2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Megvan a neve az EKF hivatalos sörének

Közel 300 éve létrehozták, az emberek megkedvelték, pár éve pedig új lendületet kapott olyannyira, hogy az Európa Kulturális Főváros program hivatalos sörének lett a bölcsője. A zirci apátsági sörmanufaktúra kalandos évszázadokon ment keresztül, most viszont az EKF jóvoltából új perspektívák nyílnak meg a szerzetesi sör előtt. De, hogy milyen néven lesz megtalálható a boltokban ez az új sör, arról csütörtök délután rántották le a leplet.

Akik követik az EKF program fejleményeit, kiváltképp gasztronómiai vonalon, azok már találkozhattak azzal az ale-típusú sörrel, amely elnyerte a kulturális főváros program hivatalos sörének címét. A zirci apátsági manufaktúrában megalkotott italt először pár hete az Óváros piacon kóstolhatta meg a nagyközönség is, igaz akkor még egy jelöletlen, pontosabban egy nagy kérdőjellel ellátott címkés palackból csupán.

Akkor a közönségre bízták a sör elnevezését, az ötletpályázatra pedig több tucat javaslat érkezett, amelynek győztesét csütörtök délután hirdették ki, jelképesen Zircen, az apátsági sörház teraszán.

Az esemény nem csak a sajtó képviselői előtt volt nyilvános, több helyi, illetve környékbeli érdeklődő is megjelent, hogy megismerje az új sör nevét és természetesen megkóstolja a négyféle malátából és kétféle komlóból készült italt, de az összetételére még később visszatérünk.

Az eseményen jelen volt Navracsics Tibor miniszter, az EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos is, aki köszöntőjében felidézte, körülbelül egy éve formálódik az együttműködés az EKF és a zirci ciszterci apátság között. Akkor döntöttek úgy az apáttal együtt, hogy a gasztronómia lesz az, amin keresztül elsősorban elindulnak a közös úton, így jött létre az évszázados tradícióval bíró manufaktúrában az EKF hivatalos söre.

Navracsics Tibor szerint a gasztronómia egy olyan felület, amin keresztül egyetemesen meg lehet ismertetni kultúránkat a más országbeliekkel is. És, hogy mit értünk pontosan kultúra alatt, arról a miniszter azt mondta, minden, ami a mindennapi életünket befolyásolja, azaz ahogyan építkezünk, ahogyan szórakozunk és amilyen ételeket és italokat fogyasztunk.

Most az utóbbi került előtérbe, méghozzá egy olyan helyen, ahol a sörfőzésnek a hagyománya egészen 1735-ig nyúlik vissza. A török vész után betelepített sziléziai ciszterci szerzetesek ugyanis ekkor főzték meg az első zirci sört a saját receptjük alapján, ami aztán nagyon hamar népszerűvé vált a bakonyi térségben. A hagyományt ma is őrzik a szerzetesek utódai Zircen, akiknek a vezetője Bérczi László Bernát apát.

Ő úgy fogalmazott, a sörkultúra a saját hagyományaik és kultúrájuk része, a Zircen készülő italok pedig különlegesek a sörök között is, hiszen valóban kézműves jelleggel, az apátság falain belül készülnek, a gyártási folyamatban pedig megjelenik a szerzetesi élet sajátossága is, azaz szívvel, lélekkel és hosszú időt rááldozva készítik. A zirci szerzetesi sör fogyasztásáról pedig azt mondta az apát, megfontoltsággal és pontos odafigyeléssel érdemes fogyasztani.

Kapcsolódó cikk
A szerzetesség és a sörkészítés együtt
Hétvégén az Óváros piacon debütált az EKF hivatalos söre, ami egyenesen a Zirci Ciszterci Apátságból érkezett Veszprémbe. Abból a manufaktúrából, ami az apátság falain belül az egyik alagsori részen működik és története egészen a török utáni időkig nyúlik vissza. Erről és egy kalandos szerzetesi élettörténetről is lehet olvasni a HelloVEB-en megjelent legújabb cikkben.

