Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Színházaink a nyitás felé

2021. május 7. 11:37
Fontos állomáshoz érkeztünk a négymillió beoltottal, hiszen a kormány engedélyezi a színházak megnyitását, a teátrumok látogatását, legalábbis azok számára, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Kellerné Egresi Zsuzsannát, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettes-kreatív menedzserét, a Pannon Várszínház igazgatóját, Vándorfi Lászlót, valamint Szántó Viktóriát, a Kabóca Bábszínház igazgatóhelyettesét kérdeztük.

Városunk színházai különböző formákban tartották a kapcsolatot közönségükkel, a veszprémi Petőfi Színház az élő színházban hisz, ezért a veszélyhelyzet kihirdetése után rögtön az élő kapcsolatok fenntartásában kezdett el gondolkodni. Már közel kétszáz alkalommal vitték el a színházat – és annak gyógyító erejét - nem csupán a város, de a megye térségeibe is, Maradj otthon, majd mi megyünk mottóval. Kellerné Egresi Zsuzsanna kérésünkre elmondta,

jelenleg a Kukamese című mesejátékkal járják a környékbeli óvodákat, iskolákat, hiszen a kisgyerekek még nem mehetnek színházba, ingerszegény helyzetükön viszont ily módon is tudnak segíteni.

A szakmai munka az épület falain belül is folyamatos volt, hiszen minden előadásukat – a tervezett ütemben – elkészítettek. A Hárman a padon című előadás bemutatóját – három Kossuth-díjas művész: Oszvald Marika, Bálint András és Szilágyi Tibor alakításával még megtartották, de az előadásokkal – a szabályozások miatt - már le kellett állni. A próbák folytatódtak, melyet a Mozartra várva! című musicalshow, A Tanítónő című színmű zártkapus bemutatói követtek. Mindezek mellett Balázs Fecó – a járvány következtében tragikusan elhunyt kiváló zenész, a Veszprémi Petőfi Színház állandó vendége, barátja – 70. születésnapjára készítettek egy méltó, élőzenés emlékestet, melynek rövidített változatával – online formában – nézőik is emlékezhettek a színház közeli barátjára.

A társadalmi szerepvállalásuk is kiemelkedő – amely a pandémia alatt fokozottan megmutatkozott. Minden jeles napot, ünnepet élőben is szebbé, emlékezetesebbé tettek a veszprémiek és a térségben élők számára. Elektromos kisbusszal jártak körbe anyák napján, gyermeknapon és szilveszter éjszakájának – a járványhelyzet miatti – bezártságát is boldoggá tették zenés összeállításukkal, Veszprémnek készült köszöntőjükkel, mely hajnalig szolgáltatott a város lakóinak örömöt, vidámságot és élő színházi élményt.

Ami a nyitást illeti: „Miközben megmarad a Maradj otthon, majd mi megyünk programunk is, május kilencedikén, vasárnap este kilenc órakor már ültetett előadásunk lesz a színház előtti téren, méghozzá a tavaly indított Színházat a hősöknek kezdeményezésünk alapján; május harmadik hétvégéjén pedig egy családi előadásra, a Hagymácska című mesemusicalre várjuk nézőinket. Május 29-án Mozartra várva című nagyszabású musical-show várja közönségünket. Június elsejétől pedig megkezdjük bérletes előadásaink pótlását, méghozzá a fokozatosság és az óvatosság elve mentén, hiszen nem szeretnénk, hogy az emberek féljenek, szorongjanak, mert a színház éppen az ellenkezőjét szeretné kiváltani. Ezen elvek mentén rendezzük meg a IV. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivált is június 11-12-13-án, és július 16-17-18-án a IV. Lélektől-lélekig Érzékenyítő Fesztiválunkat is. Nyári napközis és bentlakásos -  SzínHázVilág és Carpe Diem! – test-szellem-lélek – táboraink idén is várják a gyermekeket. Bízunk benne, hogy augusztus közepéig sikerül bepótolni bérletes előadásainkat és azonnal kezdjük az új évadot!”

