2021. szeptember 22.
//
Móric névnap

Baráti kört alapítottak a bakelitek barátai

Péntek kora este megalakult a Bakelit Barátok Köre Veszprémben. Az Utas és Holdvilág Antikváriumban tartott összejövetelen felidézték a rock 'n' roll születését, amit a zenetörténészek konkrét dátumhoz is tudnak kötni, valamint lefektették a baráti kör néhány egyszerű célját is.

Az Utas és Holdvilág belvárosi antikvárium régóta nem csak a könyvekről ismert, Molnár Sándor tulajdonos – aki egyébként a Vehír vendégírója is – figyelemreméltó bakelit-gyűjteménnyel rendelkezik, elsősorban a rock 'n' roll fénykorából a XX. század második feléből.

Ez a rajongás, valamint az antikváriumban sűrűn megforduló zeneszeretők fogalmazták meg az ötletet, hogy együtt alkossanak meg egy olyan közösséget, amelyben a tagok rendszeresen találkoznak egymással, beszélgetnek, vitatkoznak a lemezekről, legendás előadókról és együttesekről, miközben felteszik a lejátszóra az éppen aktuális lemezt.

Az ötletet Molnár Sándor, valamint Pallagi László valósították meg, és pénteken meg is tartotta a baráti kör az nyitó összejövetelét.

Első alkalommal nem is szólhatott volna más a lejátszóból, mint Bill Haley. A zenetörténészek hozzá kötik ugyanis a rock 'n' roll születését, méghozzá egészen pontosan 1954. április 12-ei dátumhoz. Haley ekkor rögzítette New York-ban a Rock Around The Clock című lemezét, amiről úgy is nyilatkoznak, hogy „ezután már semmi sem volt ugyanolyan”.

Molnár Sándor, az Utas és Holdvilág Antikvárium tulajdonosaMolnár Sándor, az Utas és Holdvilág Antikvárium tulajdonosa

Haley-t egyébként akkora tisztelet övezi a zenei világban, hogy még egy idegen égitestet is elneveztek róla, a 79 896-os kisbolygó viseli az ő nevét.

A Bakelit Barátok Köre minden hónap 21. napján tartja majd szokásos összejövetelét az antikváriumban, az alapítók szeretnék, ha még több zene- és bakelitszerető emberhez eljutna a hírük Veszprémben.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Márfi Gyula: A kereszténység akkor durva, ha eltér Krisztustól, az iszlám pedig akkor, ha követi Mohamedet
Márfi Gyula: A kereszténység akkor durva, ha eltér Krisztustól, az iszlám pedig akkor, ha követi Mohamedet
Az iszlám nem csupán vallás, hanem politikai berendezkedés is, ami óriási veszélyt jelent Európára, vallja dr. Márfi Gyula, nyugalmazott érsek, aki „Jegyzetek az iszlámról - keresztény szemmel” című új könyvét az Utas és Holdvilág Antikváriumban mutatta be múlt pénteken. Az előadáson szóba került számos olyan példa is, amely bemutatja, hogy a nyugati világ milyen szinten fordult ki önmagából.
Boditó
Boditó
Molnár Sándor, az Utas és Holdvilág Antikvárium tulajdonosának személyes története egy megszállott kisgyermekről, a határozottságról és eltökéltségről.
Új értelmiségi kör alakult az Utasban
Új értelmiségi kör alakult az Utasban
Kulturális rendezvényekkel, szervezett eseményekkel, beszélgetésekkel készül az újonnan megalakuló Komjáthy-kör, mely a Veszprémi Kulturális Egylet égisze alatt működne. Az ötletgazda Pethő Imre megkeresésünkre beszámolt a részletekről, emellett megszólaltattuk a kör másik két alapítóját is, Hajas Bálintot, portálunk főszerkesztőjét, valamint Molnár Sándort, az Utas és Holdvilág Antikvárium tulajdonosát.
Ha nem mondjuk el a történeteinket, nem marad utánunk semmi
Ha nem mondjuk el a történeteinket, nem marad utánunk semmi
Paloznak overdrive címmel jelent meg Fenyvesi Ottó József Attila-díjas költő, író, képzőművész verseit tartalmazó kötete.
’Ismeretlenként jöttem, egy nagy veszprémi projekten dolgozom, ezért úgy illik, hogy bemutatkozzam az itt élőknek’
’Ismeretlenként jöttem, egy nagy veszprémi projekten dolgozom, ezért úgy illik, hogy bemutatkozzam az itt élőknek’
Can Togay János, az Európa Kulturális Főváros 2023 csapatának művészeti és kreatív főtanácsadója. Az érdekes török hangzású név mögött azonban sokkal több tapasztalat és kalandosabb életút áll, mint elsőre gondolnánk. Ráadásul egy talpig úriember is, aki azért szervezte meg beszélgető estjét az Utas és Holdvilág Antikváriumba, hogy közelebbről is bemutatkozhasson a veszprémieknek, ha már a város legnagyobb projektjének sikerén dolgozik éppen.