Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Molinóból cirkuszi jelmez, óriás kollázs és tolltartó

2022. június 1. 15:41
A Trash Art Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál egyik kiemelt programjának számító Trash Art Magyarország alkotói évről évre újszerű stílussal, látásmóddal és eszközhasználattal adnak új életet a hulladékoknak. Idén a gödöllői program részeként egy kis újítással a fesztivál látogatói, a gyerekek és a fiatal művészek is kipróbálhatták, hogyan is válhat ismét a körforgás értékes részévé a hulladék. Ebből korábban már Veszprémben is kaphattak ízelítőt az emberek, június 5-én pedig Bakonybélbe érkezik a workshop.

A már értéktelennek tűnő anyagokból szobrászok, alkotócsoportok, meghívott és pályázó művészek közreműködésével színes alkotások jöttek létre az elmúlt években, amelyek látványosan demonstrálják a globálisan is egyre nagyobb problémát jelentő túlfogyasztás, pazarlás és a felhalmozódó hulladék-hegyek problémaköreit. A Trash Art legfontosabb célkitűzése, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmére, a hulladék keletkezésének megelőzésére, újrahasznosításának fontosságára.

A „trash art” egy olyan érdekes és újszerű formája az újrahasznosításnak, amely által a szelektíven gyűjtött hulladékok művészeti alkotásként kapnak új szerepet. A 2022-es fesztivál a több éve sikeres programot idén egy kis csavarral frissítette, hogy a trash art legfontosabb üzenetei valóban célba érhessenek megtalálva az utat az egészen kicsi gyermekektől, a fiatal felnőtteken át, a tapasztalt művészet értő közönségig. A fesztiválon, az “Így készül a Trash Art” projektnek köszönhetően három napig a kastély-park már alapvetően festői szépségű környezetében követhették nyomon a látogatók a hulladék művészeti újradefiniálásának folyamatát vagyis, hogy hogyan is lehet ismét érték a “szemét” és hogyan válik műalkotássá a művészek kezei alatt.

Kapcsolódó cikk
Mi az a furcsa installáció a Kossuth utcán?
Pénteken került ki a Kossuth utcára, a posta előtti térre az a meghökkentő installáció, amit egy művészcsapat tagjai készítettek a nyáron Köveskálon. A Collabyrinth névre keresztelt projekt összegyűjtött hulladékból készült, így alkotóelemeiben és formájában is a környezettudatosságot és az újrahasznosítás fontosságát hirdeti.

A művészeti akció alapanyagaként a 2022-es programot szervező Hybridart Management a molinókat és az épülethálókat választotta alapanyagként, hiszen ez a hulladéktípus századunk egyik jellegzetes “óriás szemete”, amely limitált idejű felhasználást követően látszólag teljesen haszontalanná válik. Ironikus, de sokszor a zöld megoldásokat, elektromos autókat, zero waste életet promotáló reklámhordozók hatalmas hulladéklerakókban vagy égetőben végzik a kampányidőszak után. A gödöllői művészeti akció részeként a molinók új nézőpontból mutatkozhattak be: pénztárcák, kártyatartók, tolltartók, óriási kollázs képek és cirkuszi jelmez is készült a három napos rendezvényen.

Sinkovics Ede képzőművész vezetésével fiatal művészek dolgoztak a hulladék-alapanyag művészeti értelmezésének lehetőségein. Az alkotók szívesen vonták be a fesztivál látogatóit is a munkába a közös cél érdekében, hogy az épületekre függesztett idegen anyagot, mint struktúrát minél többen megismerjék. A készülő, nagyvárosi környezetet idéző kollázs a hulladék képzőművészeti felhasználásának bemutatására adott lehetőséget, majd a vasárnapi zárónapra csatlakozó alkotó Németh Luca azt is megmutatta, hogy a reklámhordozók a divatiparban is megállhatnák a helyüket, legalábbis a Luca által készített molinó-jelmez kiváló dísze lehetne bármelyik színpadi show-nak.

