2022. május 24.
//
Eszter névnap

Újjáélednek a borklubok Veszprémben

2022. január 19. 12:05
Csütörtökön újjáéled a veszprémi borklubok egyedi hangulatos világa. A nemrég megnyílt Wine & Vinyl ekkor indítja útjára rendezvénysorozatát, ahol kétheti rendszerességgel lát vendégül hazai borászokat, akik kínálnak, kóstolnak, történeteket mesélnek, mindezt laza, kötetlen hangulatban. A borklub szellemiségének felélesztéséről, a veszprémiek kedvenceiről és a hazai borászokról is beszélgettünk Zsandár Tamással, a Wine & Vinyl tulajdonosával.

Sörösek, vagy borosak a magyarok inkább?

Borosak… és sörösek. Szerintem nem lehet ezt egyértelműen behatárolni. Ha csak Veszprémet nézzük, kicsit hazabeszélek, de mintha nálunk valamivel népszerűbbek lennének a borok, ha abból indulok ki, hogy milyen sokan és mennyire különböző emberek járnak a Wine & Vinyl-be is borozgatni.

Ezek az emberek milyen palackokat keresnek leginkább? A biztosra mennek, például egy rizlinggel, vagy bátrabban kísérleteznek?

Egy hónap tapasztalataiból tudok kiindulni, ebből pedig az látszik, hogy a veszprémiek leginkább kíváncsiak, és amikor megkóstolnak egy olyan tételt, ami nem feltétlenül szerepel minden üzletlánc, vagy borkereskedés polcán, akkor még nyitottabbak lesznek az újdonságra és a kíváncsiság átmegy kísérletezőkedvbe.

Konkrétan milyen boroknál nyilvánul ez meg?

Nagyon népszerű lett a proseccok világa, de a natúr boroknak is megvan a közönsége. Valaki egy hónapja kóstolt először ilyen bort, azóta, amikor betér hozzánk, már egyből az újdonságokat keresi a natúr borok között is. Megdőlni látszik az a sztereotípia is, hogy a magyar ember csak magyar borokat fogyaszt szívesen. Van chilei borunk és szicíliai is, ezek igazi slágertermékek lettek rövid idő alatt. A hely szellemiségében is azt szerettük volna megvalósítani, hogy a Wine & Vinyl-ben mindig fellelhető legyen valami újdonság, valami nem hétköznapi. Éppen ezért a borlap is másfél havonta változni fog, attól függően, hogy a vendégek milyen típusú borokat kedvelik az adott időszakban leginkább. De a most induló borklub is erre az élményszerűségre helyezi a hangsúlyt.

Kapcsolódó cikk
Élet a rizlingen túl
Hozzáértő mozdulatokkal köröztetik a bort a poharaikban az emberek a Rozé Rizling Jazz Napokon, vizslatva az ital tisztaságát, vizsgálva a pohárból kiáramló aromákat. Pedig a nem is olyan távoli jövőben a mostani trendekkel szembemenő italok és teljesen újszerű zamatok is megjelenhetnek a borfesztiválon. Készülnek és érkeznek a natúr borok.

Mi történik egy ilyen borklubon?

Ha röviden akarnám összefoglalni, akkor jó borokat kóstolunk, miközben beszélgetünk, sztorizgatunk.

És ha bővebben kellene kifejteni?

Vegyük rögtön a legelső borklub tematikáját, ami tényleg egy laza, kötetlen beszélgetés lesz, viszont, mint minden alkalommal fogunk, most is hívtunk egy borászt, jelen esetben Szittnyai Zalánt, aki proseccokat és champagne-okat fog bemutatni. Ő egyébként a Zwack Izabella borkereskedésnek a borszakértője és 5, vagy 6 tételt fogunk együtt megkóstolni. Amellett, hogy elmondja ezeknek az italoknak a különlegességeit, saját sztorikat, történeteket is hoz majd. A borklub rendezvényeiben rendkívül hangsúlyos ez a személyes élmény. Nem egy tudományos előadást lehet végighallgatni, nem a kén koncentrációjának arányait fogják elmondani az előadók, hanem izgalmas, érdekes történeteket a borról és a borászatról.

Későbbiekben kik folytatják ezt a sorozatot?

Kétheti rendszerességgel tervezünk borklubokat tartani. Aki már most biztos, hogy eljön Veszprémbe a következő hetekben, Csetvei Kriszta, Galán Géza, de már a többi időpontra is szervezzük a vendégeket. Egyébként az első két alkalomra rövid idő alatt elfogyott minden hely, látszik, hogy a veszprémieknek van igénye az ilyen összejövetelekre.

Hogyan érkezzen meg a vendég egy ilyen rendezvényre? Mit egyen, vagy ne egyen előtte például?

Semmiképp se egyen fűszeres ételt előtte. A borklubokon egyébként mindig jár egy tapas-tál a borok mellé, ezen serrano sonkák, aszalt paradicsom és a Tekeresvölgyi manufaktúra sajtjai is lesznek, mindegyik tökéletes párosítás a borok mellé, mert inkább a mediterrán, kevésbé fűszeres ízvilágra emlékeztetnek, de mindenképpen jobban csúszik tőlük a bor. De talán a legfontosabb az, hogy kíváncsian és kellő nyitottsággal érkezzenek a vendégek ezekre a klubeseményekre.

A Wine & Vinyl borklubjait kétheti rendszerességgel fogja tartani a belvárosi vendéglátóhelyen. Az eseményekről leghamarabb az üzlet Facebook-oldaláról lehet tájékozódni, ahol a regisztrációt is megejtheti az, aki szeretne csatlakozni ehhez a kísérletező közösséghez Veszprémben.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Veszprémi slammerek verseit párosították borokkal
Veszprémi slammerek verseit párosították borokkal
Egy különleges irodalmi-gasztronómiai együttműködés alakult ki egy borász és négy költő által. A Mórocz Pincészet tulajdonosa, Mórocz Tamás ugyanis felkért négy Veszprémhez kötődő alkotót, hogy a boraihoz írjanak slammeket. A végeredmény a magyar költészet napján debütált, és hamarosan mindegyik költemény megzenésítve is hallható lesz.
Kiválasztották a Pannon Egyetem hivatalos borát
Kiválasztották a Pannon Egyetem hivatalos borát
A szenátus a Pannon Egyetem borának a Bogáromi Borbirtok BalatonBort választotta 2021. december 17. napjától 2022. június 30. napjáig.
A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye
A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye
Bakelit és bor. Az ezek iránti szenvedély hívta életre Veszprém legújabb vendéglátóhelyét a belváros szívében, ami kívülről borbárnak tűnhet, belülről sokkal inkább életérzést sugároz. A Wine & Vinyl a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program utcakép fejlesztési programja által támogatott ötödik vállalkozás, viszont ebben az esetben országosan is egyedülálló projektről beszélhetünk.
Idegenvezetés a Rozé Rizling Jazz Napokon
10 nap, 30 koncert és 30 borász közel 120 különböző borral érkezett az idei Rozé Rizling Jazz Napokra Veszpréme. Videónkban a fesztiválmenedzser segít eligazodni ezek között.
Élet a rizlingen túl
Élet a rizlingen túl
Hozzáértő mozdulatokkal köröztetik a bort a poharaikban az emberek a Rozé Rizling Jazz Napokon, vizslatva az ital tisztaságát, vizsgálva a pohárból kiáramló aromákat. Pedig a nem is olyan távoli jövőben a mostani trendekkel szembemenő italok és teljesen újszerű zamatok is megjelenhetnek a borfesztiválon. Készülnek és érkeznek a natúr borok.