2022. augusztus 8.
//
László névnap

Jól sikerült osztálytalálkozó

Huszonöt éves jubileuma alkalmából egy koncert erejéig újra összeállt a kilencvenes-kétezres évek meghatározó magyar swing-formációja, a Cotton Club Singers.

A huszonöt persze inkább huszonhat: az együttest 1995-ben alapította Szűcs Gabriella, Zsédenyi Adrienn, Kovács Péter és László Boldizsár, és a negyedszázados évfordulót is tavaly ünnepelték volna – a covid miatt azonban el kellett halasztani a fellépést. Aztán újra. És újra. Végül szombaton, egy év és négy meg nem rendezett koncert után Veszprémben állhatott ismét színpadra a már bő tíz éve nem létező formáció, azzal az öt énekessel, akik működése során meghatározták a Cotton Club Singerst: a már említett Szűcs Gabriella, Zsédenyi Adrienn és László Boldizsár mellett a Zsédát 2001-ben váltó Kozma Orsi és az 1997-ben csatlakozó Fehér Gábor repítettek vissza minket az időben, megidézve a szép emlékű kilencvenes évek budapesti klubéletét.

Az énekeseket egykori zenekaruk, a Cotton Club Band valamint a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar kísérte, repertoárjukat a fekete-fehér világ hangosfilmjeinek betétdalaitól Frank Sinatra munkásságán át az ABBA – mai fiatalok számára talán már csak a musicalből – ismerős dalcsokráig terjedő palettáról válogatták össze.

 Kiváló zenei ízlés és gondosan összeállított műsor jellemezte a Cotton Club Singers veszprémi szereplését, ami azért nem sikerült tökéletesen: hallottam rekedt hangokat, láttam eltévesztett mozdulatokat, a fárasztó szóviccekre időnként mikrofonon kívül érkezett riposztok inkább csak a zenésztársakat szórakoztatták, hozzánk, a hátsó sorokba már nem mindig jutottak el. 

De arra kérem az olvasót, ne gondolja, hogy mindezeket hibaként rovom fel a fellépőknek! Az igazság az, hogy szerintem ez a néha próbatermi hangulat nagyon jól állt a jubileumi koncertnek. Kicsit elfeledtette velünk, hogy a negyvenes éveikben járó, tapasztalt, sokat látott, karrierjük csúcsát élő énekesek állnak előttünk, és ebben a két és fél órában mintha újra láthattuk volna azokat a pályakezdő fiatalokat, akik egymásba kapaszkodva fedezték fel a zenét és a nagybetűs életet. Zséda a koncert egy pontján fel is hívta rá a figyelmet, hogy nagyon különleges alkalom ez számukra, hiszen gyerekek voltak még, amikor összeálltak, és együtt haladtak végig a felnőtté válás rögös útján. Az összenézések, a mozdulatok, a tökéletesnek látszó összhang megható kötődésekről árulkodnak.

A VeszprémFest idei záróakkordja olyan volt, mint egy jól sikerült osztálytalálkozó, ahol mindenki beszélhetett egy kicsit arról, mi történt vele az érettségi óta – aztán előkerültek a régi sztorik, a közös csínyek, az együtt megélt kalandok és megszerzett tapasztalatok. A nap végén pedig hálát adunk azért, hogy mindez megtörtént velünk, mert a közös élmények formáltak minket azzá, akik ma vagyunk. 

Képek
Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba

További cikkek

Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.
A kis csodákban tudok hinni
A kis csodákban tudok hinni
Akik az utóbbi években mélyebben is belefolytak Veszprém kulturális életébe, azoknak nem lehet ismeretlen Somogyi Csaba neve, hiszen a slam poetry egyik kiemelkedő alakja. Miközben Várpalotán egy általános iskola felső tagozatában magyart tanít, az intézmény könyvtárosa is, hetente két könyvet olvas el, s volt idő, hogy még a Rubik-kocka szakkör vezetése is belefért az idejébe, mindeközben pedig saját versein is dolgozik.
Idén is megrendezik a Garten Balatont
Idén is megrendezik a Garten Balatont
Negyedik alkalommal kerül rendezik meg a Balaton északi partjának négy településén a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivált.