Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
21°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
21°C

Megnyitotta új tesztpályáját a Continental Veszprémben

2020. szeptember 29. 15:02 // Forrás: Vehir, MTI
Szijjártó Péter szerint a beruházás jelzi, hogy a legmagasabb technológiai színvonalon teljesítő világvállalatok is bíznak Magyarországban.

A korábbi átépítésével csütörtök délelőtt nyitotta meg új tesztpályáját a Continental Automotive Hungary Kft. Veszprémben. A Gyulafirátót melletti járműdinamikai tesztpálya Kelet-Európa legnagyobb ilyen típusú létesítménye, ahol az autókba szerelendő biztonsági funkciókat és a vezetéstámogató rendszereket igazi gépjárművekkel, élesben lehet tesztelni. A 9,7 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 1,5 milliárd forintos támogatást nyújtott, a fejlesztés 130 új munkahelyet teremt.

Az új járműdinamikai tesztpályaAz új járműdinamikai tesztpálya

A tesztpálya ünnepélyes megnyitóján Pápai Tamás ügyvezető igazgató úgy fogalmazott, a veszprémi vállalat több mint 25 éves fennállását követően egy újabb mérföldkőhöz érkezett.

„A valós környezetben folytatott tesztelési képesség meghatározó hatékonysági tényező a gyors fejlesztési ciklusidőt elváró piaci szereplőknél. Komoly lehetőség és felelősség, hogy a járműdinamika területén a fejlesztéstől a gyártáson át a tesztelésig a teljes értékteremtési láncot lefedve képesek vagyunk a vevőinknek magas minőségben értéket teremteni. A tesztpálya beruházása a jövőbeli autóipari trendekhez igazodva kiegészíti képességeinket ahhoz, hogy versenyképességünket erősítsük és innen, Veszprémből formáljuk a jövő biztonságos mobilitását”- mondta.

Pápai Tamás, a veszprémi Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.Pápai Tamás, a veszprémi Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Matthias Matic alelnök, a Continental Járműdinamikai (Vehicle Dynamics) üzletágának vezetője videóüzenetben hangsúlyozta: az új veszprémi tesztpálya nagyszerű lehetőségeket kínál az összes innovatív termék, járműfunkció, technológiai rendszer történő fejlesztésére és tesztelésére. Pék Zoltán, a veszprémi Continental Automotive Hungary Kft. Fejlesztési Központjának vezetője elmondta: az új 27 hektáros tesztpálya öt modulból áll.

A pályán kialakítottak

  • egy 210 méter átmérőjű dinamikai felületet,
  • egy 150 méteres locsolt kerámiafelületet amely a jégnél is jobban csúszik.
  • A pálya rendelkezik egy 10 százalék döntöttségű, közel 500 méter hosszú gyorsítósávval,
  • hat különböző meredekségű dombbal,
  • 825 méter hosszú locsolható aszfaltpályával, ahol 150 km/órás maximális sebesség érhető el.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondása szerint a beruházás nem csak a cég nemzetközi versenyképességét, hanem Magyarország, mint fókuszország helyzetét is megerősíti.  Kiemelte, a fejlesztés azért is jelentős, mert a koronavírus-járvány után a kapacitások újraelosztásáért "éles és tétre menő" globális verseny indul meg a világgazdaságban, ezért kulcskérdés a kormány számára, hogy Magyarország a jelenlegi nehéz időszakban is fenntartsa működőképességét. Úgy látja, a beruházás jelzi, hogy a legmagasabb technológiai színvonalon teljesítő világvállalatok is bíznak Magyarországban, a beruházási környezetben és a magyar emberekben. 

A koronavírus-helyzet esélyt is ad a magyar gazdaságnak arra, hogy felgyorsítsa azt a dimenzióváltást, hogy termelő országból a tudás által vezérelt és a kutatás-fejlesztésen alapuló gazdasági tevékenységek felé forduljon-mondta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tesztpálya veszprémi megnyitójánSzijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tesztpálya veszprémi megnyitóján

Fontosak a német vállalatok

A miniszter az adatokról szólva kiemelte, az autóipar mindig is a magyar gazdaság zászlóshajója volt, amelynek termelési értéke tavaly rekordértékre, 9500 milliárd forintra nőtt, egy év alatt 12 százalékos emelkedést ért el. Ez azt jelenti, hogy a magyar ipari kibocsátás 30 százaléka már ebből a szektorból származik. Magyarország nemzetközi versenyképességét nem csökkentette a világjárvány. Az első hét hónapban a magyar autóipar 90 százalékos exporthányaddal dolgozott.

A német vállalatokról elmondta, mindig is fontos szerepet játszottak a magyar gazdaság teljesítményében, a Continentalnak 8000 magyar család köszönheti megélhetését.  Felidézte:  a Magyarországra érkező külföldi beruházások negyede német, hatezer német vállalat 300 ezer magyar embernek ad munkát, és most is 24 német vállalathoz köthető beruházásról tárgyal a kormány.

A külgazdasági és külügyminiszterrel készült interjúnkat hamarosan a Vehir.hu-n olvashatják.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
A Continental veszprémi és budapesti telephelyét is díjazták az idei Év Gyára Projektversenyen A Continental veszprémi és budapesti telephelyét is díjazták az idei Év Gyára Projektversenyen A Continental technológiai vállalat veszprémi gyára idén két kategóriában jutott a döntőbe, valamint elnyerte „Az év gyártási/termelési projektje” kategória díját is, míg a cég budapesti telephelye az elmúlt évtizedben nyújtott teljesítményéért jubileumi oklevélben részesült – közölte közleményében a vállalat. 2024. május 31. 13:00 Nem lehet megúszni a béremelést – az új kihívások sok vállalkozásnak okoznak majd fejtörést gazdaság Nem lehet megúszni a béremelést – az új kihívások sok vállalkozásnak okoznak majd fejtörést Mit várhatnak a jövőtől a vállalkozások? Ebben a témában szervezett rendezvényt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Veszprémben kedden. 2024. május 29. 11:35 Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint - mondta a nemzetgazdasági miniszter a tárca szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. 2024. május 15. 10:30 Tudatos döntések és véletlenek összjátéka – a veszprémi Balluff-történet Balluff Tudatos döntések és véletlenek összjátéka – a veszprémi Balluff-történet Harmincöt évvel ezelőtt egy német cég hozott egy döntést: a vasfüggöny leomlása után Magyarországon, azon belül is Veszprémben létesít telephelyet és megalapít egy céget. Ma ez a cég a város egyik legnagyobb foglalkoztatója. Túlélte a gazdasági válságokat, a világjárványt, miközben együtt fejlődött a Veszprémmel. Wimmer Zoltán ott volt azok közt, akikkel elindult a vállalat, ma pedig már fejlesztési vezetőként felügyeli a munkát. Bemutatjuk az ő és az idén jubileumát ünneplő veszprémi Balluff-Elektronika Kft. történetét. 2024. május 13. 22:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.