Fotó: Orlai Produkció (Megyek utánad)Fotó: Orlai Produkció (Megyek utánad)

Ahogy azt a színházkedvelők tudhatják is, a Pannon Várszínház sem felejtette el közönségét, hiszen a teátrum a nézőkkel való kapcsolattartásra létrehozta a Pannon Otthon nevű online színházi projektet, amelyben azokat a bérletes előadásokat játszotta le, amelyek erre alkalmasak voltak: „Az Amadeust a pandémia miatt nem tudtuk elkezdeni, így elhalasztottuk egy évvel, de helyette a tízéves évfordulónkra készült előadásunkat, A kőszívű ember fiait tettük elérhetővé, amelyben olyan vendégművészek játszottak, mint Kubik Anna vagy Gazdag Tibor” – fogalmazott Vándorfi László.

Kép forrása: Hoppá, Színház /Szűcs-Szabó MariannaKép forrása: Hoppá, Színház /Szűcs-Szabó Marianna

Az ünnepek sem maradtak színház nélkül: „Rengeteg online kezdeményezésünk volt, számos jelesnapot megünnepeltünk, a nemzeti ünnepektől az anyák napjáig. Most éppen Radnóti Miklós születésének évfordulójára készítettünk egy összeállítást. Emellett egy Trianonról szóló műsorral kaptunk meghívást a Magyarokért Kanadában Egyesülettől, ám a járvány miatt végül egy félórás kisfilm elkészítésére vállalkozhattunk, mely nem csupán a kanadai, de más határon túli magyarokhoz is eljut majd."

Ami a nyitást illeti, a Pannon Várszínház már a hétvégén elkezdi próbálni a Hotel Menthol (…Éji álom!) című musicalt, amelynek sajtóbemutatója június 11-én lesz, ezt követően – ha minden jól megy -, akkor a bérletes előadások következnek, persze a szabályok betartásával: „Óvatosak vagyunk, figyeljük a fejleményeket, betartjuk az óvintézkedéseket, hiszen a szóban forgó produkció is egy sokszereplős darab. Három alapvető fogalmat folyamatosan a szemünk előtt tartunk, mellyel várjuk vissza közönségünket: biztonság, védettség, élmény. Nyári naptárunk már szerencsére teljesen megtelt, szinte mindennap megyünk az ország valamely szegletébe játszani. Számos meghívást kaptunk, de természetesen Veszprém és környéke sem marad színház nélkül.”

Szántó Viktória, a Kabóca Bábszínház igazgatóhelyettese a következőképpen értékelte az elmúlt időszakot: „Elsődlegesen az online tevékenységekre koncentráltunk, és arra, hogy ez több legyen annál, mint hogy értesítjük a közönséget a programokról, vagyis új tartalmakat is gyártottunk, sőt, képzéseket tartottunk a színészeknek, tehát egyfajta önképzéssel is telt ez az időszak.”

A Kabóca Bábszínház idén jubilál, ahogy Viktória fogalmazott: „Nem túl szerencsés a közönség nélkül ünnepelni, de készítettünk egy virtuális túrát, ami elég sikeresnek bizonyult. Szintén pozitívum, hogy a Gréta című előadásunk eljutott egészen a házi bemutatóig, a jelenlegi rendelkezés szerint pedig nyithatnak a színházak:

a kisgyerekek csakis védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérővel érkezhetnek, így azt gondolom, hogy a csoportok még lassan fognak „megindulni”.

Éppen ezért a családokat célozzuk meg, és úgy döntöttünk, hogy május tizenhatodikától egészen augusztus legelejéig minden vasárnap előadást tartunk. Az első két hétvége még a szabadban lesz, itt természetesen mindenki maga dönt a maszkhasználatról, de később, amikor már a színházteremben leszünk, mi mindenkit megkérünk majd, hogy viseljen maszkot. A következő előadásokkal várjuk újra a közönségünket: Az aranyszőrű bárány, Mosó Masa mosodája, Badu mama gyermekei, és a Gréta.”

Szabó Eszter
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.