Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 19. Emília
Veszprém
24°C
2024. július 19. Emília
Veszprém
24°C

Képzéssel azért, hogy a balatoni borok minél több borhűtőben ott legyenek

2022. november 2. 11:43
Hiánypótló képzés indult el Veszprémben, valamint a Balaton két másik településén, aminek küldetésében nem csupán az szerepel, hogy a helyi vendéglátóhelyek szakemberei kitágíthassák szakmai tudásukat, hanem a helyi borokat is szeretné eljuttatni minél több étterem borhűtőjébe.

Szeptember végén debütált a veszprémi fesztiválok sorában a Balaton Wine & Gourmet, aminek nem csak az volt a célja, hogy kiszolgálja a magas minőséget favorizáló ínyenc közönséget, hanem teret akart adni a helyi étel- és borkultúra népszerűsítésének is.

Még a fesztivál megnyitója előtt beszélgettünk Mészáros Zoltánnal, a Balaton Wine & Gourmet kitalálójával, aki abban az interjúnkban kritikát is megfogalmazott a helyben, azaz a Balaton környékén működő éttermekkel, borbárokkal kapcsolatban, miszerint sokkal nagyobb teret engedhetnének a helyi borászatok termékeinek.

"Ez a sokoldalúság nem kapja meg azt a rivaldafényt a térség éttermeiben, mint megilletné. Ha például Burgundiában ellátogatunk egy étterembe, elképzelhetetlen lenne, hogy ne ottani borokkal legyen tele a kínálat, viszont a Balatonnál számos helyen egyáltalán nem tapasztalható a helyi dominancia, pedig megérdemelnék az itteni borok” - hangzott el az akkori interjúban.

kép: VinoPelsokép: VinoPelso

A kialakult helyzetben Mészáros Zoltán szerint annak is szerepe van, hogy a helyi vendéglátóhelyek és főleg azok személyzete nem ismeri kellő mélységében a környék sokoldalú és gazdag borfelhozatalát.

Hogy mindez a balatoni borok szempontjából pozitív irányba változzon meg, egy olyan programot indítottak el nemrég az VEB 2023 támogatásával, ami már akkor része volt az Európa kulturális fővárosa program koncepciójának, amikor Veszprém még csak a pályázó város volt.

Abban az anyagban szerepelt egy olyan borászati továbbképzés elindításának a terve, ami a helyi termékekre helyezi a hangsúlyt, a célcsoportja pedig a helyben tevékenykedő étteremvezetők, pincérek, sommelier-ek.

Ez a koncepció számos gyakorlati tapasztalással megerősítve idén ért révbe, amikor a Pelso Borkultúra Alapítvány, röviden VinoPelso Alapítvány elindította Veszprémben, valamint a Balaton déli partján, Siófokon is az ilyen irányú képzéseit.

kép: VinoPelsokép: VinoPelso

VinoPelso Alapítvány fő célja a Balatoni Borrégió hírnevének erősítése bel- és külföldön. Ennek kapcsán az alapítvány elsősorban a Balaton Borrégió területén működő vendéglátással, illetve bor és gasztronómia területén dolgozó szakembereknek szervez borismereti, borkóstolási továbbképzést, hogy a térség, mint turisztikai célpont a lehető legmagasabb bor és gasztronómiai szolgáltatásokat nyújtsa, tovább növelve ezzel a bor és gasztronómiai üzletág felkészültségét, borokhoz való hozzáértését, amivel kialakítható egy minőségi borturisztikai attrakció a Balaton térségében.

A VinoPelso Alapítvány további célja, a szőlő- és bor tématerületét érintő kutatási feladatok elősegítése, illetve támogatása, különös tekintettel a fajtafenntartás, fajtanemesítés, borászati technológiai fejlesztések, talajtérképezés, tápanyaggazdálkodás, illetve a terroir-kutatás és termőhelyminősítés terén a régió szőlészet-borászattal foglalkozó gazdáinak együttműködésével, olvasható az alapítvány missziójában.

kép: VinoPelsokép: VinoPelso

Mindennek a szakmai vezetője, illetve az alapítvány elnöke is egyben Hermann Tamás, aki már egészen fiatal kora óta aktívan mozog nem csak a borászati területen, hanem a borok népszerűsítésében, egyszóval a bormarketingben is.

Az ő vezetésével dolgozták ki azt az új képzési tematikát, ami sokkal részletesebben tárgyalja a régió bortermelését, az itteni táj, az itt készülő borok jellegzetességeit.

A képzések Keszthelyen már régebb óta működnek sikeresen, most azonban az EKF programnak köszönhetően még nagyobb területen, Veszprémben és Siófokon is, gyakorlatilag körbeölelve a Balatont meg tudják szervezni ezeket a tanfolyamokat.

kép: VinoPelsokép: VinoPelso

Az EKF-el való kapcsolódásnak van még egy fontos előnye azon kívül, hogy csatlakozott két újabb város a képzéshez. Azáltal, hogy a program támogatja a Vino Pelsót, sokkal kedvezményesebb áron lehet részt venni a tanfolyamokon, gyakorlatilag jelképes összeg fejében az említett szakmában dolgozó személyeknek.

A Vino Pelso által szervezett képzésekről az alapítvány honlapján lehet még több információt szerezni.

Hajas Bálint
további cikkek
A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A 2024-es esztendő legjobb balatoni fehérborának választotta a Balatoni Szövetség a Veszprémi Érseki Pincészet 2023-as Mandorla Savignon Blanc borát. Sőt, a pincészet egy arany- és két ezüst minősítést is bezsebelt a XXI. Balatoni Borok Versenyén. 2024. június 14. 11:25 Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Ezen a nyáron sem marad borfesztivál nélkül Veszprém, július 12. és 21. között érkezik a VeszprémFest immáron állandó kísérőrendezvénye a Rozé Rizling Jazz Napok az Óváros térre, ahol a zenei felhozatalban visszatér néhány klasszikus elem, gasztronómiailag pedig még inkább az uralkodó trendekhez igazították a kínálatot. 2024. június 12. 14:47 Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Azt mondják, hogy felmelegítve csak a töltött káposzta jó. A konyhában minden bizonnyal tényleg így van, de ha egy közel kétszáz évre visszatekintő éttermet élesztenek újjá hasonló szellemiséggel, mint egykor működött, ez az alaptétel ugyancsak érvényes. Legalábbis Veszprémben a Kiskuti csárdában sikerült, ami hétvégén nyitott meg, miután az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően felújították és újra élettel töltötték meg. 2024. június 3. 16:37 A Balaton kedvenc fagyijai közt a veszprémi Füge fagyiudvar egyik alkotása A Balaton kedvenc fagyijai közt a veszprémi Füge fagyiudvar egyik alkotása Tizenegyedik alkalommal szervezték meg a Balaton Fagyija gasztroversenyt, ahol a Füge fagyiudvar pstós, ricottás fügefagyija különdíjas lett. 2024. május 13. 10:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.