2023. január 30.
//
Martina névnap

Szentantalfán készült Veszprém város idei bora

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Balatoni Borok Versenyét, melynek eredményeit szerdán hirdették ki a Szent Miklós katamarán fedélzetén a Balatonon.

A borversenyt a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. is támogatta, olyannyira, hogy a benevezett nedűk közül választották ki az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program borait is az idei évre. Müller Mihály, a program kommunikációs vezetője rámutatott, hogy a térség kétezer éves borkultúrája megkerülhetetlen része a programnak. Hozzátette: szeretnék, ha 2023 hosszú távon is nyomot hagyna a térségben, és 20-25 év múlva is szívesen idéznénk fel ezt az időszakot. 

Fiáth Attila borakadémikus, a zsűri elnöke kifejtette: a Balaton erősségének a sokszínűséget tartja, amit másutt ugyan hátrányként róna fel, a turisztikailag frekventált térségben azonban ki kell szolgálni a legkülönfélébb igényeket is. Ezt mutatja az is,  hogy a versenyre 29 féle fehér és 11 féle vörös szőlőfajtából készült borokat neveztek a termelők. Megjegyezte, a kínálatban érezhetően hangsúlyos a populáris irányzat, az illatos borok, ami a vendégek ízlésvilágát tükrözi. Hozzátette: ez egyáltalán nem baj, végső soron a zsűri akármit is mond, a jó bor az, amit a fogyasztó szívesen megiszik. 

A Balatoni Borok Versenyének nyertes borainak a fehér borok között a Garamvári Szőlőbirtok 2021-es lellei cserszegi fűszeres, vörös borok között a Garamvári Szőlőbirtok 2018-as Sínai hegy cabernet sauvignon, a rozé borok között a Kányaváry Borbirtok 2021-es Pirkadat cabernet sauvignon, pezsgő- és habzóborok között a Kányaváry Borbirtok 2021-es Bizsergő, desszertborok között a Koczor Pincészet 2015-ös Enigma italait választották.

Veszprém Város Borának a társadalmi zsűri a szentantalfai Dobosi Pincészet 2021-es bio sauvignon blanc borát választotta, míg az Európa Kulturális Fővárosa bora címet idén a fehérek mezőnyében a Nagy & Nagy Borászat 2020-as badacsonyi furmint szűztermés, a vörösök mezőnyében a Garamvári Szőlőbirtok 2018-as Sínai hegy cabernet sauvignon, míg a pezsgők között a Garamvári Szőlőbirtok 2017-es Prestige Brut Vintage Selection italai viselhetik. 
 

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Egyéves lett a Wine & Vinyl
Egyéves lett a Wine & Vinyl
Első születésnapját ünnepelte a veszprémi belváros egyik legnépszerűbb vendéglátóhelye, a Wine & Vinyl bakelit- és borbár. Az ünnepi alkalmat pezsgőzéssel tisztelték meg, ahol a vendégek közt több veszprémi közéleti szereplő, valamint törzsvendég is volt. A köszöntőkben az is elhangzott, az olyan helyek, mint a Wine & Vinyl elébe mennek azoknak a kritikáknak, hogy Veszprémben nincs este és hétvégente pezsgő élet.
Konyhától a szőlőültetvényig – Benesch Antal 2 éve a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza
Konyhától a szőlőültetvényig – Benesch Antal 2 éve a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza
Múlt, tradíció, folytonosság. Mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a Veszprémi Érsekség (jogelődje a Veszprémi Püspökség). A Főegyházmegye birtokában lévő pincészetet immáron 2 éve vezeti főborászként Benesch Antal. A fiatal szakember elhivatottságát és szakmai elkötelezettségét otthonról hozta, az egyetemi diploma megszerzése után pedig neves hazai és külföldi borászatoknál gyarapította tudását. Antal azt mondja: szeretné, ha a pincészet borait megkóstolva az emberek számára megállna az idő, és néhány pillanatra félre tudnák tenni a gondjaikat.
Képzéssel azért, hogy a balatoni borok minél több borhűtőben ott legyenek
Képzéssel azért, hogy a balatoni borok minél több borhűtőben ott legyenek
Hiánypótló képzés indult el Veszprémben, valamint a Balaton két másik településén, aminek küldetésében nem csupán az szerepel, hogy a helyi vendéglátóhelyek szakemberei kitágíthassák szakmai tudásukat, hanem a helyi borokat is szeretné eljuttatni minél több étterem borhűtőjébe.
Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben
Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben
Nemrég az Oliva étteremben két olyan város jó barátai találkoztak, amely városok mindegyike az Európa Kulturális Fővárosa cím birtokosa, programjaikban pedig egyaránt szeretnének adózni borkultúrának is. Veszprém és testvárvárosának, az észtországi Tartunak a vezetői régi jó kapcsolatot ápolnak egymással, a mostani a találkozót is a személyesség jellemezte, még úgy is, hogy a két társaság 1500 km-re volt egymástól a valóságban. Ráadásul Tartu szempontjából komoly tétje is volt az alkalomnak.
A magyar borászoknak nincs okuk az irigységre
A magyar borászoknak nincs okuk az irigységre
A Balatoni Borok Versenyén egy háromtagú, olasz borászok alkotta nemzetközi zsűri is értékelte a benyújtott mintákat. Egyikükkel, Giampaolo Chiettinivel a verseny során szerzett tapasztalatairól, valamint a magyar és olasz borkultúráról beszélgettünk.