2023. január 27.
//
Angelika névnap

Képzéssel azért, hogy a balatoni borok minél több borhűtőben ott legyenek

2022. november 2. 11:43
Hiánypótló képzés indult el Veszprémben, valamint a Balaton két másik településén, aminek küldetésében nem csupán az szerepel, hogy a helyi vendéglátóhelyek szakemberei kitágíthassák szakmai tudásukat, hanem a helyi borokat is szeretné eljuttatni minél több étterem borhűtőjébe.

Szeptember végén debütált a veszprémi fesztiválok sorában a Balaton Wine & Gourmet, aminek nem csak az volt a célja, hogy kiszolgálja a magas minőséget favorizáló ínyenc közönséget, hanem teret akart adni a helyi étel- és borkultúra népszerűsítésének is.

Még a fesztivál megnyitója előtt beszélgettünk Mészáros Zoltánnal, a Balaton Wine & Gourmet kitalálójával, aki abban az interjúnkban kritikát is megfogalmazott a helyben, azaz a Balaton környékén működő éttermekkel, borbárokkal kapcsolatban, miszerint sokkal nagyobb teret engedhetnének a helyi borászatok termékeinek.

"Ez a sokoldalúság nem kapja meg azt a rivaldafényt a térség éttermeiben, mint megilletné. Ha például Burgundiában ellátogatunk egy étterembe, elképzelhetetlen lenne, hogy ne ottani borokkal legyen tele a kínálat, viszont a Balatonnál számos helyen egyáltalán nem tapasztalható a helyi dominancia, pedig megérdemelnék az itteni borok” - hangzott el az akkori interjúban.

kép: VinoPelsokép: VinoPelso

A kialakult helyzetben Mészáros Zoltán szerint annak is szerepe van, hogy a helyi vendéglátóhelyek és főleg azok személyzete nem ismeri kellő mélységében a környék sokoldalú és gazdag borfelhozatalát.

Hogy mindez a balatoni borok szempontjából pozitív irányba változzon meg, egy olyan programot indítottak el nemrég az VEB 2023 támogatásával, ami már akkor része volt az Európa kulturális fővárosa program koncepciójának, amikor Veszprém még csak a pályázó város volt.

Abban az anyagban szerepelt egy olyan borászati továbbképzés elindításának a terve, ami a helyi termékekre helyezi a hangsúlyt, a célcsoportja pedig a helyben tevékenykedő étteremvezetők, pincérek, sommelier-ek.

Ez a koncepció számos gyakorlati tapasztalással megerősítve idén ért révbe, amikor a Pelso Borkultúra Alapítvány, röviden VinoPelso Alapítvány elindította Veszprémben, valamint a Balaton déli partján, Siófokon is az ilyen irányú képzéseit.

kép: VinoPelsokép: VinoPelso

VinoPelso Alapítvány fő célja a Balatoni Borrégió hírnevének erősítése bel- és külföldön. Ennek kapcsán az alapítvány elsősorban a Balaton Borrégió területén működő vendéglátással, illetve bor és gasztronómia területén dolgozó szakembereknek szervez borismereti, borkóstolási továbbképzést, hogy a térség, mint turisztikai célpont a lehető legmagasabb bor és gasztronómiai szolgáltatásokat nyújtsa, tovább növelve ezzel a bor és gasztronómiai üzletág felkészültségét, borokhoz való hozzáértését, amivel kialakítható egy minőségi borturisztikai attrakció a Balaton térségében.

A VinoPelso Alapítvány további célja, a szőlő- és bor tématerületét érintő kutatási feladatok elősegítése, illetve támogatása, különös tekintettel a fajtafenntartás, fajtanemesítés, borászati technológiai fejlesztések, talajtérképezés, tápanyaggazdálkodás, illetve a terroir-kutatás és termőhelyminősítés terén a régió szőlészet-borászattal foglalkozó gazdáinak együttműködésével, olvasható az alapítvány missziójában.

kép: VinoPelsokép: VinoPelso

Mindennek a szakmai vezetője, illetve az alapítvány elnöke is egyben Hermann Tamás, aki már egészen fiatal kora óta aktívan mozog nem csak a borászati területen, hanem a borok népszerűsítésében, egyszóval a bormarketingben is.

