Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Kihirdették a Veszprém megye bora 2020 verseny győzteseit

2020. október 12. 4:00
A Figula pincészet Sóskút Olaszrizlingje és a Csali Szőlőbirtok Rókalikak Cabernet Sauvignonja viselheti egy éven át a Veszprém megye bora címet.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Veszprém Megyei Önkormányzat 2020-ban is meghirdette a Veszprém Megye Bora versenyt, melyre mint mindig, most is a megye közigazgatási határain belül termelt, az adott borvidéken telepítésre engedélyezett szőlőfajtákból készült száraz fehérborral és egy száraz vörösborral lehetett nevezni.

A kitüntető címet 2011-ben alapította a két intézmény azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a megye történelmi borvidékeire, kiváló boraira és hozzájáruljanak az ágazat sikeres marketingmunkájához. A zsűri által legjobbnak ítélt nedűk elnyerik a Veszprém Megye Bora megnevezés használatának jogát, egyben a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Veszprém Megyei Önkormányzat protokoll célokra használt hivatalos boraivá is válnak a következő évben. Tavaly a Mezőssy Bormanufaktúra Rózsakő fehérbora, illetve a Fodorvin Családi Pincészet Balatonakali Merlot Leshegy – Carpediem Selection nevű vörösbora nyerte el a címet. A 2020-as Megye Bora nyerteseit csütörtök (október 8.) délelőtt hirdették ki a Megyeházán.

A 2020-ban nyertes borok

Figula Pincészet – Sóskút Olaszrizling 2018 (fehér)

Az 1993-ban alapított és számos hazai, valamint nemzetközi díjjal rendelkező Figula pincészet Sóskút Olaszrizlingje a balatonszőlősi Sóskút dűlő 40 éves tőkéiről származik. A közvetlenül a mészkőbánya alatti terület különlegessége, hogy a szőlőn és a mandulán kívül más növény nem bírja ezt a talajt. Ezt a tételt egyszerű feldolgozással és hagyományos borkészítéssel állították elő. 10 hektoliteres hordókban érlelték fél éven át.

Csali Szőlőbirtok Nemesvita Krokodilbor – „Rókalikak” Cabernet Sauvignon 2018 (vörös)
A Csali János által 10 éve a Krokodil pincében előállított Rókalikak Cabernet Sauvignon a Rókalikak dűlőben termett teljes érésben lévő, kitűnő gyümölcsből. Nyolc hónap fahordós érlelést kapott három fajta hordóban. Komplex nagy testű étcsokoládé, erdei gyümölcs, chili, vanília illatú és ízű vörösbort készítettek belőle.

A Csali birtok Magyarország egyetlen nemzetközi borversenyén, a Vinagórán 2019-ben aranyérmet nyert a Cabernet Sauvignon tétellel, 2020-ban szintén aranyérmes lett a 2018-as jégboruk, amely a család személyes büszkesége is egyben.

-Veszprém megyében körülbelül 4800 hektár szőlőültetvény található, és 1399 borászat működik. A kormányhivatal egy alosztályon keresztül rendszeresen találkozik a borászokkal, hisz több eljárás, adminisztratív munka és feladatellátás az intézmény feladatkörébe tartozik. Ezek a találkozási pontok inkább segítségnyújtásról, mint ellenőrzésről szólnak – hangsúlyozta Takács Szabolcs megyei kormánymegbízott. Kiemelte, a megye bor cím népszerűségét jelzi, hogy évről-évre egyre többen jelentkeznek a megmérettetésre. Idén 19 pincészet 7 vörösborral és 31 fehérborral nevezett. A kormánymegbízott szerint külön öröm, hogy az idei pandémiás helyzetben is volt lehetőség megválasztani a megye borait.

-Az idei borok vaktesztes bírálatára (szakmai és nem szakmai) a Csordás-Fodor pincészetben került sor a nyár folyamán- mondta Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke, aki szerint folytatni kell a megmérettetést dacára annak, hogy ma rengeteg borverseny létezik. Háláját fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a borászok ezt a kisebbnek számító versenyt is értékelik és megtisztelik a nevezésükkel.

Az egyedi, Veszprém Megye Bora 2020 címkével ellátott palackokat reprezentációs programokon, protokolláris rendezvényeken használja majd fel a kormányhivatal és a megyei önkormányzat.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Klubokba szerveződő polgáriság Klubokba szerveződő polgáriság Tényleg a polgári identitás része, hogy klubokba járnak az emberek? Egyáltalán mit is jelent manapság az, hogy klub? Veszprémben erre több megoldás is létezik, ezek közül a Wine&Vinyl borklubján keresztül járjuk körbe a kérdést. 2023. december 3. 10:03 A régi szüreti felvonulásokon még a földesúrnak is beszólhattak a munkások történelem A régi szüreti felvonulásokon még a földesúrnak is beszólhattak a munkások Sok kultúrtörténész elemezte már, hogy honnan ered a bor iránti szenvedély. Ha túllépünk a modern trendeken és visszanézünk a múltba, ezernyi népszokást, olykor meghökkentőeket is találhatunk, ami választ adhat erre a kérdésre is. 2023. szeptember 10. 17:42 Kiderült, milyen minőségűek a balatoni fröccsök Balaton Kiderült, milyen minőségűek a balatoni fröccsök Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság nyári szezonális ellenőrzéseinek sorában idén a balatoni 'fröccsutcák' vizsgálata is szerepelt. 2023. augusztus 1. 10:47 Bormustra: múltidéző és hagyományteremtő gasztroprogram Balatonalmádiban Bormustra: múltidéző és hagyományteremtő gasztroprogram Balatonalmádiban A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat újabb jelentős gasztronómiai eseménnyel készült a borkedvelők számára, ezúttal Balatonalmádiban. Az Almádi Bormustra névre hallgató programon, a Szent Erzsébet ligetében – a Kézfogás Európa Szoborpark műalkotásai között – augusztus 16–20. között mutatkozik be Magyarország 8 történelmi borvidéke. 2023. július 20. 23:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.