2023. január 30.
//
Martina névnap

Újjáélednek a borklubok Veszprémben

2022. január 19. 12:05
Csütörtökön újjáéled a veszprémi borklubok egyedi hangulatos világa. A nemrég megnyílt Wine & Vinyl ekkor indítja útjára rendezvénysorozatát, ahol kétheti rendszerességgel lát vendégül hazai borászokat, akik kínálnak, kóstolnak, történeteket mesélnek, mindezt laza, kötetlen hangulatban. A borklub szellemiségének felélesztéséről, a veszprémiek kedvenceiről és a hazai borászokról is beszélgettünk Zsandár Tamással, a Wine & Vinyl tulajdonosával.

Sörösek, vagy borosak a magyarok inkább?

Borosak… és sörösek. Szerintem nem lehet ezt egyértelműen behatárolni. Ha csak Veszprémet nézzük, kicsit hazabeszélek, de mintha nálunk valamivel népszerűbbek lennének a borok, ha abból indulok ki, hogy milyen sokan és mennyire különböző emberek járnak a Wine & Vinyl-be is borozgatni.

Ezek az emberek milyen palackokat keresnek leginkább? A biztosra mennek, például egy rizlinggel, vagy bátrabban kísérleteznek?

Egy hónap tapasztalataiból tudok kiindulni, ebből pedig az látszik, hogy a veszprémiek leginkább kíváncsiak, és amikor megkóstolnak egy olyan tételt, ami nem feltétlenül szerepel minden üzletlánc, vagy borkereskedés polcán, akkor még nyitottabbak lesznek az újdonságra és a kíváncsiság átmegy kísérletezőkedvbe.

Konkrétan milyen boroknál nyilvánul ez meg?

Nagyon népszerű lett a proseccok világa, de a natúr boroknak is megvan a közönsége. Valaki egy hónapja kóstolt először ilyen bort, azóta, amikor betér hozzánk, már egyből az újdonságokat keresi a natúr borok között is. Megdőlni látszik az a sztereotípia is, hogy a magyar ember csak magyar borokat fogyaszt szívesen. Van chilei borunk és szicíliai is, ezek igazi slágertermékek lettek rövid idő alatt. A hely szellemiségében is azt szerettük volna megvalósítani, hogy a Wine & Vinyl-ben mindig fellelhető legyen valami újdonság, valami nem hétköznapi. Éppen ezért a borlap is másfél havonta változni fog, attól függően, hogy a vendégek milyen típusú borokat kedvelik az adott időszakban leginkább. De a most induló borklub is erre az élményszerűségre helyezi a hangsúlyt.

Kapcsolódó cikk
Élet a rizlingen túl
Hozzáértő mozdulatokkal köröztetik a bort a poharaikban az emberek a Rozé Rizling Jazz Napokon, vizslatva az ital tisztaságát, vizsgálva a pohárból kiáramló aromákat. Pedig a nem is olyan távoli jövőben a mostani trendekkel szembemenő italok és teljesen újszerű zamatok is megjelenhetnek a borfesztiválon. Készülnek és érkeznek a natúr borok.

Mi történik egy ilyen borklubon?

Ha röviden akarnám összefoglalni, akkor jó borokat kóstolunk, miközben beszélgetünk, sztorizgatunk.

És ha bővebben kellene kifejteni?

Vegyük rögtön a legelső borklub tematikáját, ami tényleg egy laza, kötetlen beszélgetés lesz, viszont, mint minden alkalommal fogunk, most is hívtunk egy borászt, jelen esetben Szittnyai Zalánt, aki proseccokat és champagne-okat fog bemutatni. Ő egyébként a Zwack Izabella borkereskedésnek a borszakértője és 5, vagy 6 tételt fogunk együtt megkóstolni. Amellett, hogy elmondja ezeknek az italoknak a különlegességeit, saját sztorikat, történeteket is hoz majd. A borklub rendezvényeiben rendkívül hangsúlyos ez a személyes élmény. Nem egy tudományos előadást lehet végighallgatni, nem a kén koncentrációjának arányait fogják elmondani az előadók, hanem izgalmas, érdekes történeteket a borról és a borászatról.

Későbbiekben kik folytatják ezt a sorozatot?

