Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Megvan a neve az EKF hivatalos sörének

2022. július 29. 11:31
Közel 300 éve létrehozták, az emberek megkedvelték, pár éve pedig új lendületet kapott olyannyira, hogy az Európa Kulturális Főváros program hivatalos sörének lett a bölcsője. A zirci apátsági sörmanufaktúra kalandos évszázadokon ment keresztül, most viszont az EKF jóvoltából új perspektívák nyílnak meg a szerzetesi sör előtt. De, hogy milyen néven lesz megtalálható a boltokban ez az új sör, arról csütörtök délután rántották le a leplet.

Akik követik az EKF program fejleményeit, kiváltképp gasztronómiai vonalon, azok már találkozhattak azzal az ale-típusú sörrel, amely elnyerte a kulturális főváros program hivatalos sörének címét. A zirci apátsági manufaktúrában megalkotott italt először pár hete az Óváros piacon kóstolhatta meg a nagyközönség is, igaz akkor még egy jelöletlen, pontosabban egy nagy kérdőjellel ellátott címkés palackból csupán.

Akkor a közönségre bízták a sör elnevezését, az ötletpályázatra pedig több tucat javaslat érkezett, amelynek győztesét csütörtök délután hirdették ki, jelképesen Zircen, az apátsági sörház teraszán.

Az esemény nem csak a sajtó képviselői előtt volt nyilvános, több helyi, illetve környékbeli érdeklődő is megjelent, hogy megismerje az új sör nevét és természetesen megkóstolja a négyféle malátából és kétféle komlóból készült italt, de az összetételére még később visszatérünk.

Az eseményen jelen volt Navracsics Tibor miniszter, az EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos is, aki köszöntőjében felidézte, körülbelül egy éve formálódik az együttműködés az EKF és a zirci ciszterci apátság között. Akkor döntöttek úgy az apáttal együtt, hogy a gasztronómia lesz az, amin keresztül elsősorban elindulnak a közös úton, így jött létre az évszázados tradícióval bíró manufaktúrában az EKF hivatalos söre.

Navracsics Tibor szerint a gasztronómia egy olyan felület, amin keresztül egyetemesen meg lehet ismertetni kultúránkat a más országbeliekkel is. És, hogy mit értünk pontosan kultúra alatt, arról a miniszter azt mondta, minden, ami a mindennapi életünket befolyásolja, azaz ahogyan építkezünk, ahogyan szórakozunk és amilyen ételeket és italokat fogyasztunk.

Most az utóbbi került előtérbe, méghozzá egy olyan helyen, ahol a sörfőzésnek a hagyománya egészen 1735-ig nyúlik vissza. A török vész után betelepített sziléziai ciszterci szerzetesek ugyanis ekkor főzték meg az első zirci sört a saját receptjük alapján, ami aztán nagyon hamar népszerűvé vált a bakonyi térségben. A hagyományt ma is őrzik a szerzetesek utódai Zircen, akiknek a vezetője Bérczi László Bernát apát.

Ő úgy fogalmazott, a sörkultúra a saját hagyományaik és kultúrájuk része, a Zircen készülő italok pedig különlegesek a sörök között is, hiszen valóban kézműves jelleggel, az apátság falain belül készülnek, a gyártási folyamatban pedig megjelenik a szerzetesi élet sajátossága is, azaz szívvel, lélekkel és hosszú időt rááldozva készítik. A zirci szerzetesi sör fogyasztásáról pedig azt mondta az apát, megfontoltsággal és pontos odafigyeléssel érdemes fogyasztani.

Kapcsolódó cikk
A szerzetesség és a sörkészítés együtt
Hétvégén az Óváros piacon debütált az EKF hivatalos söre, ami egyenesen a Zirci Ciszterci Apátságból érkezett Veszprémbe. Abból a manufaktúrából, ami az apátság falain belül az egyik alagsori részen működik és története egészen a török utáni időkig nyúlik vissza. Erről és egy kalandos szerzetesi élettörténetről is lehet olvasni a HelloVEB-en megjelent legújabb cikkben.

De, hogy pontosan milyen is a zirci EKF sör, arról Tungli Péter, az EKF gasztronómiai programjaiért felelős szakember mondott pár szót. A szakmai fejtegetés helyett sokkal inkább a közérthetőség szellemében kifejtette, az új sör négyféle malátából és kétféle komlóból állt össze, amíg első a lágyabb ízekért felel, a komló a klasszikus kesernyés ízt kölcsönzi a söröknek. Az EKF söre egy felső erjesztésű ale-típusú ital lett, törekedtek arra, hogy igazi nyári hűsítő jelleget vegyen fel, miután hónapokig érlelődött a tartályban.

A csütörtöki eseményen „érzékszervi vizsgálatot” is tartottak, azaz megkóstolhatta minden jelenlévő a sört, egy gyors helyszíni közvélemény-kutatás szerint pedig az EKF hivatalos söre frissítő, kicsit kesernyés, üdítő hatást kelt.

Akik a boltokban keresnék az alkoholos italt, Veszprémben például a Pekedli szatócsboltban, vagy a Fricskában már megtalálhatják, de jelen van csapolt formájában a környéken a Süss fel nap bárban, illetve a Fogas büfében is. Elhangzott az is, hogy hamarosan nagyobb üzletláncok polcain is megtalálható lesz majd, azokon a helyeken, ahol a zirci sörmanufaktúra többi terméke is kapható.

De, hogy pontosan milyen név alatt kell keresni az EKF hivatalos sörét, arról szintén csütörtök délután rántották le a leplet. A beérkezett ötletek közül zirci sörmanufaktúra által gyártott hivatalos EKF sör neve egyszerűen: 2023.

Hajas Bálint
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.