2023. február 1.
//
Ignác névnap

Felnőnek, de a zene örökre összeköti őket

Már húsz éve annak, hogy Veszprém Város Vegyeskarának nagy kóruscsaládjában létrehozták az ifjúsági kórust, a Vokált. A két évtized alatt a tagok közül többen hivatásos zenészek lettek, viszont egy közös mindenkiben van: a zene, a közös éneklés iránti szenvedély. Ők, az egykori és jelenlegi tagok találkoztak és ünnepeltek szombaton a Hangvillában.

Húsz év alatt számos dolog változik az ember életében, ahogy egy kórus összetételében is. Viszont, ha Veszprém Város Vegyeskarának történetét nézzük, az elmúlt húsz év csak töredéke annak az időnek, mióta létezik ez a közösség. Ugyanis egészen pontosan 1956. szeptember 25-én alapította meg Zámbó István a vegyeskart, azóta pedig töretlenül része, sőt formálója Veszprém zenei kultúrájának.

Szombaton mégis az elmúlt húsz évet emelték ki a vegyeskar életéből a Hangvillában tartott jubileumi ünnepségen. Nem véletlen, hiszen 2002-ben, pont húsz éve alapították a Vokált, Veszprém Város Vegyeskarának ifjúsági kórusát.

Ennek apropójából az egykori és jelenlegi tagok, valamint a kóruscsalád idősebb tagjai jubileumi koncertet szerveztek, amely korán sem mondható átlagos előadásnak, hiszen a közönség javarészt értő tagokból állt, akiknek ráadásul személyes kötődése is volt a dalokhoz, illetve családtagok, barátok, vagy csak a vegyeskar pártolói is helyet foglaltak a sorokban.

Ezt a személyes atmoszférát erősítette a koncert kezdetén levetített filmösszeállítás, ahol egészen a Vokál kezdeti éveitől a napjainkig mutattak be archív felvételeket a kórus fellépéseiről, valamint némely esetben próbákról, kedves pillanatokról.

Ezt követően, amikor színpadra álltak a vegyeskar tagjai, hogy elkezdődjön a koncert, Erdélyi Ágnes, kórusvezető szóban is hozzátett néhány személyes gondolatot a korábban látott és hallottakhoz. Mint mondta, a húsz év alatt 350-en fordultak meg a Vokálban, közülük többen ma is a kósruscsaládot erősítik immáron felnőtt énekesként, de volt olyan is, aki még magasabb szinten, hivatásos zenészként keresi a kenyerét.

Ugyancsak a kórus tagja volt egykor Halmay Gábor, önkormányzati képviselő is, aki a színpadon köszöntötte az egybegyűlteket.

Az immáron képviselőként tevékenykedő egykori tag felidézte a Vokálban töltött éveket, valamint beszédében kiemelte, hogy Veszprém Város Vegyeskarának generációkon átívelve mekkora szerepe is van a város kulturális életében.

Példaként említette az UNESCO – a zene városa elismerést, amivel kitüntették két éve Veszprémet, valamint az Európa Kulturális Fővárosa címet. Mindkettő elnyerésében vitathatatlan érdemei vannak a vegyeskarnak, mondta.

Kitért azokra az együttműködésekre is, amik segítik Veszprém zenei utánpótlását, a Csermák Antal Zeneiskolából, valamint a Simonyi Zsigmond Általános Iskola énektagozatából is többen csatlakoztak a vegyeskarhoz az évek során, ez pedig hatalmas érték Veszprémnek, a veszprémi kultúrának, világított rá Halmay Gábor.

A megnyitó után kezdetét vette a koncert, amelyen a vegyeskar nagy családjából kórusban és szólóban is felléptek különböző formációkban a tagok, minden esetben az évtizedek alatt megszokott magas minőségben és szórakoztató, többször teátrális elemekkel is színesítve az éneket.

Alábbi videóinkban pedig meghallgathatják, hogy miért is olyan híres országosan, de még határon túl is Veszprém Város Vegyeskara.

 

Hajas Bálint
Szalai Csaba

További cikkek

Az eddigi legerősebb programmal, koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával két napon át a zenéé volt a főszerep
Az eddigi legerősebb programmal, koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával két napon át a zenéé volt a főszerep
Fennállásának 10. évfordulóját ünnepelte a Music Hungary Konferencia & Showcase. A jubileumi konferencia fókusztémája idén a zene és az ember kapcsolata volt, ezt járták körül minden oldalról a magánélettől a technológiai trendeken és az oktatáson át a határterületekig. A Konferencia történetében a legerősebb programmal, koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával ünnepelték a zenét két napon át az UNESCO Zene városa címet is elnyert Veszprémben.
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
A hazai zeneipar legnagyobb konferenciája, a legígéretesebb magyar előadók ingyenes koncertjei, az UNESCO Zenei Városok találkozója, évadnyitó koncert és zenei nevelésre fókuszáló szeminárium - mindez ezen a héten történik Veszprémben, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.
Bemutatkozik a Veszprém Blues Fesztivál!
Bemutatkozik a Veszprém Blues Fesztivál!
Négy Grammy-díjas blues előadóval, közel 40 fellépő több mint 50 koncertjével, kiállításokkal, workshopokkal és beszélgetésekkel várja az érdeklődőket 2023. április 13. és 16. között a műfaj eddigi legnagyobb magyarországi eseménye, a Veszprém Blues Fesztivál.
Veszprém Blues Fesztivált rendeznek jövő áprilisban
Veszprém Blues Fesztivált rendeznek jövő áprilisban
Négy Grammy-díjas blueselőadóval, mintegy negyven fellépő több mint ötven koncertjével, kiállításokkal, workshopokkal, beszélgetésekkel várja az érdeklődőket 2023. április 13. és 16. között a műfaj eddigi legnagyobb magyarországi eseménye, a Veszprém Blues Fesztivál, amelyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként rendeznek meg.
Koncertek, szakmai programok és az első Music Hungary-díjátadó gála
Koncertek, szakmai programok és az első Music Hungary-díjátadó gála
Nagyszabású díjátadó gálával és erős showcase-koncertekkel ünnepli fennállásának 10. évfordulóját a Music Hungary Konferencia, amit idén is Veszprémben tart november 29-30-án a Music Hungary Szövetség, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal partnerségben.