2023. június 6.
//
Norbert névnap

Ajánlónk az Utcazene első napjára

2020. augusztus 26. 18:00
utcazene.hu
Andrej, a Lámpaláng, a Kopaszkutya Rt., Zséka és a Moonshine Jamboree az első napi ajánlottaink.

Kissé bajban voltunk, amikor megtudtuk, milyen formában rendezik meg az idei Utcazene Fesztivált: a korábbi években ugyanis – hogy a közönségszavazást ne befolyásoljuk – a versenyen kívüli programból állítottuk össze napi ajánlóinkat. Most azonban se közönségszavazás, se versenyen kívüli programok,  így arra jutottunk, hogy megpróbálunk egy olyan menetrendet ajánlani, ami mentén a következő négy napban az összes versenyző előadását meghallgathatjátok.

Szerencsénkre a szervezők nem bonyolították túl a dolgokat: minden versenyző minden színpadon egyszer lép fel, vagyis ha lecövekeltek egy helyszínen, tuti nem maradtok le senkiről. Mi is ezt fogjuk tenni, és a következő négy napban a Szabadság tér – Rákóczi utca sarkánál lévő színpad programját ajánljuk figyelmetekbe, minden mást megtaláltok az utcazene hivatalos weboldalán.

18:00 – Andrej

2005 óta zenél aktívan, autodidakta módon tanult meg gitározni, majd később saját dalok írásával kezdett foglalkozni. 2011-ben vette a bátorságot, hogy a saját dalait kisebb-nagyobb közönség elé vigye, majd 2 évvel később megalapította együttesét is Andrej Akusztik néven. 2014-ben már lehetőséget kaptak, hogy a Veszprémi Utcazene Fesztiválon versenyezhessenek. Innen olyan pozitív visszajelzéssel tértek haza zenésztársaival, ami megerősítette őt abban, hogy tovább kell menni ezen az úton. Most ismét jelentkezett önálló előadóként a gitárjával, különböző feldolgozásokkal és saját dalokkal egyaránt felszerelve.

19:20 – Lámpaláng

A Lámpaláng akusztikus trió formációként alakult 2018 tavaszán. Dalaikat énekre, gitárra és hegedűre hangszerelik, de 2020-ra a zenekar két új taggal bővült, így trióként és ötös felállásban is működik. Zenéjüket verszeneként definiálják, mivel magyar nyelvű dalaik szövegét kortárs költők verseiből és költők kortárs gondolataiból merítik. Ugyan a vers-alapú muzsikát sokan teszik be az irodalmi és színházi zene kategóriába, ők a megzenésített versek világán belül egy különleges, vagány ízt képviselnek, így zenéjük nem csak az irodalomszerető emberek körében állja meg a helyét, hanem bármelyik könnyűzenét befogadó színpadon, fesztiválon, eseményen. A zenekar tagjai: Tóth Orsi (ének), Kristóf Martin (gitár), Garai Nóra (hegedű)

20:40 – Kopaszkutya Rt.

A zenekar 2018-ban alakult, veszprémi és környékbeli baráti társaságból, régi ismerősökből, hogy előadják a Hobo Blues Band legendás Kopaszkutya film zenéjének dalait, a filmben elhangzó összekötő szövegekkel és gag-ekkel. „Egy koncertre készültünk, de már túl vagyunk 10 fellépésen, többnyire Veszprém megyében. Valamint a repertoár is kibővült már, több korai jól ismert Hobo Blues Band dalokkal, valamint az eredeti dobos, Pálmai Zoltán is fellépett már velünk. Az idei évben egy akusztikus program összeállításán dolgoztunk, valamint a második 'Oly Sokáig voltunk lenn' albumot fogjuk teljes egészében színpadra vinni, és több videónk is megjelent.” Tagok: Hidvégi Ferenc, Harnos Máté, Csikós Balázs, Cseh Balázs, Suda Jenő, Pallagi Attila

22:00 – Zséka

Az énekesnő ukulelén kíséri magát, és egy looper pedál segítségével építi fel a zenei aláfestést. Repertoárjában saját dalok és feldolgozások, magyar és külföldi dalok is megszólalnak. „Kicsi korom óta imádom a zenét, és imádok szívből énekelni az embereknek. Célom, hogy elvarázsoljam őket és egy kis színt vigyek a szürke hétköznapokba.” Referenciák: A Dal 2019 - "Az év felfedezettje" az akkori zenekarával, az Acoustic Planet-el A Nyári zápor c. daluk azóta is rotációban hallható a Petőfi rádión. 2019 - Utcazenészek Versenye Egerben - "Legjobb szóló/duó" kategória díj 2019 - Szegedi Utcazene Fesztivál - Fődíj - I. hely (szólóban)

23:20 – Moonshine Jamboree

A Moonshine Jamboree a ’40-es, ’50-es évek Amerikájának autentikus zenei világába varázsolja el a nagyérdeműt. A formáció ötlete két hazai, korhű amerikai zenei világban járatos zenész fejéből pattant ki, akik korábban a Crazy Cat and the Blue Moons, valamint a Killer Diller Combo zenekarokban idézték fel a kor szellemét, akkor még külön-külön, majd szépen közös zenekarrá formálták ötleteiket, előbb a dob élettel való megtöltését követően trió, később népesebb formáció keretein belül. A Moonshine Jamboree nem csak rockabilly, nem csak country, de nem is csak western swing. Mindez együtt, ráadásul hazánkban igen egyedi hangszereléssel és színpadképpel megspékelve. A jazzgitár a melódiákról, a swinges dob a feszességről, a csattogó nagybőgő a ritmikáról mesél, mindeközben a hegedű impozáns dallamai női és férfi énekkel egyaránt töltődnek.

 

vehir.hu

További cikkek

Megvannak a 2022-es év Veszprémi Utcazene Fesztivál nyertesei
Megvannak a 2022-es év Veszprémi Utcazene Fesztivál nyertesei
Véget ért a várva várt fesztivál, idén is rendkívül színvonalas előadók mutatták meg tudásukat.
Néhány tipp, hogy ne vessz el a bőség zavarában az Utcazenén
Néhány tipp, hogy ne vessz el a bőség zavarában az Utcazenén
A szerkesztőségben mindannyian bedobtunk a kalapba egy-egy nemzetközi fellépőt az idei felhozatalból, akiket szerintünk érdemes meghallgatni.
Tízezreket vonzott az Utcazene Fesztivál a budapesti Szabadság térre
Tízezreket vonzott az Utcazene Fesztivál a budapesti Szabadság térre
Tízezreket vonzott az Utcazene Fesztivál a fővárosi Szabadság térre - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vasárnap.
Repohár ötletpályázatot hirdet az Expresszó
Repohár ötletpályázatot hirdet az Expresszó
Az Expresszó ötletpályázatot hirdet az Utcazene Fesztiválon debütáló repohár széria grafikájának elkészítésére. Az ötletpályázat kommunikációs együttműködő partnere a Veszprém-Balaton 2023 EKF program. Pályázni két kategóriában lehet, a téma a diverzitás és a biológiai sokféleség.
Kisebb Utcazene, kevesebb hulladék
Kisebb Utcazene, kevesebb hulladék
Nemcsak a koncerthelyszínek száma csökkent az idei Utcazene Fesztiválon, de hulladékból is látványosan kevesebb termelődött. A méretbeli adottságok mellett ebben a tudatosságunk is közrejátszhatott.