2023. március 30.
//
Zalán névnap

A Budapest-Bécs távolságot tempózva alapozott

Hosszú Katinka nevelőedzője hozta fel, Rasovszky Kristóf mestere juttatná Eb-döntőbe Kalmár Ákost, a Balaton Úszó Klub Veszprém hosszútávúszó reménységét.

Tavaly háromszor hallatott magáról Kalmár Ákos, a magyar úszósport 2000-ben született reménysége. Először akkor, amikor bajai klubjának és mesterének, Pass Ferencnek búcsút mondva Veszprémbe költözött és beállt abba a csapatba, amelynek vezéregyénisége a világbajnok és kétszeres Európa-bajnok Rasovszky Kristóf, a nyílt vízi versenyek nagyágyúja.

Hosszú Katinka nevelőedzőjétől a Veszprém megyei Príma-díjas Szokolai László vette át a váltóbotot, aki a családjával együtt hét évvel ezelőtt költözött a királynék városába.

Meghatározhatatlan arányban mindkét mesternek a tudása benne volt abban, hogy a tavaly még húsz esztendős Kalmár előbb a nyári négy nemzet viadalon, aztán októberben, a medencés hosszútávúszó országos bajnokságon is akkora időket úszott, hogy a neve a tudósítások élére került. A margitszigeti nemzetközi versenyen az 1500 gyorsot úgy nyerte, hogy 9 másodpercet javított az egyéni csúcsán, az őszi debreceni ob-n pedig klubtársát, a jóval esélyesebb Rasovszkyt is legyőzve 1:45.36 órás tekintélyt parancsoló teljesítménnyel szolgált rá a győzelemre.

Kalmár Ákos: Szeretnék hazai pályán és Japánban is újabb egyéni csúcsokat javítani (archív fotó)Kalmár Ákos: Szeretnék hazai pályán és Japánban is újabb egyéni csúcsokat javítani (archív fotó)

A 2019 óta olimpiai A-szintes Kalmár Ákos az idei országos bajnokságon nem tudott újabb nyerőlapot előhúzni a paklijából. Utólag úgy gondolja, hogy azért, mert az edzésadagjából nem vett annyit vissza, amennyit az ob előtt kellett volna. Ez azért is említést érdemel, mert most éppen egy olyan magaslati edzőtáborból tért vissza, ami kőkeményen a kilométerszámok gyűjtéséről szólt. Éppen úgy, mint a február-márciusi törökországi melegégövi robotolás, amikor esténként nem kellett ágyba parancsolni az elcsendesült úszókat.

Egészen pontos adattal szolgálhatok, mert az edzésnaplóm mindig naprakész. A 2400 méteres magasságban elhelyezkedő Sierra Nevada-i magaslati edzőtáborban három hét leforgása alatt 250 kilométert, egészen pontosan 249.100 métert úsztam le, ezzel a munkával alapoztam a májusi budapesti Európa-bajnokságra, és a tokiói 1500 méteres olimpiai megmérettetésemre. Az edzőmmel nem éltük meg jól a márciusi országos bajnokság kisebb kudarcát, de tanultunk belőle, még egyszer ugyanezt a hibát biztosan nem fogjuk elkövetni 

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Kalmár Ákos, akire bajai úszóévei alatt ragadt rá a „Maugli” becenév, amitől most már igencsak szabadulna.

Ákos örömmel fogadta, hogy a nála három évvel fiatalabb, Zalaegerszegről érkezett junior nyílt vízi világbajnoki második helyezett Betlehem Dávid személyében nemrégiben új edzőtársat kapott, aki egyben a lakótársa is lett Veszprémben.

Sok időt töltünk együtt, barátok, edző- és vetélytársak is vagyunk, és ez így van rendjén. Nekem nagyon bejött a váltás, de azért néha egy kicsit elfog a honvágy, így, ha csak tehetem, a hétvégeken próbálok hazalátogatni a szüleimhez Bajára, látni őket és feltöltődni. Erről hamarosan le kell majd mondanom, mert közeleg a budapesti Eb rajtjának a napja, aztán egy újabb magaslati edzőtábor következik, majd a versenyévem bizonyítványát kiállító olimpia. Szeretnék hazai pályán és Japánban is újabb egyéni csúcsokat javítani, és mindkétszer megcélozni a döntőt. Egyelőre nem emelhetem magasabbra a mércét magam előtt, bár 21 esztendősen a 2021-es esztendő még szerencsehozó is lehet

– mondta befejezésül Kalmár Ákos, akinek17 évesen a 2017-es budapesti vizes világbajnokság még csak ajándékot jelentett, az idei visszatérés a Duna Arénába viszont már komoly kihívást, emberes feladatot.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Betlehem negyedik lett, Rasovszkyt kiütötték
Betlehem negyedik lett, Rasovszkyt kiütötték
A Balaton ÚK Veszprém kiválósága, Betlehem Dávid a negyedik helyen végzett 10 kilométeren a nyíltvízi úszó Európa-kupa-sorozat idei első állomásán, Eilatban. Klubtársa, Rasovszky Kristóf féltávnál akkora ütést kapott a vízben, hogy feladni kényszerült a versenyt.
Nyíltvízi úszó Ek: taroltak a veszprémiek Izraelben
Nyíltvízi úszó Ek: taroltak a veszprémiek Izraelben
Mindkét nemnél magyar nyíltvízi úszó zárt az első négy helyen az Európa-kupa-sorozat idei első versenyén, Eilatban. A férfiaknál Betlehem Dávid nyert veszprémi klubtársa, Rasovszky Kristóf előtt.
Kisajátították a dobogót a veszprémiek az ob-n
Kisajátították a dobogót a veszprémiek az ob-n
Betlehem Dávid nyert, Kalmár Ákos második, Rasovszky Kristóf (mindhárman Balaton ÚK Veszprém) pedig harmadik lett pénteken a hosszú távú medencés úszó országos bajnokság 10 ezer méteres versenyén a Veszprémi Sportuszodában.
Nyíltvízi dömping Veszprémben
Nyíltvízi dömping Veszprémben
Az idei úszószezon Veszprémben, a medencés hosszútávúszó országos bajnoksággal indul, amelyen valamennyi nyíltvízi válogatottunk részt vesz.
Kalmár arany-, Rasovszky ezüstérmes lett Veszprémben
Kalmár arany-, Rasovszky ezüstérmes lett Veszprémben
A Balaton Úszó Klub Veszprém kiválósága, Kalmár Ákos nyerte vasárnap a hosszú távú medencés úszó országos bajnokság 5 ezer méteres versenyét Veszprémben.