2023. június 6.
//
Norbert névnap

Szentantalfán készült Veszprém város idei bora

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Balatoni Borok Versenyét, melynek eredményeit szerdán hirdették ki a Szent Miklós katamarán fedélzetén a Balatonon.

A borversenyt a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. is támogatta, olyannyira, hogy a benevezett nedűk közül választották ki az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program borait is az idei évre. Müller Mihály, a program kommunikációs vezetője rámutatott, hogy a térség kétezer éves borkultúrája megkerülhetetlen része a programnak. Hozzátette: szeretnék, ha 2023 hosszú távon is nyomot hagyna a térségben, és 20-25 év múlva is szívesen idéznénk fel ezt az időszakot. 

Fiáth Attila borakadémikus, a zsűri elnöke kifejtette: a Balaton erősségének a sokszínűséget tartja, amit másutt ugyan hátrányként róna fel, a turisztikailag frekventált térségben azonban ki kell szolgálni a legkülönfélébb igényeket is. Ezt mutatja az is,  hogy a versenyre 29 féle fehér és 11 féle vörös szőlőfajtából készült borokat neveztek a termelők. Megjegyezte, a kínálatban érezhetően hangsúlyos a populáris irányzat, az illatos borok, ami a vendégek ízlésvilágát tükrözi. Hozzátette: ez egyáltalán nem baj, végső soron a zsűri akármit is mond, a jó bor az, amit a fogyasztó szívesen megiszik. 

A Balatoni Borok Versenyének nyertes borainak a fehér borok között a Garamvári Szőlőbirtok 2021-es lellei cserszegi fűszeres, vörös borok között a Garamvári Szőlőbirtok 2018-as Sínai hegy cabernet sauvignon, a rozé borok között a Kányaváry Borbirtok 2021-es Pirkadat cabernet sauvignon, pezsgő- és habzóborok között a Kányaváry Borbirtok 2021-es Bizsergő, desszertborok között a Koczor Pincészet 2015-ös Enigma italait választották.

Veszprém Város Borának a társadalmi zsűri a szentantalfai Dobosi Pincészet 2021-es bio sauvignon blanc borát választotta, míg az Európa Kulturális Fővárosa bora címet idén a fehérek mezőnyében a Nagy & Nagy Borászat 2020-as badacsonyi furmint szűztermés, a vörösök mezőnyében a Garamvári Szőlőbirtok 2018-as Sínai hegy cabernet sauvignon, míg a pezsgők között a Garamvári Szőlőbirtok 2017-es Prestige Brut Vintage Selection italai viselhetik. 
 

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

A bor és a gasztronómia hívó szó
A bor és a gasztronómia hívó szó
Jubileumát ünnepli a Balatoni Borok Versenye, huszadik alkalommal rendezik meg idén a térség borainak népszerűsítésére az eseményt. A versenyt május 24-én tartják Balatonfüreden, ahol kiválasztják a Balaton legjobb vörös, fehér, rozé, desszertborát és pezsgőjét is.
Díjazták a vármegye legjobb borait
Díjazták a vármegye legjobb borait
Idén 24. akalommal rendezték meg a vármegyei borok versenyét. A díjakat csütörtökön, Veszprémben adta át Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrár Kamara vármegyei elnöke.
Egyéves lett a Wine & Vinyl
Egyéves lett a Wine & Vinyl
Első születésnapját ünnepelte a veszprémi belváros egyik legnépszerűbb vendéglátóhelye, a Wine & Vinyl bakelit- és borbár. Az ünnepi alkalmat pezsgőzéssel tisztelték meg, ahol a vendégek közt több veszprémi közéleti szereplő, valamint törzsvendég is volt. A köszöntőkben az is elhangzott, az olyan helyek, mint a Wine & Vinyl elébe mennek azoknak a kritikáknak, hogy Veszprémben nincs este és hétvégente pezsgő élet.
Konyhától a szőlőültetvényig – Benesch Antal 2 éve a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza
Konyhától a szőlőültetvényig – Benesch Antal 2 éve a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza
Múlt, tradíció, folytonosság. Mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a Veszprémi Érsekség (jogelődje a Veszprémi Püspökség). A Főegyházmegye birtokában lévő pincészetet immáron 2 éve vezeti főborászként Benesch Antal. A fiatal szakember elhivatottságát és szakmai elkötelezettségét otthonról hozta, az egyetemi diploma megszerzése után pedig neves hazai és külföldi borászatoknál gyarapította tudását. Antal azt mondja: szeretné, ha a pincészet borait megkóstolva az emberek számára megállna az idő, és néhány pillanatra félre tudnák tenni a gondjaikat.
Képzéssel azért, hogy a balatoni borok minél több borhűtőben ott legyenek
Képzéssel azért, hogy a balatoni borok minél több borhűtőben ott legyenek
Hiánypótló képzés indult el Veszprémben, valamint a Balaton két másik településén, aminek küldetésében nem csupán az szerepel, hogy a helyi vendéglátóhelyek szakemberei kitágíthassák szakmai tudásukat, hanem a helyi borokat is szeretné eljuttatni minél több étterem borhűtőjébe.