványa a múlt héten új országos csúcsot ért el 500 grammos gerellyel (55.36 métert), s most is megközelítette azt. Ebben a számban második lett a mindössze 14 esztendős Kéri Gerda, aki új egyéni csúcsnak örülhetett (31,84).

Stringecz Zalán két aranyat szerzett, ám az még fontosabb, hogy súlylökésben (14,47) és diszkoszvetésben is (55,60) új egyéni rekordot könyvelhetett el.

Szintén megjavította eddigi legjobbját Lipót Dániel: a 13 éves tehetség gerelyhajításban nyert 40,54 méterrel.

Striegencz Zalán, Péringer Márk és Mozsdényi Dávid - Fotó: VEDACStriegencz Zalán, Péringer Márk és Mozsdényi Dávid - Fotó: VEDAC

Szombathelyen a Németh Pál Dobóakadémia nyári versenysorozatának első állomásán Kövér Fanni megszerezte a decemberi junior világbajnokságra a kvótát diszkoszvetésben is. A múlt héten a fiatal tehetség még arról beszélt, 87 centiméter hiányzik neki a 49 méteres kvalifikációs szinthez. A vasi megyeszékhelyen azonban nemcsak elérte, hanem túl is szárnyalta ezt, és végül 49,26 méterrel, új egyéni csúccsal kijutott a vébére is. Az új eredménye a korosztályos európai ranglista élére repítette, a világranglistán pedig a harmadik helyen áll, mindössze az ausztrál Ashlyn Blackstock előzte meg 50,13 méterrel és az új-zélandi Natalia Rankin-Chitar 50 méterrel.

Stringecz Zalán súlylökésben meg tudta fejelni előző napi eredményét, hiszen 14,47-ről 15,10 méterre javította legjobbját, és diszkoszban is nyerni tudott.

Az ifi kalapácsvetőknél Csekő Miklós egyéni csúcsát kell még megemlíteni, aki 68,64 méterrel lett harmadik.

Eredmények. Szekszárd. Férfi. Junior. Súlylökés: 1. Stringecz Zalán 14.47. Diszkoszvetés: 1. Stringecz Zalán 55.60, 2. Péringer Márk 50.71. Újonc. Gerelyhajítás: 1. Lipót Dániel 40.54, 2. Földy Kornél 36.41. Női. Ifjúsági. Gerelyhajítás: 1. Kövér Fanni 55.10, 2. Kéri Gerda 31.84.

Szombathely. Férfi. Felnőtt. Kalapácsvetés: 5. Czeller Gábor 65.74. Junior. Súlylökés: 1. Stringecz Zalán 15.10. Diszkoszvetés: 1. Stringecz Zalán 54.65, 2. Péringer Márk 52.53. Kalapácsvetés: 5. Minyó Bence 62.70, 7. Csekő Miklós 59.29. Ifjúsági. Kalapácsvetés: 3. Csekő Miklós 68.64, 5. Görföl Benedek 50.64.

Női. Felnőtt. Kalapácsvetés: 2. Orbán Éva 63.65. Diszkoszvetés: 2. Kövér Fanni 49.26. Junior. Kalapácsvetés: 1. Gombás Petra 56.02, 2. Csatári Jázmin 52.20, 3. Csatári Dominika 39.56. Ifjúsági. Kalapácsvetés: 2. Csatári Jázmin 62.92.  

vehir.hu

További cikkek

Három csapatbajnoki cím Kékestetőn
Három csapatbajnoki cím Kékestetőn
A hétvégi hegyifutó országos bajnokságon a vártnál is jobban szerepeltek a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) sportolói.
Két arany, összesen öt érem a keddi magyar mérleg
Két arany, összesen öt érem a keddi magyar mérleg
Két arany-, két ezüst- és egy bronzérem a keddi magyar termés a tokiói olimpián: a kajakos Kopasz Bálint és a birkózó Lőrincz Tamás lett első, a finndingis Berecz Zsombor, valamint a kajakos Varga Ádám végzett a második helyen, míg a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra kajakkettes zárt harmadikként a japán fővárosban.
Szögi István a 23. helyen végzett 1500 méteren
Szögi István a 23. helyen végzett 1500 méteren
A veszprémi Sportolj Velünk SE atlétája, Szögi István előfutamában a 12. helyen ért célba és nem jutott tovább az elődöntőbe 1500 méteren a tokiói olimpia atlétikaversenyeinek keddi napján.
Magyar éremesőt ígér a kedd, Szögi István is bemutatkozik
Magyar éremesőt ígér a kedd, Szögi István is bemutatkozik
A birkózó Lőrincz Tamás révén egy arany- vagy ezüstérem már biztos, de a finndingis Berecz Zsombortól és a kajakosoktól is várható kiemelkedő, dobogót érő eredmény kedden a tokiói olimpián. A veszprémi SVSE atlétája, Szögi István bemutatkozik 1500 m-en.
Berecz Zsombor a második helyen jutott az éremfutamba
Berecz Zsombor a második helyen jutott az éremfutamba
A Finndingiben szereplő Berecz Zsombor a második helyen bejutott az éremfutamba vasárnap a tokiói olimpián, így kedden a dobogóért szállhat vízre.