2022. január 25.
//
Pál névnap

Jól sikerült osztálytalálkozó

Huszonöt éves jubileuma alkalmából egy koncert erejéig újra összeállt a kilencvenes-kétezres évek meghatározó magyar swing-formációja, a Cotton Club Singers.

A huszonöt persze inkább huszonhat: az együttest 1995-ben alapította Szűcs Gabriella, Zsédenyi Adrienn, Kovács Péter és László Boldizsár, és a negyedszázados évfordulót is tavaly ünnepelték volna – a covid miatt azonban el kellett halasztani a fellépést. Aztán újra. És újra. Végül szombaton, egy év és négy meg nem rendezett koncert után Veszprémben állhatott ismét színpadra a már bő tíz éve nem létező formáció, azzal az öt énekessel, akik működése során meghatározták a Cotton Club Singerst: a már említett Szűcs Gabriella, Zsédenyi Adrienn és László Boldizsár mellett a Zsédát 2001-ben váltó Kozma Orsi és az 1997-ben csatlakozó Fehér Gábor repítettek vissza minket az időben, megidézve a szép emlékű kilencvenes évek budapesti klubéletét.

Az énekeseket egykori zenekaruk, a Cotton Club Band valamint a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar kísérte, repertoárjukat a fekete-fehér világ hangosfilmjeinek betétdalaitól Frank Sinatra munkásságán át az ABBA – mai fiatalok számára talán már csak a musicalből – ismerős dalcsokráig terjedő palettáról válogatták össze.

 Kiváló zenei ízlés és gondosan összeállított műsor jellemezte a Cotton Club Singers veszprémi szereplését, ami azért nem sikerült tökéletesen: hallottam rekedt hangokat, láttam eltévesztett mozdulatokat, a fárasztó szóviccekre időnként mikrofonon kívül érkezett riposztok inkább csak a zenésztársakat szórakoztatták, hozzánk, a hátsó sorokba már nem mindig jutottak el. 

De arra kérem az olvasót, ne gondolja, hogy mindezeket hibaként rovom fel a fellépőknek! Az igazság az, hogy szerintem ez a néha próbatermi hangulat nagyon jól állt a jubileumi koncertnek. Kicsit elfeledtette velünk, hogy a negyvenes éveikben járó, tapasztalt, sokat látott, karrierjük csúcsát élő énekesek állnak előttünk, és ebben a két és fél órában mintha újra láthattuk volna azokat a pályakezdő fiatalokat, akik egymásba kapaszkodva fedezték fel a zenét és a nagybetűs életet. Zséda a koncert egy pontján fel is hívta rá a figyelmet, hogy nagyon különleges alkalom ez számukra, hiszen gyerekek voltak még, amikor összeálltak, és együtt haladtak végig a felnőtté válás rögös útján. Az összenézések, a mozdulatok, a tökéletesnek látszó összhang megható kötődésekről árulkodnak.

A VeszprémFest idei záróakkordja olyan volt, mint egy jól sikerült osztálytalálkozó, ahol mindenki beszélhetett egy kicsit arról, mi történt vele az érettségi óta – aztán előkerültek a régi sztorik, a közös csínyek, az együtt megélt kalandok és megszerzett tapasztalatok. A nap végén pedig hálát adunk azért, hogy mindez megtörtént velünk, mert a közös élmények formáltak minket azzá, akik ma vagyunk. 

Képek
Söge
Szalai Csaba

További cikkek

Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Idén június 9. és 12. között rendezik meg a hazai filmes mustrát.
Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
A négynapos – január 27-30. között zajló – rendezvényen összesen hat nemzetközi dokumentumfilmet vetítenek a Cinema Cityben, melyek komoly nemzetközi sikereket értek el a közelmúltban.
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Mit tanulhatunk Újvidéktől, Európa 2022-es kulturális fővárosától?
Mit tanulhatunk Újvidéktől, Európa 2022-es kulturális fővárosától?
Egyszerre ránt vissza a múltba és néz a jövőbe, rendkívül lendületes és nem fél szembenézni a multikulti lét kérdéseivel. 2022-ben a szerbiai Újvidék Európa egyik kulturális fővárosa, a grandiózus évnyitó ünnepségre pedig Veszprém is meghívást kapott, ami remek apropót adott ahhoz, hogy tippeket gyűjtsünk déli szomszédunktól a kevesebb mint 12 hónap múlva esedékes címváltásig.
Öt ok, amiért idén el kell látogatni Újvidékre
Öt ok, amiért idén el kell látogatni Újvidékre
Képregény kiállítás, fesztivál egy erődben, vendégszerető emberek és isteni ételek. Ha önmagában a tény, hogy belekukkanthatunk, mit jelent a gyakorlatban az Európa kulturális fővárosa cím, nem elég, mondunk még egy pár okot, amiért érdemes déli szomszédunk felé venni az irányt.