Kétheti rendszerességgel tervezünk borklubokat tartani. Aki már most biztos, hogy eljön Veszprémbe a következő hetekben, Csetvei Kriszta, Galán Géza, de már a többi időpontra is szervezzük a vendégeket. Egyébként az első két alkalomra rövid idő alatt elfogyott minden hely, látszik, hogy a veszprémieknek van igénye az ilyen összejövetelekre.

Hogyan érkezzen meg a vendég egy ilyen rendezvényre? Mit egyen, vagy ne egyen előtte például?

Semmiképp se egyen fűszeres ételt előtte. A borklubokon egyébként mindig jár egy tapas-tál a borok mellé, ezen serrano sonkák, aszalt paradicsom és a Tekeresvölgyi manufaktúra sajtjai is lesznek, mindegyik tökéletes párosítás a borok mellé, mert inkább a mediterrán, kevésbé fűszeres ízvilágra emlékeztetnek, de mindenképpen jobban csúszik tőlük a bor. De talán a legfontosabb az, hogy kíváncsian és kellő nyitottsággal érkezzenek a vendégek ezekre a klubeseményekre.

A Wine & Vinyl borklubjait kétheti rendszerességgel fogja tartani a belvárosi vendéglátóhelyen. Az eseményekről leghamarabb az üzlet Facebook-oldaláról lehet tájékozódni, ahol a regisztrációt is megejtheti az, aki szeretne csatlakozni ehhez a kísérletező közösséghez Veszprémben.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Egyéves lett a Wine & Vinyl
Egyéves lett a Wine & Vinyl
Első születésnapját ünnepelte a veszprémi belváros egyik legnépszerűbb vendéglátóhelye, a Wine & Vinyl bakelit- és borbár. Az ünnepi alkalmat pezsgőzéssel tisztelték meg, ahol a vendégek közt több veszprémi közéleti szereplő, valamint törzsvendég is volt. A köszöntőkben az is elhangzott, az olyan helyek, mint a Wine & Vinyl elébe mennek azoknak a kritikáknak, hogy Veszprémben nincs este és hétvégente pezsgő élet.
Konyhától a szőlőültetvényig – Benesch Antal 2 éve a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza
Konyhától a szőlőültetvényig – Benesch Antal 2 éve a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza
Múlt, tradíció, folytonosság. Mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a Veszprémi Érsekség (jogelődje a Veszprémi Püspökség). A Főegyházmegye birtokában lévő pincészetet immáron 2 éve vezeti főborászként Benesch Antal. A fiatal szakember elhivatottságát és szakmai elkötelezettségét otthonról hozta, az egyetemi diploma megszerzése után pedig neves hazai és külföldi borászatoknál gyarapította tudását. Antal azt mondja: szeretné, ha a pincészet borait megkóstolva az emberek számára megállna az idő, és néhány pillanatra félre tudnák tenni a gondjaikat.
Képzéssel azért, hogy a balatoni borok minél több borhűtőben ott legyenek
Képzéssel azért, hogy a balatoni borok minél több borhűtőben ott legyenek
Hiánypótló képzés indult el Veszprémben, valamint a Balaton két másik településén, aminek küldetésében nem csupán az szerepel, hogy a helyi vendéglátóhelyek szakemberei kitágíthassák szakmai tudásukat, hanem a helyi borokat is szeretné eljuttatni minél több étterem borhűtőjébe.
Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben
Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben
Nemrég az Oliva étteremben két olyan város jó barátai találkoztak, amely városok mindegyike az Európa Kulturális Fővárosa cím birtokosa, programjaikban pedig egyaránt szeretnének adózni borkultúrának is. Veszprém és testvárvárosának, az észtországi Tartunak a vezetői régi jó kapcsolatot ápolnak egymással, a mostani a találkozót is a személyesség jellemezte, még úgy is, hogy a két társaság 1500 km-re volt egymástól a valóságban. Ráadásul Tartu szempontjából komoly tétje is volt az alkalomnak.
A magyar borászoknak nincs okuk az irigységre
A magyar borászoknak nincs okuk az irigységre
A Balatoni Borok Versenyén egy háromtagú, olasz borászok alkotta nemzetközi zsűri is értékelte a benyújtott mintákat. Egyikükkel, Giampaolo Chiettinivel a verseny során szerzett tapasztalatairól, valamint a magyar és olasz borkultúráról beszélgettünk.