Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Már az alvásmennyiségünkre is hatással van a klímaváltozás

2022. július 24. 18:54 // Forrás: National Geographic
Az extrém időjárási viszonyok nemcsak a mezőgazdaságot vagy a biológiai sokszínűséget, az élőhelyeket érintik kényelmetlenül, de azt is meghatározzák, mennyire fogjuk tudni kipihenni magunkat a jövőben.

Valószínűleg mindenkinek ismerősek azok a pillanatok, amikor éjszaka álmatlanul forgolódunk, mert az extrém nyári hőségben annyira felmelegedett a lakás, hogy még nyitva hagyott ablak mellett sem hűl le annyira, ami már megfelelő lenne a nyugodt alváshoz. A másnap még szörnyűbb: az alvás miatt lassúak és dekoncentráltak vagyunk.

A szakemberek márpedig arra figyelmeztetnek, a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban kell szembenéznünk ezzel a problémával.

Fotó: Vladislav Muslakov / UnsplashFotó: Vladislav Muslakov / Unsplash

A Koppenhágai Egyetem kutatói nemrégiben a One Earth (Egy Föld) című folyóiratban tették közzé tanulmányukat, melyben a hőmérséklet növekedés okozta alvásproblémákra és következményeikre hívják fel a figyelmet. A tanulmány vezető szerzője, Kelton Minor és kollégái 2015 és 2017 között összesen 50 ezer ember alvási szokásait követték nyomon a világ különböző pontjairól különböző évszakokban: az alanyok csuklójára helyezett aktivitásmérő adatokat gyűjtött arról, mikor aludtak el, ébredtek fel és a kettő között hogyan aludtak. Az anonim adatokat aztán a kutatók összevetették az egyes helyszíneken mért kinti hőmérsékletekkel (a beltéri hőmérsékletről nem volt információjuk).

Az adatokból kiderül, a legjobban 10 fok alatti hőmérséklet mellett aludtak az alanyok, amikor azonban ennél melegebb volt, az alvásidő egyre gyakrabban csökkent hét óra alá, 25 fok felett a csökkenés felgyorsult, 30 fok felett pedig már a megszokott alvásmennyiségükhöz képest átlag 15 perccel kevesebbet aludtak az emberek.

Bár ez első hallásra elhanyagolható mennyiségnek tűnik, nem az. A 15 percet ugyanis a legértékesebbnek számító lassú hullámos, azaz mély alvásos fázisból veszítjük el, amiben eleve csak kb. egy órát töltünk éjszakánként. Ráadásul 70 év fölött ez a mennyiség akár kétszeresére, 30 percre is nőhet, de a nőket is érzékenyebben érinti az időjárás változása, ők átlagosan 25 perccel alszanak kevesebbet a hőségben. És akkor arról még nem beszéltünk, hogy ez csak egy álmatlanul töltött éjszaka, az extrém meleg azonban többnyire nem pusztán egy napra korlátozódik. Sőt.

Ahogy a klímaváltozás következtében egyre nő a Föld hőmérséklete, az alvásmennyiségünk egyre inkább csökkenni fog, kiváltképp, hogy az éjszakáknál sokkal jobban érezhető a hőmérséklet változás: Amerikában például a nyári éjszakák kétszer melegebbek lettek, mint a nyári nappalok. A tanulmány szerint pedig emiatt éves szinten már most 44 órával kevesebbet alszunk, ami az évszázad végére 50 órára emelkedhet, ha továbbra is hasonló ütemben folytatódik a karbon kibocsátás – azaz legalább 13-15 napon rosszabbul fogunk aludni.

Fotó: Jaroslaw Kwoczala / UnsplashFotó: Jaroslaw Kwoczala / Unsplash

És ezt már nemcsak akként fogjuk érzékelni, hogy kicsit kelekótyák vagyunk a forgolódással töltött éjszaka miatt: az alváshiány hosszú távon szívproblémákhoz, hangulatingadozásokhoz, a tanulási képességek csökkenéséhez vezet. Emellett a magas hőmérséklet a szerveink működésére is hatással van, azok ugyanis nem adaptálódnak olyan könnyedén az időjárási viszonyokhoz, és már néhány fokos különbség is funkciócsökkenéshez vagy vesztéshez vezethet. Vagyis, az alvás esetében, a szervezetünk nem képes olyan gyorsan lehűteni önmagát melegben, mint kiegyensúlyozott hőmérséklet mellett.

A kutatók szerint némi megoldást jelenthet a problémára, ha a légkondicionálóval mesterségesen szabályozzuk a benti hőmérsékletet, ez ugyanis korábbi vizsgálatok alapján pozitív hatással van az alvásra. Lényegében azonban ez is csak tüneti kezelés: egyrészt a légkondi rengeteg pénzbe kerül, amire sok háztartásban nem jut, másrészt ugyanúgy hozzájárul a kinti hőmérséklet növekedéséhez, részben az energiához szükséges fosszilis hordozók égetése miatt, részben pedig azért, mert a benti meleg hőmérsékletet tulajdonképpen a rendszer gyakran a szabadba „ereszti” ki. Valódi megoldást tehát csak a klímaváltozás visszaszorítása jelentene.

Bertalan Melinda
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.