Az ő vezetésével dolgozták ki azt az új képzési tematikát, ami sokkal részletesebben tárgyalja a régió bortermelését, az itteni táj, az itt készülő borok jellegzetességeit.

A képzések Keszthelyen már régebb óta működnek sikeresen, most azonban az EKF programnak köszönhetően még nagyobb területen, Veszprémben és Siófokon is, gyakorlatilag körbeölelve a Balatont meg tudják szervezni ezeket a tanfolyamokat.

kép: VinoPelsokép: VinoPelso

Az EKF-el való kapcsolódásnak van még egy fontos előnye azon kívül, hogy csatlakozott két újabb város a képzéshez. Azáltal, hogy a program támogatja a Vino Pelsót, sokkal kedvezményesebb áron lehet részt venni a tanfolyamokon, gyakorlatilag jelképes összeg fejében az említett szakmában dolgozó személyeknek.

A Vino Pelso által szervezett képzésekről az alapítvány honlapján lehet még több információt szerezni.

Hajas Bálint

További cikkek

Egyéves lett a Wine & Vinyl
Egyéves lett a Wine & Vinyl
Első születésnapját ünnepelte a veszprémi belváros egyik legnépszerűbb vendéglátóhelye, a Wine & Vinyl bakelit- és borbár. Az ünnepi alkalmat pezsgőzéssel tisztelték meg, ahol a vendégek közt több veszprémi közéleti szereplő, valamint törzsvendég is volt. A köszöntőkben az is elhangzott, az olyan helyek, mint a Wine & Vinyl elébe mennek azoknak a kritikáknak, hogy Veszprémben nincs este és hétvégente pezsgő élet.
Konyhától a szőlőültetvényig – Benesch Antal 2 éve a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza
Konyhától a szőlőültetvényig – Benesch Antal 2 éve a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza
Múlt, tradíció, folytonosság. Mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a Veszprémi Érsekség (jogelődje a Veszprémi Püspökség). A Főegyházmegye birtokában lévő pincészetet immáron 2 éve vezeti főborászként Benesch Antal. A fiatal szakember elhivatottságát és szakmai elkötelezettségét otthonról hozta, az egyetemi diploma megszerzése után pedig neves hazai és külföldi borászatoknál gyarapította tudását. Antal azt mondja: szeretné, ha a pincészet borait megkóstolva az emberek számára megállna az idő, és néhány pillanatra félre tudnák tenni a gondjaikat.
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Egy limitált kiadású gin lett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztroprogramjának legújabb tagja: az EKF borai és söre után, már saját ginnel is büszkélkedhet az EKF. Szimbolikus, hogy a prémium minőségű, kisszériás Balaton gin a kulturális főváros gasztronómiai csúcsrendezvényén, a Balaton Wine&Gourmet első teljes napján került először a közönség elé.
Balaton Wine & Gormet beyond, avagy mitől lesz más ez a gasztrofesztivál
Balaton Wine & Gormet beyond, avagy mitől lesz más ez a gasztrofesztivál
Szeptember 29-től néhány napra a gasztronómiáé lesz a főszerep a Veszprémvölgyben, köszönhetően a Balaton Wine & Gourmet fesztiválnak, de ha valaki azt gondolná, hogy ez a programsorozat csupán egy a sok hazai gasztrorendezvény közül, nagyon gyorsan el kell oszlatni a tévhitet, hiszen a környéken egyáltalán nem, az országban pedig a fővároson kívül csak elvétve találkozhat a közönség effajta tematikával. A kézműves hamburgerek és food truckok világán már túllépve, ha a Balaton Wine& Gormet-t egy borhoz kellene hasonlítani, egészen biztosan a legfelső polcon kapna helyet.
Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben
Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben
Nemrég az Oliva étteremben két olyan város jó barátai találkoztak, amely városok mindegyike az Európa Kulturális Fővárosa cím birtokosa, programjaikban pedig egyaránt szeretnének adózni borkultúrának is. Veszprém és testvárvárosának, az észtországi Tartunak a vezetői régi jó kapcsolatot ápolnak egymással, a mostani a találkozót is a személyesség jellemezte, még úgy is, hogy a két társaság 1500 km-re volt egymástól a valóságban. Ráadásul Tartu szempontjából komoly tétje is volt az alkalomnak.