2022. május 20.
//
Bernát, Felícia névnap

Ismét Veszprémbe érkezett a hazai zenei ipar színe-java

Ismét Veszprémben találkoznak a hazai zeneipar legfontosabb szereplői. Szerdán kezdetét vette a IX. Music Hungary Konferencia, amely szakmai előadásainak tavalyhoz hasonlóan idén is a Hangvilla ad otthont. A szervezők most először egy olyan újdonságot is megvalósítottak, amely minden helyi zenekedvelőt érint.

Sokkal jobb hangulatban kezdődött az idei Music Hungary Konferencia, mint tavaly ugyanitt, Veszprémben. Erre rögtön a megnyitón is felhívta a figyelmet Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke, utalva arra, hogy a tavalyi konferenciával egyidejűleg jelentették be a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt meghozott korlátozásokat, ami a zenei ipar számára is komoly leküzdendő kihívásokat hozott.

Azóta az iparág sokat haladt előre, de még mindig számos nyitott kérdés maradt, ezekre is megpróbál válaszolni az idei Music Hungary Konferencia, amelynek tematikája főleg aköré szerveződik, hogy a zenei ipar hogyan tud ütésállóbb lenni és több lábon megállni, ismertette a az idei konferencia fő tematikáját a szövetség elnöke.

Weyer Balázs, mögötte Mészáros ZoltánWeyer Balázs, mögötte Mészáros Zoltán

„Zene nélkül lehet élni, de minek?” - idézte a klasszikust Porga Gyula, polgármester köszöntőjében, aki kiemelte, az elmúlt másfél év adott ízelítőt abból, hogy milyen is a zenét nélkülöző élet.

A polgármester a zenei ipar egészéről úgy nyilatkozott, hogy a kultúrára és azon belül is a zenére úgy kell gondolni, mint erőforrásra, nem pedig eltartott szektorra. Veszprém azáltal, hogy egyedüli magyar városként megkapta az UNESCO – a zene városa címet végre kívülről is még inkább megmutatja azt a kulturális pezsgést, ami itt jelen van hosszú évek óta.

Porga GyulaPorga Gyula

A megnyitón végül Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program főtanácsadójaként köszöntötte az ország számos pontjáról Veszprémbe érkező zenészeket és szakmabelieket. Ő kiemelte az EKF azon programjait, amelyek kifejezetten a közösségi és zenei élet fellendítését célozták meg. Ezek közül példaértékűnek említette a Papírkutya kultúrbisztrót, ahol az EKF pályázati feltételeiben az is szerepelt, hogy a hely időről időre élőzenei koncerteknek biztosítson helyszínt.

A Music Hungary egyik újdonsága, amely még nem volt korábban azok az ingyenes showcase koncertek, amelyek a konferencia napjain a város különböző koncerthelyszínein zajlanak. Az EKF támogatásával megvalósuló mini fesztiválon olyan együttesek kapnak bemutatkozási lehetőséget, akik még nem futottak be a mainstream zenei világban. A koncertek három, hangulatában meglehetősen különböző helyszínen valósulnak meg. Az Expresszóban tökéletes koncertélményre, a Teremben hamisítatlan underground hangulatra, a Papírkutyában pedig családiasabb hangvételű produkciókra számíthatnak a zenefogyasztók.

A Music Hungary Konferencia megnyitója után az érdeklődőknek Horváth Péter, a ProArt képviseletében a számok nyelvén is bemutatta a hazai zenei ipar jelenlegi helyzetét, amelyből sokatmondó trendek is kiolvashatóak voltak.

Összehasonlításképp, amíg a járvány előtt, 2019-ben 70 ezer élőzenés koncertet adtak az országban, addig ez 2020-ra 21 ezerre csökkent. Ebben nagy szerepe van annak is, hogy a korábbi 1000-hez képest csupán 150 fesztivált rendeztek meg tavaly, tehát 15%-ára zsugorodott ez a szektor.

Ezzel együtt viszont növekedett azok száma, akik előfizettek valamilyen streaming-szolgáltatóra, hogy zenéhez jussanak. Ez utóbbi adat azt mutatja, hogy az emberek még mindig hajlandóak fizetni a zenei élményért, ami némi fényt jelent az alagút végén.

A jogdíjkezelőktől érkezett adatok szerint nőtt az újonnan bejegyzett dalok száma is, tehát a zeneszerzők a pandémia alatt is tevékenyek maradtak és tovább gazdagították a magyar zenei palettát.

Horváth PéterHorváth Péter

A Music Hungary Konferencia részletes csütörtöki programjáról ezen a linken lehet tájékozódni.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

A zene elviselhetőbbé tette a legszigorúbb korlátozásokat is
A zene elviselhetőbbé tette a legszigorúbb korlátozásokat is
Idén másodszor rendezték meg Veszprémben a IX. Music Hungary Konferenciát, ami ezúttal egy showcase-koncert programmal is kiegészült.
Showcase fesztivált indít a Music Hungary Szövetség
Showcase fesztivált indít a Music Hungary Szövetség
Idén először a Music Hungary Szövetség – hagyományteremtő jelleggel – feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosával partnerségben, az EKF zenei program alapértékeit képviselő esemény célja, hogy a szakmai konferencia kiegészüljön egy két napos koncertsorozattal, ahol három helyszínen, több mint húsz nagyszerű produkció mutatkozik majd be. Deva, Sasa Lele, Szalai Anna, Teddy Queen, a HOCUSPONY vagy a Napfonat, de az On The Low kollektíva tagjai is várják a zenekedvelőket.
Idén is Veszprémbe költözik a Music Hungary Konferencia
Idén is Veszprémbe költözik a Music Hungary Konferencia
Hétfőn jelentette be a IX. Music Hungary Konferencia programját a Music Hungary Szövetség a budapesti Kobuci kertben. A konferenciát idén is a veszprémi Hangvillában rendezik meg november 17-18-án. Az idei konferencia fókusza és célja, hogy számba vegye a zeneipar lehetőségeit és kihívásait a pandémia utáni újrakezdéshez, diskurzust indítson a talpra állás mikéntjéről és segítse a szektor adaptálását a megváltozott körülményekhez és stabilabb alapokra helyezéséhez.
E-nemzet, e-zene, bemutatkozik a Music Estonia
E-nemzet, e-zene, bemutatkozik a Music Estonia
A Music Hungary 2020 konferencián kitekinthettünk a külföldi példákra is, jelen esetben az észt könnyűzene helyzetén és az ő megoldásaikon keresztül láthattunk bele egy hozzánk hasonló méretű ország egészen más megoldásaiba.
Mi a helyzet a nagyfesztiválokkal a Covid idején?
Mi a helyzet a nagyfesztiválokkal a Covid idején?
Hol tartanak most a magyar fesztiválszervezők? Mit lehet tenni a pandémiás időszakban? Milyen reményekkel alkothatják meg jövőbeli terveiket? Többek között ezekről a kérdésekről is szó esett a Music Hungary 2020 konferencián, melyet Veszprémben rendeztek.