Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kemény hat esztendő áll mögöttem – Pásztor Bence

2021. április 5. 9:00 // Forrás: Szalay Péter – SzPress Sporthírszolgálat
Tíz éve annak, hogy a veszprémi Pásztor Bence kalapácsvetőként ifjúsági világbajnok lett, megnyerte az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, és, ha csak egy napig is, de világcsúcstartó is volt. Tavaly talált régi önmagára és most azért küzd, hogy egy elúszott olimpiája után Tokióban a magyar csapat tagja lehessen.

Nem a veszprémi földije, az atlantai kalapácsvető olimpia bajnok Kiss Balázs ihlette meg, hanem Dóra, a nővére vette rá Pásztor Bencét arra, hogy a foci mellett próbálja ki magát a legnehezebb dobószámban is. A váltott edzések nem egyszerű négy esztendeje után 14 évesen került válaszút elé a keménykötésű veszprémi fiú, aki az atlétikát választotta, noha soha nem látta dobni a vele egy városban élő olimpiai bajnokot, de még egy dedikált fotót se kapott tőle.

Nem fér kétség ahhoz, hogy jól választott, ahogy ahhoz sem, hogy Zentai Tibor, az edzője kiváló munkát végzett. Bence már csak egy sportágra fókuszálva tíz évvel ezelőtt ifjúsági világbajnok lett, és ugyancsak 2011-ben a korosztályos világcsúcsot megjavítva győzött az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. A szekér a duplázás után is futott vele. Két junior vb-n is ezüstérmet vehetett át, az U23-as korosztály Európa-bajnokságain pedig egy-egy ezüstöt és bronzot. Kalapácsvető berkekben benne látták a 2012-ben olimpiai bajnokságot nyert Pars Krisztián utódját, és talán maga Pásztor Bence is úgy gondolta, hogy a 75,74 méteres egyéni csúcsa után gyorsan következik majd egy meghökkentően nagy dobás. A fiatal versenyzőnek viszont azzal kellett szembesülnie, hogy a sport nem mindig a kiszámíthatóságról szól, hanem az álmok meghiúsulásáról is. 

Pásztor Bence keményen dolgozik a tokiói olimpiáért - Fotó: VEDAC (archív)Pásztor Bence keményen dolgozik a tokiói olimpiáért - Fotó: VEDAC (archív)

Egy napig volt világcsúcstartó

Voltak az eddigi kalapácsvető pályafutásomnak mosolyogtató, de sajnos elszomorító, sőt, kiborító fordulatai is. Azon csak jót nevettem, hogy az ifjúsági világcsúcsomnak alig egy napig örülhettem, mert a katari Ahmed Amgad Elseify még az én 84.41 méteres dobásomat is felülmúlta, azt viszont nehezen tudtam feldolgozni, hogy 2016-ban megsérültem és az olimpiai szereplésem is elúszott. Ezzel is magyarázható, hogy leblokkoltam és 2015 óta egy centimétert sem tudtam javítani a „nehézkalapácsos” egyéni csúcsomon, amiért csak részben hibáztathatom. magamat

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgáltnak Pásztor Bence, aki a törést okozó 2016-os esztendőben tizenegy évi közös munka után elköszönt Zentai Tibortól és a pályafutását Székesfehérváron folytatta. Ott, ahol a szintén kalapácsvető nővére volt az edzője.

Lehet, hogy azért feneklettem meg, mert a fiatalabb éveim sikereinek mámorában túl magasra emeltem magam előtt a mércét. Azt hittem, hogy én vagyok a kalapácsvetés új nagymenője, mert tényleg azt gondoltam, hogy a 75.74 után gyorsan jön az egy, majd a két méterrel is jobb eredményem. Kiderült, hogy ez így túl szép lett volna. Fizikailag mindig is rendben voltam, a technikámról ugyanezt már nem mondhatom el, de azt is el kell ismernem, hogy Veszprémben mindig is jobban éreztem magamat, mint Fehérváron

– folytatta Bence, aki a tavalyi országos bajnokság előtt nagy döntést hozott.

Felhívtam Zentai Tibort, aki már a hangomat hallva is azonnal tudta, hogy újra vele szeretnék dolgozni. Nem korholt, nem vetett semmit a szememre, kezet fogtunk és összefogtunk, egycsapásra minden visszatért a régi kerékvágásba.”

Fejben kell rendben lenni

Bencének jelenleg azzal kell számolnia, hogy a szombathelyi vetélytársai közül a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Halász Bence már kimozdíthatatlanul a tokiói olimpiai csapat tagja, két klubtársa, a 39 esztendős Pars Krisztián és a nála 16 évvel fiatalabb Rába Dániel előtt pedig akkor emelkedhet fel a sorompó, ha háromszor, de inkább négyszer is 75 méter körüli eredménnyel tudnak kirukkolni. Ezzel őrízhetik meg a helyüket a világranglistán azok között, akik a kőkemény 77.50 méteres nevezési szintet ugyan nem tudják teljesíteni, de a feltöltési” szabálynak köszönhetően így is olimpiai résztvevők lehetnek.

Ugyanez a mérce áll előttem is. Erősen belekapaszkodva abba, hogy tavaly újra ráéreztem a dobásra és hinni kezdtem az elvégzett kemény munka értelmében, ugyanúgy a 75 méteres formám állandósulásában is, mennem kell előre, és bízni az olimpiai szereplésemben. Ha fejben venni tudom az akadályokat, ugyanazt a pályán is meg fogom majd tenni. Kemény hat esztendő áll mögöttem, remélem a következő hat már szebb és eredményesebb lesz

– hangsúlyozta a VEDAC 26 esztendős atlétája, akinek 2010-ben tetszett meg a debreceni Kozák Luca, aki a tavalyi Gyulai István Memorial Magyar Nagydíjon 12.71 másodpercre javította a 60 gát magyar csúcsát. Luca immár harmadik éve a kedvese, kapcsolatukat nem gyengíti, hogy a két sportolót földrajzilag több mint 300 kilométer választja el. Ha Bencének jól megy a dobás, akár az is megtörténhet, hogy mindketten bekerülnek az olimpiai csapatba.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.