De, hogy pontosan milyen is a zirci EKF sör, arról Tungli Péter, az EKF gasztronómiai programjaiért felelős szakember mondott pár szót. A szakmai fejtegetés helyett sokkal inkább a közérthetőség szellemében kifejtette, az új sör négyféle malátából és kétféle komlóból állt össze, amíg első a lágyabb ízekért felel, a komló a klasszikus kesernyés ízt kölcsönzi a söröknek. Az EKF söre egy felső erjesztésű ale-típusú ital lett, törekedtek arra, hogy igazi nyári hűsítő jelleget vegyen fel, miután hónapokig érlelődött a tartályban.

A csütörtöki eseményen „érzékszervi vizsgálatot” is tartottak, azaz megkóstolhatta minden jelenlévő a sört, egy gyors helyszíni közvélemény-kutatás szerint pedig az EKF hivatalos söre frissítő, kicsit kesernyés, üdítő hatást kelt.

Akik a boltokban keresnék az alkoholos italt, Veszprémben például a Pekedli szatócsboltban, vagy a Fricskában már megtalálhatják, de jelen van csapolt formájában a környéken a Süss fel nap bárban, illetve a Fogas büfében is. Elhangzott az is, hogy hamarosan nagyobb üzletláncok polcain is megtalálható lesz majd, azokon a helyeken, ahol a zirci sörmanufaktúra többi terméke is kapható.

De, hogy pontosan milyen név alatt kell keresni az EKF hivatalos sörét, arról szintén csütörtök délután rántották le a leplet. A beérkezett ötletek közül zirci sörmanufaktúra által gyártott hivatalos EKF sör neve egyszerűen: 2023.

Hajas Bálint

További cikkek

Láthatóvá vált az idő a kiállításon
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
A Rozé, Rizling, Jazz Napok Veszprém olyan zenei és gasztronómiai fesztiválja, ami 13. éve úgy része a nyári programdömpingnek, hogy még a világjárvány miatt sem maradt el alkalom. Idén az Európa Kulturális Főváros évében ugyanúgy a jól bevált recept szerint készültek a szervezők, de néhány újítás így is bekerült a programok közé. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este a Városháza előtti téren.
Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában
Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában
Klubhelyiség, társasjátékok, könyvek, eldugott sarkok, nagy közösségi terek, de még podcast stúdió és közösségi iroda is van az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújított épületszárnyában, amit stílszerűen csak Zugnak neveztek el megálmodói. Ez a fejlesztés is az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhető, a legfontosabb eredménye pedig, hogy végre elkészült egy olyan hely a városban, ami teljes egészében a fiataloknak szól és a jövőben ők alakíthatják saját igényeik szerint azt, hogy mi történik a falak mögött. Szerda délután fiatalos stílusú, ünnepélyes átadót rendeztek.
Így éled újjá Veszprém legendás csárdája
Így éled újjá Veszprém legendás csárdája
Két évszázados múltra tekint vissza, így egyáltalán nem mindegy, hogy ki és hogyan nyúl hozzá Veszprém ikonikus csárdájához, hogy az megőrizze klasszikus jegyeit, miközben a mostani kor vendégkörének igényeit is kiszolgálja. Az épületet műszakilag nyugodtan lehetne az „orvosi ló” esetének is hívni, de a lényegen ez sem változtat, 2024 elején újra kinyit a Veszprémvölgy híres csárdája. A kivitelező Diorit Partner Kft. műszaki igazgatójával, Beck Károllyal beszélgettünk, hogy mi történik a Veszprémvölgyi út végén.
Bemutatták a Szombat folyóirat veszprémi, tematikus számát
Bemutatták a Szombat folyóirat veszprémi, tematikus számát
Kedd délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-terme adott otthont az eseménynek, a sok felújítás óta pedig ez volt az első rendezvény, mely megvalósulhatott a teremben.