2022. augusztus 11.
//
Zsuzsanna névnap

A bakelitlemezek gazdát cseréltek, miközben új barátságok szövődtek

2022. március 29. 4:00
Nagy sikerrel zárult az első veszprémi lemezbörze, ahol félezer bakelitszerelmes gazdagíthatta a gyűjteménye mellett a baráti kapcsolatait is.

A közös szenvedély hozta össze azokat az embereket, akik a vasárnap délelőttjüket, illetve többen a délutánjukat is annak szentelték, hogy ellátogassanak a Hangvillába, ahol az első veszprémi lemezbörzét tartották.

A szervezővel, Zsandár Tamással az eseményt megelőzően készítettünk interjút, ebben akkor azt mondta, „a rendezvény lényege, hogy nem csupán egy nagy börze lesz azoknak, akik eladnának, vagy vásárolnának bakeliteket, hanem a bakelitbarátoknak egy találkozási alkalom is egyben, ahol közös szenvedélyüknek hódolhatnak, új ismeretségek köttethetnek, egyszóval egy Veszprémben is létező, de talán eddig egymás számára ismeretlen közösség tagjait szeretnénk összekötni.”

Hogy ez mennyire sikerült, azt jól alátámasztja a közel félezer látogató, akik kilátogattak a rendezvényre.

Az ígéretekhez hűen a hazai és nemzetközi zenei paletta minden szegmense képviseltette magát az eladásra kínált bakeliteken, a komolyzenétől kezdve a jazz-en át a rockzenéig minden stílusból kínáltak lemezeket.

Némely árus stílus szerint rendszerezve, mások ABC-rendben, valaki pedig előadóként osztotta fel. Viszont jól példázza azt, hogy ezek az emberek milyen komolyan veszik ezt a hobbijukat, hogy amikor szóba elegyedtek egy-egy vevővel, nem csak a keresett albumot tudták a több ezer lemez közül egyből megmutatni az érdeklődőnek, de több esetben az előadó teljes életművével tisztában voltak. Így pedig könnyen kialakultak a beszélgetések, új kapcsolatok jöttek létre.

Az első lemezbörze tehát valóban beteljesítette azt a küldetését, amit szánnak neki, közelebb hozta az embereket és ehhez a zenei kultúrát, azon belül is egy különleges szegmenset, a bakeliteket használta.

A veszprémi lemezbörzét a tervek szerint nem egy alkalommal tartották meg. A szervezők szándékai szerint negyedévente lesz ilyen találkozó Veszprémben.

Magyarországon tavaly 2020-hoz képest másfélszeresére nőtt a vinyl lemezek értékesítése, erre már többet költöttek a magyarok, mint CD-re. A streaming ugyanakkor továbbra is egyeduralkodó, írja az MTI.
Az előző évhez képest az eladott fizikai hanghordozók száma 25,1%-kal nőtt: 2021-ben 1.032.499 darab CD, vinyl és egyéb hanghordozó fogyott. Az éves kereskedelmi érték 21,48%-kal emelkedett, jelenleg 1,59 milliárd forintot termel a hangfelvételipar fizikai szegmense.
A növekedés legfontosabb eleme a vinylek kiugróan magas számú értékesítése: mind az eladott mennyiség, mind az érték mintegy másfélszeresére nőtt. A 2021-ben eladott csaknem 228 ezer darab hanglemez által generált 795 millió forintos bevétellel a vinyl megelőzte a CD-t.
Az előző évhez képest a digitális forgalom ismét több mint 1 milliárd forinttal, 28%-kal nőtt. A letöltésekből származó bevétel 3%-os csökkenése mellett a streaming folytatta az összértékben továbbra is hangsúlyos térnyerését és növekedését. 2021-ben a streamingből származó forgalom megközelíti a 2020-as teljes (fizikai és digitális kumulált) bevétel összegét.

 

Képek: Tóth-Földesi Dóra

Hajas Bálint

További cikkek

A hattyú álma
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.
A kis csodákban tudok hinni
A kis csodákban tudok hinni
Akik az utóbbi években mélyebben is belefolytak Veszprém kulturális életébe, azoknak nem lehet ismeretlen Somogyi Csaba neve, hiszen a slam poetry egyik kiemelkedő alakja. Miközben Várpalotán egy általános iskola felső tagozatában magyart tanít, az intézmény könyvtárosa is, hetente két könyvet olvas el, s volt idő, hogy még a Rubik-kocka szakkör vezetése is belefért az idejébe, mindeközben pedig saját versein is dolgozik.