Ha a látogatók a művészeket figyelve kedvet kaptak kipróbálni a kreatív újrahasznosítást, a rendezvényen erre is volt lehetőség. Nem messze az alumínium doboz sakk-figurákkal határolt alkotói-tértől, a programsátorban kapott helyet a HybridCycle upcycling workshopja, ahol az épülethálókból a három nap alatt közel 500 tolltartó, pénztárca, telefontartó készült. A gyerekek és gyakran a szülők is lelkesen válogattak az animátorok segítségével a különböző színek és minták között, amiből végül elkészíthették saját, új molinó ajándékukat.

A HybridCycle 2021-ben már a Veszprém-Balaton régió több helyszínén is bemutatta sokszínű workshopok keretében a kreatív újrahasznosítás módszereit. Strandokon, általános iskolákban próbálhatták ki a gyerekek, hogy a tejesdobozból vagy más háztartási hulladékból is készíthetnek kis tárgyakat. 2022-ben ismét találkozhatunk a fenntarthatóság jegyében szervezett workshop foglalkozásokkal a térségben. A HybridCycle Tiszta Balaton, tiszta művészet elnevezésű tematikus, régióra vonatkozó projektje a Veszprém-Balaton 2023 EKF programmal együttműködve idén zenés rendezvényekre, fesztiválokra, kisebb EKF települések közösségi helyszíneire és általános iskolákba is ellátogat, hogy hirdesse a környezettudatosság, körforgásos gazdálkodás, szelektív-hulladékgyűjtés és a művészeti, alkotói célú újrahasznosítás legfontosabb üzeneteit. 2022 nyarán, a régióban első alkalommal június 5-én Bakonybélben találkozhatnak az érdeklődők a Tiszta Balaton, tiszta művészet workshopjával. A szervezők elárulták, hogy ezúttal is az újrahasznosítás kerül fókuszba, ám egy igazán jó hangulatú, zenés, kreatív foglalkozásra számíthatnak a bakonybéli program látogatói.

vehir.hu
további cikkek
Hallgatható kiállítás nyílt Veszprémben a Kossuth utcán Hybridart Hallgatható kiállítás nyílt Veszprémben a Kossuth utcán A Balaton-felvidékről szóló, több mint 6 méter hosszú kültéri kiállítás eddig sosem látott szemszögből vizsgálja régiónk domborzatát a Három grácia csobogó szomszédságában, a Kossuth utcán. 2023. december 1. 10:35 Innováció és fenntarthatóság a BLOKK-ban Hybridart Innováció és fenntarthatóság a BLOKK-ban A Hybridart Management megálmodott egy helyszínt a Balaton északi partján, ahol a közösségi élmény, a művészet és az alkotás találkozhat. Így született meg a BLOKK, amely kiállításokkal, koncertekkel, workshopokkal és design bolttal várja hétfőtől-vasárnapig a látogatókat, melyek fókuszában a fenntarthatóság áll. 2023. augusztus 18. 15:38 Izgalmas, ingyenes programokkal zárja a júliust a BLOKK Balatonalmádiban Izgalmas, ingyenes programokkal zárja a júliust a BLOKK Balatonalmádiban Nyárfelező hétvégét tartanak július 21. és 23. között a Balaton egyik legújabb és legszínesebb helyén a BLOKK-ban. A szervezők azt ígérik, senki sem fog unatkozni, aki betéved a szokatlan külsejű “konténer városba” Balatonalmádi központjában. 2023. július 19. 16:23 Balatonalmádi új blokkjában a fenntarthatóságé és kreativitásé a főszerep fenntarthatóság Balatonalmádi új blokkjában a fenntarthatóságé és kreativitásé a főszerep Balatonalmádi legújabb közösségi tere nem egy szokványos napernyős, padokkal telerakott tér a város közepén. Egy tucat tengeri konténert hoztak a balatoni településre, amiben interaktív foglalkozásokat és kiállításokat is szerveznek a fenntarthatóság jegyében, miközben a konténerek gyűrűjében egy színpadon különböző kulturális programokat tartanak majd. Ez a BLOKK. 2023. június 28. 14:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.