Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. április 23. Béla
2025. április 23. Béla

Képzéssel azért, hogy a balatoni borok minél több borhűtőben ott legyenek

2022. november 2. 11:43
Hiánypótló képzés indult el Veszprémben, valamint a Balaton két másik településén, aminek küldetésében nem csupán az szerepel, hogy a helyi vendéglátóhelyek szakemberei kitágíthassák szakmai tudásukat, hanem a helyi borokat is szeretné eljuttatni minél több étterem borhűtőjébe.

Szeptember végén debütált a veszprémi fesztiválok sorában a Balaton Wine & Gourmet, aminek nem csak az volt a célja, hogy kiszolgálja a magas minőséget favorizáló ínyenc közönséget, hanem teret akart adni a helyi étel- és borkultúra népszerűsítésének is.

Még a fesztivál megnyitója előtt beszélgettünk Mészáros Zoltánnal, a Balaton Wine & Gourmet kitalálójával, aki abban az interjúnkban kritikát is megfogalmazott a helyben, azaz a Balaton környékén működő éttermekkel, borbárokkal kapcsolatban, miszerint sokkal nagyobb teret engedhetnének a helyi borászatok termékeinek.

"Ez a sokoldalúság nem kapja meg azt a rivaldafényt a térség éttermeiben, mint megilletné. Ha például Burgundiában ellátogatunk egy étterembe, elképzelhetetlen lenne, hogy ne ottani borokkal legyen tele a kínálat, viszont a Balatonnál számos helyen egyáltalán nem tapasztalható a helyi dominancia, pedig megérdemelnék az itteni borok” - hangzott el az akkori interjúban.

kép: VinoPelsokép: VinoPelso

A kialakult helyzetben Mészáros Zoltán szerint annak is szerepe van, hogy a helyi vendéglátóhelyek és főleg azok személyzete nem ismeri kellő mélységében a környék sokoldalú és gazdag borfelhozatalát.

Hogy mindez a balatoni borok szempontjából pozitív irányba változzon meg, egy olyan programot indítottak el nemrég az VEB 2023 támogatásával, ami már akkor része volt az Európa kulturális fővárosa program koncepciójának, amikor Veszprém még csak a pályázó város volt.

Abban az anyagban szerepelt egy olyan borászati továbbképzés elindításának a terve, ami a helyi termékekre helyezi a hangsúlyt, a célcsoportja pedig a helyben tevékenykedő étteremvezetők, pincérek, sommelier-ek.

Ez a koncepció számos gyakorlati tapasztalással megerősítve idén ért révbe, amikor a Pelso Borkultúra Alapítvány, röviden VinoPelso Alapítvány elindította Veszprémben, valamint a Balaton déli partján, Siófokon is az ilyen irányú képzéseit.

kép: VinoPelsokép: VinoPelso

VinoPelso Alapítvány fő célja a Balatoni Borrégió hírnevének erősítése bel- és külföldön. Ennek kapcsán az alapítvány elsősorban a Balaton Borrégió területén működő vendéglátással, illetve bor és gasztronómia területén dolgozó szakembereknek szervez borismereti, borkóstolási továbbképzést, hogy a térség, mint turisztikai célpont a lehető legmagasabb bor és gasztronómiai szolgáltatásokat nyújtsa, tovább növelve ezzel a bor és gasztronómiai üzletág felkészültségét, borokhoz való hozzáértését, amivel kialakítható egy minőségi borturisztikai attrakció a Balaton térségében.

A VinoPelso Alapítvány további célja, a szőlő- és bor tématerületét érintő kutatási feladatok elősegítése, illetve támogatása, különös tekintettel a fajtafenntartás, fajtanemesítés, borászati technológiai fejlesztések, talajtérképezés, tápanyaggazdálkodás, illetve a terroir-kutatás és termőhelyminősítés terén a régió szőlészet-borászattal foglalkozó gazdáinak együttműködésével, olvasható az alapítvány missziójában.

kép: VinoPelsokép: VinoPelso

Mindennek a szakmai vezetője, illetve az alapítvány elnöke is egyben Hermann Tamás, aki már egészen fiatal kora óta aktívan mozog nem csak a borászati területen, hanem a borok népszerűsítésében, egyszóval a bormarketingben is.

Az ő vezetésével dolgozták ki azt az új képzési tematikát, ami sokkal részletesebben tárgyalja a régió bortermelését, az itteni táj, az itt készülő borok jellegzetességeit.

A képzések Keszthelyen már régebb óta működnek sikeresen, most azonban az EKF programnak köszönhetően még nagyobb területen, Veszprémben és Siófokon is, gyakorlatilag körbeölelve a Balatont meg tudják szervezni ezeket a tanfolyamokat.

kép: VinoPelsokép: VinoPelso

Az EKF-el való kapcsolódásnak van még egy fontos előnye azon kívül, hogy csatlakozott két újabb város a képzéshez. Azáltal, hogy a program támogatja a Vino Pelsót, sokkal kedvezményesebb áron lehet részt venni a tanfolyamokon, gyakorlatilag jelképes összeg fejében az említett szakmában dolgozó személyeknek.

A Vino Pelso által szervezett képzésekről az alapítvány honlapján lehet még több információt szerezni.

Hajas Bálint
további cikkek
13 év után búcsúzik a város egyik kedvence​: végleg bezár a SéfKrajcáR étterem közélet 13 év után búcsúzik a város egyik kedvence​: végleg bezár a SéfKrajcáR étterem Április végén bezárja kapuit a veszprémi SéfKrajcáR Étterem. A 13 éve működő önkiszolgáló vendéglátóhely meghatározó szereplője volt a város gasztronómiai életének, ahol napi menük, családi események és céges rendezvények egyaránt otthonra találtak. 2025. április 19. 9:15 Legyen ünnep étterembe járni! gasztronómia Legyen ünnep étterembe járni! Hogyan alakulnak a legújabb gasztrotrendek és hogyan tudja ezt a vidéki vendéglátás lekövetni? Amíg régen minden éttermi vendégnek egyértelmű volt, hogy az étlapon felsorolják még az alapanyagokat is, ma már sokkal többen szeretik, ha van egy kis csavar abban a történetben, amit kedvenc vendéglátóhelyük ír nekik, amikor betérnek. Veszprém egyik unikális éttermében, az ázsiai fúziós konyhát képviselő Saiko no Sushiban jártunk, ahol Varga Dániel séffel beszélgettünk nem csak ezekről, hanem a belvárosi étterem újításairól is, amiből több is van az idei évben. 2025. április 21. 21:51 Garden partyval érkezik május végén a Vehír Borszalon Vehír Borszalon Garden partyval érkezik május végén a Vehír Borszalon Már most érdemes beírni a naptárba a május 30-ai dátumot, hiszen ekkor nyit ki idén másodszor, de megújult formában, a nyárelő hangulatát magára öltő Vehír Borszalon. 2025. április 2. 11:48 Sárközi Ákos hatfogásos Michelin-csillagos vacsorával érkezik a Malomkert Sörházba gasztronómia Sárközi Ákos hatfogásos Michelin-csillagos vacsorával érkezik a Malomkert Sörházba Május veszprémi gasztrodurranása lesz az az exkluzív vacsora, amivel a Malomkert Sörház készül. A Michelin-csillagos Sárközi Ákos helyi kollégájával, a Malomkert séfjével, Holczer Lászlóval egy hatfogásos vacsorával készül. A menüsor pontos tételeit ugyan nem árulták el, de így is sok mindenre fény derült a vacsorával kapcsolatban, amikor szerdán a népszerű séf Veszprémbe látogatott. 2025. március 26. 23:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.