Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

A közös agrárpolitikáról tartottak fórumot Veszprémben

2022. március 18. 4:00
Az agráriumban a 17,5 százalékos nemzeti társfinanszírozást 80 százalékra emeli a kormány, így 2023-27 között 7600 milliárd forint jut a vidék megerősítésére – hangzott el csütörtök este az Agórában.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium közös szakmai országos fórumsorozatának veszprémi állomását csütörtök este tartották az Agórában, ahol az előadók arról beszéltek, a gazdák hogyan tudnak hozzájutni a KAP, vagyis a közös kormányzati és európai uniós támogatásokhoz. A „Közös Agrárpolitika országos roadshow” 39 helyszínen szólítja meg a gazdákat.

A gazdáknak tartott fórum előtt tartott sajtótájékoztatón Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezetének elnöke elmondta: a program kétéves átmeneti időszakkal vette kezdetét az új jogszabályok kidolgozásának csúszása miatt, ami azt jelenti, hogy 2021-ben és 2022-ben még a régi szabályok szerint, de már az új büdzsé forrásaiból kell gazdálkodni. Mint kiemelte, a két héttel ezelőtt született kormány-NAK-Magosz stratégiai megállapodásnak köszönhetően az agráriumban a 17,5 százalékos nemzeti társfinanszírozást 80 százalékra emeli a kormány. 2023-27 között 7600 milliárd forint jut a vidék megerősítésére.

Sövényházi Balázs, Jakab István és Ovádi Péter.Sövényházi Balázs, Jakab István és Ovádi Péter.

-A térség láthatóan fejlődik, amiből az agrárium és a gazdák sem maradnak ki. Több kormányzati program segíti a szektor életét, például a Magyar Falu program, mely valós kérdésekre ad valós válaszokat- mondta Ovádi Péter parlamenti képviselő, majd kiemelte azt is, a térségben egyedülálló együttműködések jönnek létre, hisz kiválóan tud együttműködni gazdálkodó és önkormányzat egyaránt.

Papp Zsolt György az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, a kormány eltökélt célja a magyar mezőgazdaság és az agrárium fejlesztése és erősítése. Az új fejlesztési ciklus 2023-ban kezdődik, melyre már most több mint 1600 milliárd forintnyi fejlesztési igény érkezett be.

Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkáraPapp Zsolt György, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára

Jakab István, az Országygyűlés alelnöke és MAGOSZ elnöke úgy fogalmazott, hosszú vita előzte meg a közös agrárpolitika elfogadását, mely azért húzódott évekig, mert a választásokat követően megváltoztak az erőviszonyok az Európai Parlamentben. A Közös Agrárpolitika (KAP) a „greend deal” figyelembevételével született meg. Mint mondta, az előző fejlesztési ciklushoz képest jelentős mértékben csökkent a büdzsé, ám a kormány átcsoportosításokkal megnövelte azt, így a úgynevezett egyes pillérben 12%-kal, a kettes pillérben 300%-kal nagyobb összeg áll rendelkezésre.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak mezőgazdaság Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak Bige László és cégei akár 36 milliárd forinttal is megkárosíthatták a gazdákat az elmúlt hét évben -mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke péntek délután Veszprémben. 2021. december 3. 22:43 Helyettes államtitkár: Magyarország 2030-ra regionális agrárnagyhatalommá válhat agrár Helyettes államtitkár: Magyarország 2030-ra regionális agrárnagyhatalommá válhat Ahhoz, hogy Magyarország az évtized végére regionális agrárnagyhatalommá váljon, a soha nem látott nagyságú forrásmennyiséget és a külpiacokat is segítségül kell hívni- mondta Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Veszprémben. 2021. november 4. 16:02 11,5 milliárd forintot nyertek állattelepek fejlesztésére a Veszprém megyei gazdák gazdaság 11,5 milliárd forintot nyertek állattelepek fejlesztésére a Veszprém megyei gazdák Az erről szóló támogatói okiratot hétfő délután vehették át Nagy István agrárminisztertől a Hangvillában. 2021. július 5. 18:01 Frutti és Veggi népszerűsítette az egészséges étkezést közélet Frutti és Veggi népszerűsítette az egészséges étkezést Pénteken a Veszprémi Állatkertbe is ellátogatott az Európai Friss Kalandok rendezvénysorozat, amely játékos és interaktív ismeretterjesztő foglalkozásokon keresztül népszerűsítette a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását. 2020. július 17. 12:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.