Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A magyarok az EU-átlagnál is többet Facebookoznak

2021. július 6. 21:18
Az EU-átlaghoz képest is sok magyar van fent a közösségi oldalakon, miközben egyre több szakember hívja fel a figyelmet a veszélyekre.

A tavaly Netflixen nagyot hasító Social Dilemma című dokumentumfilmből is ismert Jaron Lanier, és az Apple társalapítója, Steve Wozniak is hangot adott már a nézetnek, mely szerint a közösségi média nem, vagy csak részben hasznos a társadalomnak és az egyénnek. Amit mondanak ma már közhelyszámba megy: a közösségi platformokon reklámalgoritmusok manipulálják a felhasználót miközben véleménybuborékba zárja őket.

úgy keresnek rajtunk a személyre szabott reklámokkal, hogy a profitból semmiféle részesedést nem kapunk, pedig hatalmas kincset áldoztunk fel érte, a legszemélyesebb adatainkat”-idézi Wozniakot az Index cikke.

Lanier e mellett azt is mondja, ha hátat fordítanánk a Facebooknak, tisztábbnak látnánk a világot és a saját életünket is. Úgy látja, a kibertér egyre zsémbesebbé teszi az embereket, a fiatalokat pedig egyre depressziósabbá. Utóbbi talán kisarkított vélemény, hisz számos hasznos csoport létezik a közösségi oldalakon, de az tény: tőlünk függ, miként használjuk.

Kapcsolódó cikk
Egy teljes generáció fér hozzá az agy bárszekrényéhez
Boldogtalan az 1984 után született generáció: rosszul nevelték őket, nem különlegesek, lusták, internetfüggők, és képtelenek mély kapcsolatokat kialakítani-mondja egy amerikai író, aki szerint a technikai környezet és a multik hozzáállása is mélyen aláássa a fiatalok önbizalmát.

 

A közösségi médiát nem csak a tech-guruk és pszichológusok kritizálják. Nemrégiben látott napvilágot egy biológusok és filozófusok által írt tudományos cikk, melyben arról értekeznek, hogy a Facebook és társai olyanok, akár a környezetszennyező iparvállalatok: nem foglalkoztatja őket a fenntarthatóság, vagy az életminőség javítása, csupán a profitmaximalizálás, miközben az emberi társadalomban és a demokráciában olyan változásokat idéznek elő, melynek hatásaival még nem vagyunk tisztában, állítják.

Mindez annak fényében is aggasztó, vagy legalább elgondolkodtató, hogy a KSH múlt héten publikált felmérése szerint a magyarok közül az EU-átlagnál is többen vannak regisztrálva a közösségi platformokon.

A hazai háztartások infokommunikációs-eszköz használatát vizsgáló kutatás közleményéből kiderül, tavaly „kiemelkedően magas, 87 százalékos volt a hazai internethasználók körében a közösségi oldalakon részt vevők aránya, ami huszonkettő százalékponttal haladja meg a 65 százalékos uniós átlagot.” Mint megjegyzik, ez részben a pandémia miatt otthon töltött megnövekedett időnek is köszönhető.

A KSH azt is írja, a naponta internetező magyarok közül tízből négyen átlagosan 1-2 órát, további hárman 3-4 órát töltenek a világhálón. A napi webhasználók kisebb részében (30 százalék) közel azonos súlyt képviseltek azok, akik kevesebb mint egy órát, illetve 5-6, vagy 7 óránál is több időt fordítottak netezésre (9,8; 10 és 11 százalék).

A napi gyakorisággal internetező 16–24 évesek legnagyobb hányada (40 százalék) átlagosan 3-4 órát, míg a 65–74 évesek több mint fele 1-2 órát barangolt az interneten naponta.

Ge. Á.
további cikkek
Szeretem meglátni a lehetőséget a dolgokban újságírás Szeretem meglátni a lehetőséget a dolgokban Kipróbálta magát a veszprémi média szinte minden szegmensében, és előfordult, hogy csak egy hétvégéje volt egy teljesen új terület elsajátítására, de megugrotta a lécet. Ha új kihívással néz szembe, nem megijed, inkább kíváncsisággal és optimizmussal fordul felé. Cseh Zoltán ezzel az attitűddel valószínűleg a jég hátán is megélne, de ő szívesebben van Veszprémben – bár éppenséggel utazni is szeret, meg az ezzel kapcsolatos tudását megosztani másokkal. 2024-ben ő kapta meg a város Szabad Sajtó-díját, ennek kapcsán ültünk le vele beszélgetni szerteágazó tevékenységéről. 2024. április 6. 18:18 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Egészen meredek elméletek is felmerültek a Facebook leállása körül Egészen meredek elméletek is felmerültek a Facebook leállása körül Magyar idő szerint kedden késő délután körülbelül egy órára elérhetetlenné vált a Facebook, az ahhoz kapcsolódó üzenetküldő alkalmazás a Messenger, valamint az Instagram sem frissült. Mindhárom a Mark Zuckerberg tulajdonában lévő globális technológiai vállalat a Meta tulajdonában van. Bár konkrét magyarázat nem érkezett és valószínűleg nem is fog a leállás miértjéről, összeesküvés-elméletekből több is szárnyra kelt, a nap fricskáját pedig kétségkívül Elon Musk sütötte el. 2024. március 6. 8:31 Lehaltak a Meta oldalai, nem enged be a Facebook és az Instagram Lehaltak a Meta oldalai, nem enged be a Facebook és az Instagram Globálisan leálltak a Meta szolgáltatásai, köztük a Facebook, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp.  2024. március 5. 17:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.