Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A „gyengébbik nem” nem gyenge küzdelme a jégen

2021. április 22. 0:06
Közös edzést és barátságos mérkőzést szervezett a Veszprémi Jéglovagok jégkorongklub és az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia fiatal lányoknak, akik a Dunántúl több városából érkeztek Veszprémbe, hogy a jövőben a tervek szerint egy csapatot alkossanak majd. A cél, hogy a következő szezonban a Királynék Városa is ki tudjon állni egy csapattal a női bajnokságban.

Ha belefutunk egy jégkorong mérkőzésbe a tévében, általában arra számítunk, hogy erős fizikumú férfiak vívnak egymással kemény harcot a korongért, hogy átjuttassák azt az ellenfél gólvonalán, miközben nem ritka az sem, hogy a játékosok a pálya szélét övező védőfalra kenődnek fel egy-egy durvább ütközés során.

Arra már kevesebben gondolnak, hogy a jégkorongban a sisak mögött nem feltétlen marconás ábrázatú férfiak vannak, hanem a „gyengébbik nem” képviselői. Pedig a női jégkorong népszerűségét tekintve nem sokkal van lemaradva a férfi mögött, ráadásul egészen kicsi kortól, számos fiatal lány űzi térségünkben is. Arról nem is beszélve, hogy női válogatottunknak reális esélye van kijutni az olimpiára is.

Eddig mégis kevesebb figyelem vetült rá, most viszont a Veszprémi Jéglovagok – egy vadonatúj jégcsarnokkal a hátuk mögött – új lendületet szeretnének adni a női jégkorongsportnak. Ráadásul nem csak Veszprémben, hanem a Dunántúl nagy részét lefedve.

Ezekhez a célokhoz az alapot az új csarnok adta meg, amely kapcsán Máhl Krisztián, a Veszprémi Jéglovagok vezetője úgy fogalmazott,

klubunk az új jégcsarnokkal új lehetőségekhez, és sokkal jobb jövőképhez is jutott. Ezért az elmúlt időszakban sokad dolgoztunk, azon, hogy a jégkorongsport Veszprémben minél szélesebb bázissal rendelkezhessen és egy olyan jövőképet tudjon felmutatni, ami miatt minél többen választják ezt a sportot.

Ez a jövőkép pedig most fiatal, a jégkorongért elkötelezett lányok képében látszik megvalósulni.

A következő szezonban a székesfehérvári Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia, és a Veszprémi Jéglovagok közösen csapatokat terveznek indítani a magyar Női bajnokságokban.

Sok szervező munka eredményeként a dunántúli klubok támogatásával eljutottunk oda, hogy kezd összeállni az a játékoskeret, akikkel a jövőben számolhatunk, és velünk tervezhetünk a jövőben

- mondta Máhl Krisztián szombaton a veszprémi jégcsarnokban, ahol céljuk elérése érdekében első alkalommal szerveztek összetartást a lányoknak, akik Veszprém mellett Székesfehérvárról, Várpalotáról, Tatabányáról, Ajkáról, Győrből és Kaposvárról is érkeztek.

Közel 40-en fiatal lány, 10 évestől huszonéves korig érkezett Veszprémbe, ahol részt vettek egy közös edzésen, majd barátságos mérkőzést is vívtak egymással. Az edzést Pukli Máté, Pataki Nándor és dr. Palla Roland vezényelték.

Máhl Krisztián a terveik részletezésénél kifejtette, a lányoknak fontos jövőképet és motivációt adni, hogy minél tovább és minél messzebbre juthassanak. Ehhez két csapatot indítanának, egyet az „A” egyet pedig a „B” bajnokságban. Ennek megvalósításához, és a minél magasabb szintű, és jobb minőségű versenyeztetés érdekében egy regionális együttműködés az, ami biztosítaná a megfelelő minőségi, és mennyiségi feltételeket a régióba tartozó klubokkal szoros együttműködésben. Természetesen figyelembe véve a résztvevő klubok saját szakmai, és játékosfejlesztési érdekeit, irányait.

Az összetartáson résztvevő klubok: Veszprémi Jéglovagok, Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia, Győri Nemak HC., Kaposvári Jégkorong klub KASI, Ajkai Óriások Jégkorong Klub, Várpalotai Lizards, Tatabányai Polipok.

Fontosnak tartjuk, hogy egy megfelelő kommunikáció alakuljon ki a csapatok közt, így az edzéseket, és mérkőzéseket megfelelő módon tudjuk összehangolni azokkal az edzőkkel, és csapatokkal ahová a női játékosok tartoznak. Ennek érdekében egy koordinátort is kijelölünk a minél jobb kommunikáció érdekében. Az ő dolga a folyamatos kommunikáció lesz, edzőkkel, csapatokkal, szülőkkel, és természetesen a játékosokkal

- mondta a Veszprémi Jéglovagok vezetője.

Arra, hogy hogyan tervezik a következő bajnoki kiírásban a szereplést a lányokkal, a kluboknak már kidolgozott terve van. A fehérvári jó alapot kiegészítve az „A” bajnokságban indítanák az első számú csapatot, veszprémi alapot kiegészítve a „B” bajnokságban azokat, akik még nem elég képzettek az „A” szinthez. Ugyanakkor nyitottá szeretnék tenni a két csapat közötti átjárást, hogy legyen verseny csapaton belül is, és a legoptimálisabb keretekkel tudjanak pályára lépni. Ez nem csak a csapatok, hanem a lányok érdekét és motivációját is szolgálja.

Fontos, hogy ne egyéni érdekek mentén, hanem közösen dolgozzunk azon, hogy a rendszerben található lányok megfelelő képzést, és teljes jövőképet kaphassanak. Olyan versenyrendszerben versenyezhessenek, ami az ő tudásuknak és korosztályuknak a legmegfelelőbb”

- foglalta össze a tervet Máhl Krisztián.

Galéria
Lányok a jégen
Hajas Bálint
Domján Attila
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.