Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Baráti kört alapítottak a bakelitek barátai

2021. május 23. 11:03
Péntek kora este megalakult a Bakelit Barátok Köre Veszprémben. Az Utas és Holdvilág Antikváriumban tartott összejövetelen felidézték a rock 'n' roll születését, amit a zenetörténészek konkrét dátumhoz is tudnak kötni, valamint lefektették a baráti kör néhány egyszerű célját is.

Az Utas és Holdvilág belvárosi antikvárium régóta nem csak a könyvekről ismert, Molnár Sándor tulajdonos – aki egyébként a Vehír vendégírója is – figyelemreméltó bakelit-gyűjteménnyel rendelkezik, elsősorban a rock 'n' roll fénykorából a XX. század második feléből.

Ez a rajongás, valamint az antikváriumban sűrűn megforduló zeneszeretők fogalmazták meg az ötletet, hogy együtt alkossanak meg egy olyan közösséget, amelyben a tagok rendszeresen találkoznak egymással, beszélgetnek, vitatkoznak a lemezekről, legendás előadókról és együttesekről, miközben felteszik a lejátszóra az éppen aktuális lemezt.

Az ötletet Molnár Sándor, valamint Pallagi László valósították meg, és pénteken meg is tartotta a baráti kör az nyitó összejövetelét.

Első alkalommal nem is szólhatott volna más a lejátszóból, mint Bill Haley. A zenetörténészek hozzá kötik ugyanis a rock 'n' roll születését, méghozzá egészen pontosan 1954. április 12-ei dátumhoz. Haley ekkor rögzítette New York-ban a Rock Around The Clock című lemezét, amiről úgy is nyilatkoznak, hogy „ezután már semmi sem volt ugyanolyan”.

Molnár Sándor, az Utas és Holdvilág Antikvárium tulajdonosaMolnár Sándor, az Utas és Holdvilág Antikvárium tulajdonosa

Haley-t egyébként akkora tisztelet övezi a zenei világban, hogy még egy idegen égitestet is elneveztek róla, a 79 896-os kisbolygó viseli az ő nevét.

A Bakelit Barátok Köre minden hónap 21. napján tartja majd szokásos összejövetelét az antikváriumban, az alapítók szeretnék, ha még több zene- és bakelitszerető emberhez eljutna a hírük Veszprémben.

Hajas Bálint
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.