Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Képzéssel azért, hogy a balatoni borok minél több borhűtőben ott legyenek

2022. november 2. 11:43
Hiánypótló képzés indult el Veszprémben, valamint a Balaton két másik településén, aminek küldetésében nem csupán az szerepel, hogy a helyi vendéglátóhelyek szakemberei kitágíthassák szakmai tudásukat, hanem a helyi borokat is szeretné eljuttatni minél több étterem borhűtőjébe.

Szeptember végén debütált a veszprémi fesztiválok sorában a Balaton Wine & Gourmet, aminek nem csak az volt a célja, hogy kiszolgálja a magas minőséget favorizáló ínyenc közönséget, hanem teret akart adni a helyi étel- és borkultúra népszerűsítésének is.

Még a fesztivál megnyitója előtt beszélgettünk Mészáros Zoltánnal, a Balaton Wine & Gourmet kitalálójával, aki abban az interjúnkban kritikát is megfogalmazott a helyben, azaz a Balaton környékén működő éttermekkel, borbárokkal kapcsolatban, miszerint sokkal nagyobb teret engedhetnének a helyi borászatok termékeinek.

"Ez a sokoldalúság nem kapja meg azt a rivaldafényt a térség éttermeiben, mint megilletné. Ha például Burgundiában ellátogatunk egy étterembe, elképzelhetetlen lenne, hogy ne ottani borokkal legyen tele a kínálat, viszont a Balatonnál számos helyen egyáltalán nem tapasztalható a helyi dominancia, pedig megérdemelnék az itteni borok” - hangzott el az akkori interjúban.

kép: VinoPelsokép: VinoPelso

A kialakult helyzetben Mészáros Zoltán szerint annak is szerepe van, hogy a helyi vendéglátóhelyek és főleg azok személyzete nem ismeri kellő mélységében a környék sokoldalú és gazdag borfelhozatalát.

Hogy mindez a balatoni borok szempontjából pozitív irányba változzon meg, egy olyan programot indítottak el nemrég az VEB 2023 támogatásával, ami már akkor része volt az Európa kulturális fővárosa program koncepciójának, amikor Veszprém még csak a pályázó város volt.

Abban az anyagban szerepelt egy olyan borászati továbbképzés elindításának a terve, ami a helyi termékekre helyezi a hangsúlyt, a célcsoportja pedig a helyben tevékenykedő étteremvezetők, pincérek, sommelier-ek.

Ez a koncepció számos gyakorlati tapasztalással megerősítve idén ért révbe, amikor a Pelso Borkultúra Alapítvány, röviden VinoPelso Alapítvány elindította Veszprémben, valamint a Balaton déli partján, Siófokon is az ilyen irányú képzéseit.

kép: VinoPelsokép: VinoPelso

VinoPelso Alapítvány fő célja a Balatoni Borrégió hírnevének erősítése bel- és külföldön. Ennek kapcsán az alapítvány elsősorban a Balaton Borrégió területén működő vendéglátással, illetve bor és gasztronómia területén dolgozó szakembereknek szervez borismereti, borkóstolási továbbképzést, hogy a térség, mint turisztikai célpont a lehető legmagasabb bor és gasztronómiai szolgáltatásokat nyújtsa, tovább növelve ezzel a bor és gasztronómiai üzletág felkészültségét, borokhoz való hozzáértését, amivel kialakítható egy minőségi borturisztikai attrakció a Balaton térségében.

A VinoPelso Alapítvány további célja, a szőlő- és bor tématerületét érintő kutatási feladatok elősegítése, illetve támogatása, különös tekintettel a fajtafenntartás, fajtanemesítés, borászati technológiai fejlesztések, talajtérképezés, tápanyaggazdálkodás, illetve a terroir-kutatás és termőhelyminősítés terén a régió szőlészet-borászattal foglalkozó gazdáinak együttműködésével, olvasható az alapítvány missziójában.

kép: VinoPelsokép: VinoPelso

Mindennek a szakmai vezetője, illetve az alapítvány elnöke is egyben Hermann Tamás, aki már egészen fiatal kora óta aktívan mozog nem csak a borászati területen, hanem a borok népszerűsítésében, egyszóval a bormarketingben is.

Az ő vezetésével dolgozták ki azt az új képzési tematikát, ami sokkal részletesebben tárgyalja a régió bortermelését, az itteni táj, az itt készülő borok jellegzetességeit.

A képzések Keszthelyen már régebb óta működnek sikeresen, most azonban az EKF programnak köszönhetően még nagyobb területen, Veszprémben és Siófokon is, gyakorlatilag körbeölelve a Balatont meg tudják szervezni ezeket a tanfolyamokat.

kép: VinoPelsokép: VinoPelso

Az EKF-el való kapcsolódásnak van még egy fontos előnye azon kívül, hogy csatlakozott két újabb város a képzéshez. Azáltal, hogy a program támogatja a Vino Pelsót, sokkal kedvezményesebb áron lehet részt venni a tanfolyamokon, gyakorlatilag jelképes összeg fejében az említett szakmában dolgozó személyeknek.

A Vino Pelso által szervezett képzésekről az alapítvány honlapján lehet még több információt szerezni.

Hajas Bálint
további cikkek
Utánajártunk a legnépszerűbb karácsonyi sütemény titkának karácsony Utánajártunk a legnépszerűbb karácsonyi sütemény titkának Vannak halászlés családok és töltöttkáposztásak. Rántott húsosok, és pulykások, vagy olyanok is, akiknél ez így egyben a karácsonyi menü része. Viszont bármi is legyen a családtagok kedvence, a bejgli egy olyan sütemény, ami családi szokásokon felül állva szinte az összes háztartásban jelen van karácsonykor. E tradicionális étel eredetének jártunk utána, valamint egy veszprémi cukrász jóvoltából azt is eláruljuk, milyen konyhai praktikák kellenek a tökéletes bejgli elkészítéséhez. 2023. december 22. 14:08 Jó hangulatban zárult a tizedik Bakony Expo Jó hangulatban zárult a tizedik Bakony Expo Vasárnap délután, vagyis a záró nap vége felé az eredményhirdetésre is sor került. Az idén jubiláló Bakony Expo rendkívül sok érdeklődőt hozott az Arénába. 2023. november 12. 17:20 Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Life&Style Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Aki vegán éttermet nyit, az nem csak egy új gasztronómiai vállalkozásba kezd. Valamiért az ilyen vendéglátóhelyeknek van egy semmi máshoz nem hasonlítható különleges, megnyugtató atmoszférája. Pláne akkor, ha a hely évszázados történelemmel bír, amiről mintha mesélnének a falak. Veszprém legújabb ilyen étterme pontosan ilyen. 2023. október 16. 13:19 A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett Life&Style A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett Eddig leginkább csak a hollywoodi filmekből ismertük azt a történetet, amikor a főhős egy elhibázott döntése miatt indulnak el a bonyodalmak, aztán kellő merészséggel ezekkel szembenéz, majd a végén bölcsebben, tapasztaltabban learatja a babérokat. Pedig a Balaton-felvidéki valóság is szül ilyen helyzeteket, de itt még mozgó vonatokról sem kell leugrálni hozzá, mint a filmekben, elég csak a gyümölcsösbe kisétálni. 2023. október 16. 13:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.