2023. június 2.
//
Anita, Kármen névnap

A magyarok az EU-átlagnál is többet Facebookoznak

2021. július 6. 21:18
Az EU-átlaghoz képest is sok magyar van fent a közösségi oldalakon, miközben egyre több szakember hívja fel a figyelmet a veszélyekre.

A tavaly Netflixen nagyot hasító Social Dilemma című dokumentumfilmből is ismert Jaron Lanier, és az Apple társalapítója, Steve Wozniak is hangot adott már a nézetnek, mely szerint a közösségi média nem, vagy csak részben hasznos a társadalomnak és az egyénnek. Amit mondanak ma már közhelyszámba megy: a közösségi platformokon reklámalgoritmusok manipulálják a felhasználót miközben véleménybuborékba zárja őket.

úgy keresnek rajtunk a személyre szabott reklámokkal, hogy a profitból semmiféle részesedést nem kapunk, pedig hatalmas kincset áldoztunk fel érte, a legszemélyesebb adatainkat”-idézi Wozniakot az Index cikke.

Lanier e mellett azt is mondja, ha hátat fordítanánk a Facebooknak, tisztábbnak látnánk a világot és a saját életünket is. Úgy látja, a kibertér egyre zsémbesebbé teszi az embereket, a fiatalokat pedig egyre depressziósabbá. Utóbbi talán kisarkított vélemény, hisz számos hasznos csoport létezik a közösségi oldalakon, de az tény: tőlünk függ, miként használjuk.

Kapcsolódó cikk
Egy teljes generáció fér hozzá az agy bárszekrényéhez
Boldogtalan az 1984 után született generáció: rosszul nevelték őket, nem különlegesek, lusták, internetfüggők, és képtelenek mély kapcsolatokat kialakítani-mondja egy amerikai író, aki szerint a technikai környezet és a multik hozzáállása is mélyen aláássa a fiatalok önbizalmát.

 

A közösségi médiát nem csak a tech-guruk és pszichológusok kritizálják. Nemrégiben látott napvilágot egy biológusok és filozófusok által írt tudományos cikk, melyben arról értekeznek, hogy a Facebook és társai olyanok, akár a környezetszennyező iparvállalatok: nem foglalkoztatja őket a fenntarthatóság, vagy az életminőség javítása, csupán a profitmaximalizálás, miközben az emberi társadalomban és a demokráciában olyan változásokat idéznek elő, melynek hatásaival még nem vagyunk tisztában, állítják.

Mindez annak fényében is aggasztó, vagy legalább elgondolkodtató, hogy a KSH múlt héten publikált felmérése szerint a magyarok közül az EU-átlagnál is többen vannak regisztrálva a közösségi platformokon.

A hazai háztartások infokommunikációs-eszköz használatát vizsgáló kutatás közleményéből kiderül, tavaly „kiemelkedően magas, 87 százalékos volt a hazai internethasználók körében a közösségi oldalakon részt vevők aránya, ami huszonkettő százalékponttal haladja meg a 65 százalékos uniós átlagot.” Mint megjegyzik, ez részben a pandémia miatt otthon töltött megnövekedett időnek is köszönhető.

A KSH azt is írja, a naponta internetező magyarok közül tízből négyen átlagosan 1-2 órát, további hárman 3-4 órát töltenek a világhálón. A napi webhasználók kisebb részében (30 százalék) közel azonos súlyt képviseltek azok, akik kevesebb mint egy órát, illetve 5-6, vagy 7 óránál is több időt fordítottak netezésre (9,8; 10 és 11 százalék).

A napi gyakorisággal internetező 16–24 évesek legnagyobb hányada (40 százalék) átlagosan 3-4 órát, míg a 65–74 évesek több mint fele 1-2 órát barangolt az interneten naponta.

Ge. Á.

További cikkek

Már Facebook-on is jelen van a V-Busz
Már Facebook-on is jelen van a V-Busz
A közösségi közlekedésért felelős szolgáltató elindította hivatalos Facebook-oldalát, ahol menetrendi, valamint egyéb szolgáltatásaival kapcsolatos információk mellett érdekes kulisszatitkokat is bemutatnak majd a jövőben a lila színű buszokról.
Hogyan hatnak a közösségi médiában látott ételek a táplálkozásunkra?
Hogyan hatnak a közösségi médiában látott ételek a táplálkozásunkra?
Szinte lehetetlen úgy belepörgetni a hírfolyamunkba, hogy ne fussunk bele valaki reggelijébe, ebédjébe, vacsorájába. De hogyan hatnak a közösségi médiában látott ételposztok a táplálkozásunkra? Ennek járt utána a BBC Future.
Leállt a Facebook
Leállt a Facebook
Országosan tapasztalható, hogy 18 óra előtt nem sokkal elérhetetlenné vált a Facebook, valamint a hozzá kapcsolódó WhatsApp és az Instagram.
Tudatosság és elővigyázatosság: ez a jelszó az online ismerkedésnél is
Tudatosság és elővigyázatosság: ez a jelszó az online ismerkedésnél is
Bár azt hinnénk az interneten egyre óvatosabbak vagyunk, a megyei bűnügyi statisztikák másról szólnak. A rendőrség továbbra is óvatosságra és kellő körültekintésre hívja fel a figyelmet.
Van még hova fejlődnie Amerikának a szólásszabadságban
Van még hova fejlődnie Amerikának a szólásszabadságban
Példátlan események sora tépázta meg az USA amúgy sem egységes társadalmát az elmúlt egy évben, a szétzilálódott közösség pedig nem sebkezelést, hanem egy fenyegető üzenetet kapott az egyik üzletembertől: inkább fogd be a szád! - véleménycikk a capitolium-i eseményekről és az amerikai elnök elhallgattatásáról.