2020. október 29.
//
Nárcisz névnap

Balaton-átúszással vezet le a meglepetésember

2020. július 28. 14:52
Szalay Péter – SzPress Sporthírszolgálat
Hosszú Katinka bajai edzőjétől, Pass Ferenctől a világbajnok Rasovszky Kristóf mestere, Szokolai vette át Kalmár Ákos felkészítését.

Edzőtársat keresett magának, elsősorban ezért költözött idén januárban Bajáról Veszprémbe és állt be a világbajnok Rasovszky Kristóf mellé Kalmár Ákos, a vasárnap befejeződött Négy Nemzet Úszóverseny egyik meglepetésembere. Aki legyőzni ugyan nem tudta a „feltámadt” és a pillangószámokban taroló Milák Kristófot, megelőzni viszont igen a versenyt követő összevetésnél, amelynek alapjául a FINA pontértéktáblázata szolgált. Nem kis szerepe volt ebben a jó edzőpartner választásnak, ahogy Szokolai Lászlónak, a veszprémi Balaton Úszó Klub mesteremberének.

Kapcsolódó cikk
Óriási egyéni csúcsot repesztett a veszprémi úszó
A Balaton Úszó Klub Veszprém tehetsége, Kalmár Ákos 14:52.00 perces óriási egyéni csúccsal nyert 1500 méter gyorson vasárnap a margitszigeti Négy Nemzet Úszóversenyen, melyet összesítésben nagy fölénnyel nyertek a házigazda magyarok.

Nem gondoltam volna, hogy Milák Kristóf 100 pillangón elért 51.14 másodperces időeredményénél is többet hoz nekem a 14:52 perces 1500-as egyéni csúcsom, amit szerénytelenség nélkül pályafutásom mérföldköves eseményének nevezhetek. Végre sikerült 15 percen belülre kerülnöm, 9 másodpercet lefaragva az egyéni csúcsomból, ez azért már valami. Ha a táv utolsó harmadában csak egy kicsit is acélosabb vagyok, közelebb kerülhettem volna Kis Gergő országos rekordjához, de ami késik – merem remélni –, az nem múlik

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a 20 esztendős úszó, akinek további 7 másodpercet kell lefaragnia eddigi legjobb idejéből, hogy átadhassa a múltnak az immár 9 esztendős magyar csúcsot. 

Fotók: MÚSZ - Derencsényi IstvánFotók: MÚSZ - Derencsényi István

Bajai születésűként Kalmár Ákos nem csak arra lehet büszke, hogy Hosszú Katinkához hasonlóan ő is a III. Béla gimnáziumban tanult, hanem közel egy évtizeden át annak az edzőnek volt a tanítványa, aki juniorkorában a háromszoros olimpiai bajnoknő felkészülését irányította.

Köszönettel tartozom Pass Ferencnek, sok közös sikert ünnepelhettünk együtt, és ezt soha nem fogom elfelejteni neki. Előbb 2017-ben 400-on, aztán egy évvel később 800-on és 1500-on junior Euróba-bajnoki aranyat nyertem, pontszerző voltam az ifjúsági olimpián, tavaly pedig a magyar válogatott tagjaként 12. lettem és az 1500-on olimpiai „A” szintes a dél-koreai világbajnokságon. Ehhez sikerült a múlt héten hozzátenni valami olyat, amivel dicsekedni lehet.  Ez még távolról sem jelenti azt, hogy jövőre Tokióban is rajthoz állhatok, de a részsiker megkönnyítheti azt a hosszú utat, amelyik Tokióba vezet

– jelentette ki Ákos, akit sok egyéb mellett most az is motiválhat, hogy az elmúlt vasárnap este, a Négy Nemzet Verseny végén a nyílt vízi olimpiai bajnok Risztov Évától vehette át a tiszteletdíját.

