2021. december 8.
//
Mária névnap

Csend és kiáltás

2021. július 14. 13:52
Van egy angol tengerész szokás: ha egy matróz fordítva teszi fel a sapkáját, silddel tarkó felé, akkor nem akar senkivel sem beszélgetni, ne szóljanak hozzá. Rossz napja van, rágódik valamin, magányra vágyik. Ezt a többiek tiszteletben is tartják, nem szólnak hozzá, nem vájkálnak a lelkében addig, amíg a sapka vissza nem fordul. Molnár Sándor írása.

De szép is lenne, ha nálunk is működne egy hasonló jelzés, de nem, éppen fordítva; hiába körmölsz egy halom átutalási szelvényt, megfeszülten koncentrálva arra, nehogy eltévessz egyetlen számot is a végeláthatatlan bankszámla számok közül, odajön, hogy mizu?, beoltattad magad? mit szólsz a Mariska nénihez? Összegyűröd a rontott cetlit, próbálod udvariasan elmagyarázni, hogy most ez fontos, mindenképpen meg kell csinálni, jöjjön vissza kicsit később, de nem, leül, rágyújt. Megvárja, míg végzek. Erre már felkapom a vizet, lehet, épp ezt várja, mert ahhoz, hogy kinek és mennyit utalok, végképp senkinek sincs köze, és valóban, a durvább kérés után beáll a casus belli, és sértődötten elrohan.

Mint ahogy sértődötten rohant el egy ismerősöm, aki beszélgetni jött hozzám a teraszra, ám meglátott az utcán egy régi cimboráját, hozzánk füttyentette, hellyel kínálta, és hallgatnom kellett a régi sztorikat. Fogalmam sem volt, ki kivel van, egyáltalán: egy vadidegen ember beszélgetett az ismerősömmel mandarin nyelven az én kontómra, rabolva amúgy is szűkre szabott hátralévő időmet. Amit olyan becsben tartok, annyira vigyázok minden pillanatára, hogy csakis értékes emberekkel szeretném eltölteni, és nem katonasztorikat hallgatva egy vadidegentől. Vajon tekintettel lettek volna rám, ha megfordítva teszem fel Gatsby sapkámat? Olyannyira nem, hogy mikor ezt szóvá tettem ismerősömnek, simán lehülyézett , felmondta "barátságunkat", és elrohant...

Csapó Viktor maga volt az értelem. A kifinomult ízlés. A karórákkal, a közélettel, a művészetekkel karon fogva grasszáló gentleman. Ő tudta, mit jelent a megfordított sapka a fejen. Alig pár napja örökre tarkójára húzta a sildet. Azaz nem ő. A Teremtő, ha úgy tetszik Őfelsége, a Fizika, vagy az Égi Rendező Elvek. Mindenképpen Felettünk álló erők. Mert ha Csapó Viktor döntése lett volna ez, előtte mindenképpen bejön elköszönni...

Molnár Sándor

További cikkek

Azért az agy az úr
Azért az agy az úr
Molnár Sándor írása.
Kék a Buhim árja?
Kék a Buhim árja?
Az őszből vagy novemberből rendre muszáj kikukucskálni – fel a kánikulára, le a zimankóra.
Jól képzett utódok mellett is: jó az öreg a háznál!
Jól képzett utódok mellett is: jó az öreg a háznál!
Ezt a népi bölcsességet leginkább agrárkörökben szoktam hallani. Például amikor az idős gazda már napokkal előre jelzi a teendőket, azokat, amiket a várható időjárás sürget, vagy éppen bizonyos károkozók megjelenése. Lehet, hogy tanácsaiban valóban közrejátszik a közelgő időjárásváltozás miatt erősödő reuma jóslása, de gyakran csak arra fogja, hogy az utódok szemében mondandója ne tűnjön okoskodásnak. Így megy ez: az elődök a tapasztalatot hozzák, az utódok pedig az új technikát, technológiát, marketinget. – Generációváltás van az agráriumban – hallottuk Veszprémben az agrárminisztertől is, miután olyan szakemberek, gépek, rendszerek jelentek meg a gazdaságokban, amelyek segítségével ismét Európa éléskamrájaként emlegethetnek majd bennünket. Barta Éva Írása.
Tipping point
Tipping point
Tipping point, vagyis fordulópont. Ami után már semmi sem lehet ugyanaz. Ami után már önjáróvá válnak a folyamatok, nincs többé hatalmunk fölöttük. Molnár Sándor írása.
Láthatatlan végrendelet
Láthatatlan végrendelet
Beszéljük meg a végrendeletemet – állt elénk apám, úgy a hatvanas évei közepén. Mi őt olyan erős, a vassal foglalkozó műszaki embernek láttuk mindig, akin a betegség, sőt a halál sem foghat ki. Talán ezért nem vettük észre az arcán átfutó árnyakat sem… Barta Éva írása.