Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem csak táncolnak, mondanivalójuk is van

2021. július 31. 14:17
23. alkalommal rendezik meg A Tánc Fesztiválját Veszprémben augusztus 31. és szeptember 5. között.

A fesztivál programját pénteken jelentették be. Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója a sajtótájékoztatón rámutatott: a fesztivál műszaki, logisztikai és szakmai hátterét a teátrum biztosítja a kezdetek óta. Hangsúlyozta: bár a tánc kerül a fókuszba, valójában egy összművészeti programsorozatról beszélünk, ahol a művészeti ágakat nemcsak egymás mellé rakják, hanem szervesen, a tánchoz kapcsolódó művészeti produktumok jönnek létre. Ilyen például a Gáspár Gábor táncosokról készített fotóiból összeállított kiállítás, a Lighthouse művészeti csoport fénykiállítása, de megjelenik a kortárs irodalom és zene is a Grecsó fivérek estjén. Az idei újítások közé tartozik egy családi nap a Veszprém Arénában, ahol a legkisebbektől a legidősebbekig együtt lehetnek tanúi a családok a cirkusz és a táncművészet találkozásának egy egészen parádés, akrobatikus elemekkel teletűzdelt előadásban.

(Fotó: Kovács Bálint / vehir)(Fotó: Kovács Bálint / vehir)

A fesztivál programját – amit a rendezvénysorozat weboldalán, ide kattintva részletesen is böngészhetnek – Horváth Csaba művészeti vezető mutatta be. Felelevenítette, hogy táncosként már a legelső alkalommal is része lehetett a programnak, és mindvégig csodálattal figyelte, ahogy Vándorfi és a korábbi művészeti vezető, Krámer György a rendelkezésükre álló költségvetésből konokul, megszállottan próbálták életben tartani a fesztivált. Az elmúlt 23 év példája mutatja, hogy nem a finanszírozáson múlik a minőség. 

Ami az idei repertoárt illeti, a pandémia ideje alatt a táncos produkciókat rendhagyó módon nem személyesen, hanem online közvetítésekben lehetett csak megtekinteni, ami megnehezítette a program összeállítását is. A válogatás egyik fontos szempontja volt, hogy szerettek volna dramatikus előadásokat elhozni Veszprémbe, amik nemcsak formailag, hanem tartalmilag is érvényesek, fontos és érthető mondanivalójuk van, meg tudják szólítani az embereket. Nemcsak a tánc esztétikai oldalát szeretnék megmutatni, hanem olyan produkciókat, akik valami pluszt is hozzátesznek ehhez, színházi megfogalmazásban gondolkodnak.

Egyed Bea – The Dark Night of the Soul (Fotó via atancfesztivalja.hu)Egyed Bea – The Dark Night of the Soul (Fotó via atancfesztivalja.hu)

A fesztivál hosszabb távú jövőjéről Németh Rajmund, az Európa Kulturális Fővárosa program kulturális projektmenedzsere beszélt, aki elmondta: igyekeznek felvenni a kapcsolatot Európa korábbi és leendő kulturális fővárosaival, illetve Veszprém testvérvárosaival, hogy hosszan tartó nemzetközi együttműködések jöhessenek létre a különböző városok művészeti csoportjai és fesztiváljai között, ami 2023 után is biztosítaná A Tánc Fesztiválja nemzetközi láthatóságát.
 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.