Baján nem volt olyan úszó mellettem, aki képes lett volna kellőképpen húzós tempót diktálni nekem. Január óta viszont ezt kapom „Rasotól”, de én is mindent beleadok, hogy ő se vegyen vissza az iramból, ha lankadni kezd. Én a nyílt vízi úszást három éve elengedtem, de az edzéseinken ez nem számít, szép számmal vannak közös feladataink. Kristóffal már akkor is jól kijöttem, amikor régebben együtt jártunk edzőtáborokba és versenyekre, most viszont, hogy nap, mint nap egymás mellett küzdjük le a nem ritkán 9500 méteres edzésadagokat, harcostársnak is tekintjük egymást

– húzta alá Kalmár, aki külön beszélt edzőiről is.

Kapcsolódó cikk
A veszprémi klubot választotta az olimpiára készülő úszó
Bajáról a Balaton Úszó Klub Veszprémhez (BÚK) igazolt a kétszeres junior és egyszeres ifjúsági Európa-bajnok úszó, Kalmár Ákos. Méghozzá azért, hogy együtt dolgozhasson a világ- és Európa bajnok Rasovszky Kristóffal és edzőjével, Szokolai Lászlóval.

Szokolai Lászlótól minden segítséget megkapok, de a szövetség is sokat tett azért, hogy ez az új felállás életképes legyen. Fülemben csengenek Pass Ferenc szavai, aki úgy engedte el a kezemet, hogy a sorsom irányítása ezen túl már az én dolgom, nekem kell tudnom, hogy mit akarok. Így élek, így sportolok. Szombaton levezetésképpen én is rajthoz állok a Balaton-átúszáson, aztán következik a vakáció, szeptembertől pedig a nagy menetelés az olimpiai csapattagságért, amelynek egyik ellenőrző állomása a decemberi országos bajnokság lesz. Nem tagadom, egyéni csúcsot döntve egy újabb bajnoki cím még karácsonyi ajándék is lehetne

 – mondta befejezésül Kalmár Ákos, akinek az elmúlt vasárnap csak azért nem ragyogott fel azonnal a szeme az eredményjelző táblára tekintve, mert szemüveges lévén – illetve az okuláré nélkül – egy ideig csak hunyorgott…      

vehir.hu

További cikkek

Kalmár 5 kilométeren is nyert
Kalmár 5 kilométeren is nyert
A 10 kilométeren aratott sikerét követően vasárnap 5 kilométeren sem talált legyőzőre Kalmár Ákos a Debrecenben rendezett hosszútávú medencés országos bajnokságon.
Kalmár Ákos elképesztő idővel győzött 10 km-en
Kalmár Ákos elképesztő idővel győzött 10 km-en
A Balaton Úszó Klub Veszprém kiválósága, Kalmár Ákos nyerte a 10 kilométeres viadalt a hosszútávúszó medencés országos bajnokság pénteki nyitónapján Debrecenben. Klubtársa, Rasovszky Kristóf harmadik lett.
Büszke lesz a nemzet a veszprémi paraúszó kisfiúra
Büszke lesz a nemzet a veszprémi paraúszó kisfiúra
Birnbauer Botondra edzője, Hencsei László jóvoltából meglepetés várt az edzésen: a gyermeket meglátogatta a háromszoros paralimpiai bajnok, egykori világcsúcstartó paraúszó Vereczkei Zsolt. Boti természetesen mit sem sejtett; portálunk videón örökítette meg a találkozást a példaképpel.
A veszprémi sellőlány nem a hangjával csábít
A veszprémi sellőlány nem a hangjával csábít
Ariel, Ficánka, Sebastian – bizonyára ismerősen csengnek a nevek. Esetünkben azonban nem a Kis Hableányról, hanem egy igaz történetről lesz szó. A veszprémi születésű Eszes Fanni ugyanis az első magyar sellőlány, aki nem mellesleg már világversenyen is képviselte hazánkat.
Rasovszky Kristóf új csúccsal nyerte a Balaton-átúszást
Rasovszky Kristóf új csúccsal nyerte a Balaton-átúszást
A Balaton Úszó Klub Veszprém nyílt vízi világ és Európa-bajnoka, Rasovszky Kristóf új csúccsal nyerte a 38. Lidl Balaton-átúszást.