2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Bejelentették az idei Rozé Rizling Jazz Napok fellépőit

Augusztus 13. és 22. között rendezik meg a VeszprémFest hagyományos kísérőrendezvényét, a Rozé Rizling Jazz Napokat. Kiderült, kiket láthatunk a színpadon és mely borászok termékeit kóstolhatjuk meg.

A részleteket péntek délután jelentették be egy az Oliva étterem udvarán rendezett sajtótájékoztatón.

A hagyományokhoz hűen a tíznapos fesztiválon ezúttal is naponta három – összesen tehát harminc – koncertet láthatnak az érdeklődők, miközben harminc borászat portékájából válogathatnak – ahogy Zsandár Tamás fesztiválmenedzser felhívta arra a figyelmet, átlagosan száz-százhúsz–féle bor szerepel a kínálatban. A borok mellett a buborékos műfajok szerelmesei is megtalálják számításaikat: a Törley pezsgőház és a Pannonhalmi Apátság sörfőzdéje is jelen lesz az Óváros téren. A gasztronómiai igények kielégítéséről az Oliva mellett a Serpenyős Ház és a Vitéz Kürtős gondoskodik.

A Lidi zene augusztus 20-án lép színpadraA Lidi zene augusztus 20-án lép színpadra

–  Amikor a covid tavaly mindent elsöpört, a Rozé Rizling Jazz Napok volt az egyik olyan kis fesztivál, ami állva tudott maradni – fogalmazott Mészáros Zoltán, a VeszprémFest fesztiváligazgatója. Mint mondta, ennek sok oka van: a 40-50 milliós költségvetés még ebben a viharvert időszakban is menedzselhető volt – ezért a stábnak és az egyre bővülő támogatói körnek kell köszönetet mondani.

Mészáros felelevenítette, hogy tizenegy évvel ezelőtt azért indították el a programsorozatot, mert szerettek volna ingyenes koncerteket is szervezni, hiszen vannak, akiket eltántorít a VeszprémFest árkategóriája. Az elmúlt több mint tíz év során kiderült, hogy ez a koncepció nemcsak a helyieket nyerte meg, de sokan érkeznek távolabbról is kifejezetten a Rozé Rizling Jazz Napok miatt Veszprémbe. A szervezők célja mindig az volt, hogy a kultúra és a gasztronómia terén is minőségi kínálatot tudjanak prezentálni. Lehetőséget akartak biztosítani a helybeli kezdő és amatőr zenészeknek, akik aztán akkor is a program részei maradnak, amikor már nem lehet kezdőnek nevezni őket. 

Mészáros ZoltánMészáros Zoltán

A sajtótájékoztatón Porga Gyula polgármester a tizenegyes szám misztikumáról beszélt. Mint mondta, tizenegy év hosszú idő, az, hogy a fesztivál ilyen sokáig része volt a veszprémi nyárnak, azt jelzi, hogy hosszú távon is életképes lesz. Mint mondta, abban bízik, hogy jövőre már kevésbé kötött körülmények között gyűlhetünk majd össze, és nem kell már a járvány következményeitől tartanunk. 

Az idén azonban még érvényben vannak a járványügyi szabályok, így a rendezvénytérre csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni. 

Ami pedig a hosszabb távú jövőt illeti, Mészáros Zoltán már előrevetítette, hogy 2023-ban, amikor Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa, tovább bővítenék, nemzetközivé tennék a borkínálatot, akár a testvérvárosainknak is lehetőséget adva a nedűik bemutatására.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Tizenhárom országból közel ezer fiatal érkezett Veszprémbe, hogy bekapcsolódjanak a MusiColours Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál programjaiba. A fellépőkkel már vasárnap délután lehetett találkozni a város különböző színpadjain, a hivatalos megnyitót viszont csak este tartották az ActiCity-ben. Itt nem csupán a környezet és az új épület miatt elegáns, emelkedett a hangulat, a gyerekek és fiatalok bemutatták, hogy a zene iránti alázat és profizmus nem feltétlen az életkor függvénye.
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Vasárnap délután a Vörösmarty téri I. világháborús emlékműnél tartották Veszprém Hősök napi ünnepségét. A megemlékezés előtt a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület szervezésében korabeli huszárok, tüzérek, de még haditengerészek is felvonultak a belvárosban.
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
A vasárnap induló Musicolours zenei fesztivál előfutáraként szombat délelőtt egy különleges vonat indult el Zircről Veszprém felé. Habár a MÁV menetrend szerinti szerelvényéről volt szó, mégis egy svájci fiatal kvartettnek köszönhetően a vonat zakatolása helyett a vonósok dallamai adták az utazás ütemét.
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Pünkösd napját ünneplik vasárnap a keresztény egyházak. A húsvéti időszakot lezáró ünnepen a keresztények a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Dr. Udvardy György, veszprémi érsek a Szent Mihály székesegyházban tart misét, de videóüzenetében minden embernek üzent.
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.