Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A bakelitlemezek gazdát cseréltek, miközben új barátságok szövődtek

2022. március 29. 4:00
Nagy sikerrel zárult az első veszprémi lemezbörze, ahol félezer bakelitszerelmes gazdagíthatta a gyűjteménye mellett a baráti kapcsolatait is.

A közös szenvedély hozta össze azokat az embereket, akik a vasárnap délelőttjüket, illetve többen a délutánjukat is annak szentelték, hogy ellátogassanak a Hangvillába, ahol az első veszprémi lemezbörzét tartották.

A szervezővel, Zsandár Tamással az eseményt megelőzően készítettünk interjút, ebben akkor azt mondta, „a rendezvény lényege, hogy nem csupán egy nagy börze lesz azoknak, akik eladnának, vagy vásárolnának bakeliteket, hanem a bakelitbarátoknak egy találkozási alkalom is egyben, ahol közös szenvedélyüknek hódolhatnak, új ismeretségek köttethetnek, egyszóval egy Veszprémben is létező, de talán eddig egymás számára ismeretlen közösség tagjait szeretnénk összekötni.”

Hogy ez mennyire sikerült, azt jól alátámasztja a közel félezer látogató, akik kilátogattak a rendezvényre.

Az ígéretekhez hűen a hazai és nemzetközi zenei paletta minden szegmense képviseltette magát az eladásra kínált bakeliteken, a komolyzenétől kezdve a jazz-en át a rockzenéig minden stílusból kínáltak lemezeket.

Némely árus stílus szerint rendszerezve, mások ABC-rendben, valaki pedig előadóként osztotta fel. Viszont jól példázza azt, hogy ezek az emberek milyen komolyan veszik ezt a hobbijukat, hogy amikor szóba elegyedtek egy-egy vevővel, nem csak a keresett albumot tudták a több ezer lemez közül egyből megmutatni az érdeklődőnek, de több esetben az előadó teljes életművével tisztában voltak. Így pedig könnyen kialakultak a beszélgetések, új kapcsolatok jöttek létre.

Az első lemezbörze tehát valóban beteljesítette azt a küldetését, amit szánnak neki, közelebb hozta az embereket és ehhez a zenei kultúrát, azon belül is egy különleges szegmenset, a bakeliteket használta.

A veszprémi lemezbörzét a tervek szerint nem egy alkalommal tartották meg. A szervezők szándékai szerint negyedévente lesz ilyen találkozó Veszprémben.

Magyarországon tavaly 2020-hoz képest másfélszeresére nőtt a vinyl lemezek értékesítése, erre már többet költöttek a magyarok, mint CD-re. A streaming ugyanakkor továbbra is egyeduralkodó, írja az MTI.
Az előző évhez képest az eladott fizikai hanghordozók száma 25,1%-kal nőtt: 2021-ben 1.032.499 darab CD, vinyl és egyéb hanghordozó fogyott. Az éves kereskedelmi érték 21,48%-kal emelkedett, jelenleg 1,59 milliárd forintot termel a hangfelvételipar fizikai szegmense.
A növekedés legfontosabb eleme a vinylek kiugróan magas számú értékesítése: mind az eladott mennyiség, mind az érték mintegy másfélszeresére nőtt. A 2021-ben eladott csaknem 228 ezer darab hanglemez által generált 795 millió forintos bevétellel a vinyl megelőzte a CD-t.
Az előző évhez képest a digitális forgalom ismét több mint 1 milliárd forinttal, 28%-kal nőtt. A letöltésekből származó bevétel 3%-os csökkenése mellett a streaming folytatta az összértékben továbbra is hangsúlyos térnyerését és növekedését. 2021-ben a streamingből származó forgalom megközelíti a 2020-as teljes (fizikai és digitális kumulált) bevétel összegét.

 

Képek: Tóth-Földesi Dóra

Hajas Bálint
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.