2022. június 27.
//
László névnap

Szentantalfán készült Veszprém város idei bora

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Balatoni Borok Versenyét, melynek eredményeit szerdán hirdették ki a Szent Miklós katamarán fedélzetén a Balatonon.

A borversenyt a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. is támogatta, olyannyira, hogy a benevezett nedűk közül választották ki az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program borait is az idei évre. Müller Mihály, a program kommunikációs vezetője rámutatott, hogy a térség kétezer éves borkultúrája megkerülhetetlen része a programnak. Hozzátette: szeretnék, ha 2023 hosszú távon is nyomot hagyna a térségben, és 20-25 év múlva is szívesen idéznénk fel ezt az időszakot. 

Fiáth Attila borakadémikus, a zsűri elnöke kifejtette: a Balaton erősségének a sokszínűséget tartja, amit másutt ugyan hátrányként róna fel, a turisztikailag frekventált térségben azonban ki kell szolgálni a legkülönfélébb igényeket is. Ezt mutatja az is,  hogy a versenyre 29 féle fehér és 11 féle vörös szőlőfajtából készült borokat neveztek a termelők. Megjegyezte, a kínálatban érezhetően hangsúlyos a populáris irányzat, az illatos borok, ami a vendégek ízlésvilágát tükrözi. Hozzátette: ez egyáltalán nem baj, végső soron a zsűri akármit is mond, a jó bor az, amit a fogyasztó szívesen megiszik. 

A Balatoni Borok Versenyének nyertes borainak a fehér borok között a Garamvári Szőlőbirtok 2021-es lellei cserszegi fűszeres, vörös borok között a Garamvári Szőlőbirtok 2018-as Sínai hegy cabernet sauvignon, a rozé borok között a Kányaváry Borbirtok 2021-es Pirkadat cabernet sauvignon, pezsgő- és habzóborok között a Kányaváry Borbirtok 2021-es Bizsergő, desszertborok között a Koczor Pincészet 2015-ös Enigma italait választották.

Veszprém Város Borának a társadalmi zsűri a szentantalfai Dobosi Pincészet 2021-es bio sauvignon blanc borát választotta, míg az Európa Kulturális Fővárosa bora címet idén a fehérek mezőnyében a Nagy & Nagy Borászat 2020-as badacsonyi furmint szűztermés, a vörösök mezőnyében a Garamvári Szőlőbirtok 2018-as Sínai hegy cabernet sauvignon, míg a pezsgők között a Garamvári Szőlőbirtok 2017-es Prestige Brut Vintage Selection italai viselhetik. 
 

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

A magyar borászoknak nincs okuk az irigységre
A magyar borászoknak nincs okuk az irigységre
A Balatoni Borok Versenyén egy háromtagú, olasz borászok alkotta nemzetközi zsűri is értékelte a benyújtott mintákat. Egyikükkel, Giampaolo Chiettinivel a verseny során szerzett tapasztalatairól, valamint a magyar és olasz borkultúráról beszélgettünk.
Veszprémi slammerek verseit párosították borokkal
Veszprémi slammerek verseit párosították borokkal
Egy különleges irodalmi-gasztronómiai együttműködés alakult ki egy borász és négy költő által. A Mórocz Pincészet tulajdonosa, Mórocz Tamás ugyanis felkért négy Veszprémhez kötődő alkotót, hogy a boraihoz írjanak slammeket. A végeredmény a magyar költészet napján debütált, és hamarosan mindegyik költemény megzenésítve is hallható lesz.
Újjáélednek a borklubok Veszprémben
Újjáélednek a borklubok Veszprémben
Csütörtökön újjáéled a veszprémi borklubok egyedi hangulatos világa. A nemrég megnyílt Wine & Vinyl ekkor indítja útjára rendezvénysorozatát, ahol kétheti rendszerességgel lát vendégül hazai borászokat, akik kínálnak, kóstolnak, történeteket mesélnek, mindezt laza, kötetlen hangulatban. A borklub szellemiségének felélesztéséről, a veszprémiek kedvenceiről és a hazai borászokról is beszélgettünk Zsandár Tamással, a Wine & Vinyl tulajdonosával.
Kiválasztották a Pannon Egyetem hivatalos borát
Kiválasztották a Pannon Egyetem hivatalos borát
A szenátus a Pannon Egyetem borának a Bogáromi Borbirtok BalatonBort választotta 2021. december 17. napjától 2022. június 30. napjáig.
A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye
A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye
Bakelit és bor. Az ezek iránti szenvedély hívta életre Veszprém legújabb vendéglátóhelyét a belváros szívében, ami kívülről borbárnak tűnhet, belülről sokkal inkább életérzést sugároz. A Wine & Vinyl a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program utcakép fejlesztési programja által támogatott ötödik vállalkozás, viszont ebben az esetben országosan is egyedülálló projektről beszélhetünk.