2023. június 10.
//
Margit névnap

A Spotify elveszi a zene élvezetét?

2022. november 6. 16:53
Idővel mindennek megjelenik az ellen-trendje, most épp a Spotify-é: egyre többen hagyják ott a streaming szolgáltatót, hogy más formában élvezzék a zenét.

Félteni persze nem kell a zenei óriást: a Financial Times jelentése szerint 2022 júniusában az előfizetők száma meghaladta a 188 milliót, a Spotify felhasználói pedig még ennél is többen vannak, 433 millióan.

A Guardian cikke szerint mégis vannak olyanok, akik köszönik szépen, nem kérnek többet a streaming szolgáltatóból, egész egyszerűen, mert az szerintük kinyírja a zenehallgatási élményt.

Az egyik megszólaló, Meg Lethem szerint nála ez a felismerés például akkor jött el, amikor egy reggel megfelelő zenét keresett saját napja beindításához, egyfajta személyes soundtracket, de semmit nem talált, ami passzolt volna a pillanathoz. Lethem számára megvilágosodásszerű volt a felismerés: mikor jutott el odáig, hogy a zenét egyszerűen kellékként, doppingszerként használja, ahelyett hogy maga a zene jelentené az élményt? Merthogy a kettő között óriási különbség van: egészen más az, amikor elindítunk egy számot a futásunkhoz, hogy az ütem hatására jobban teljesítsünk, meg amikor meghallunk egy dalt és az agyunkat eldobjuk, annyira jó, és táncolunk és ugrálunk és őrülten léggitározunk rá vagy éppen potyognak a könnyeink.

Fotó: sgcdesignco on UnsplashFotó: sgcdesignco on Unsplash

Mások szerint a streaming legnagyobb hibája, hogy lustává tesz. Elkezdődik egy szám, hallgatjuk egy ideig, aztán ha nem tetszik, 15 másodperc után ugrunk. Esélyt sem adunk nekik, hogy esetleg hozzánk nőjenek, pedig egy csomó nagy kedvencünk valójában így lesz kedvenc: időt hagyunk neki, hogy bekússzon a bőrünk alá.

Ráadásul a Spotify jellegzetesen egyszámos módszerrel működik: a kedveléseink vagy a kereséseink alapján ajánl egy hasonló számot egy másik előadótól, de egy előadótól mindig csak egy számot. Arra már nem sok esély van, hogy egy teljes albumot meghallgassunk ugyanattól az előadótól, hiszen ebben a rendszerben leginkább passzív zenefelhasználók vagyunk: azt hallgatjuk, amit a gép dob, és nincs meg az a kellemes érzés, ami azzal az erőfeszítéssel járna, hogy beteszünk egy CD-t az autó lejátszójába vagy megfordítjuk a kazettát a B oldalra.

Szóval ha valaki igazán élvezni akarja újra a zenét, a megszólalók szerint vissza kell térni a kezdetleges megoldásokhoz, a CD-hez, kazettához, bakelithez, meg a letöltésekhez és az mp4 lejátszókhoz, a haveri ajánlásokhoz.

És bár a fentiekben kétségtelenül van igazság, némi maszatolás is.

Fotó: Fath on UnsplashFotó: Fath on Unsplash

Tény, hogy bár a Spotify-on elvileg végtelen mennyiségű zenét hallgathatnánk, mégis olyan érzésünk van, mintha mindig ugyanazt a pár dalt hallgatnánk. Mintha semmit sem léptünk volna el a rádióktól: időnként akad egy-egy olyan szám, amit valóban kedvelünk, köztük meg a rendszer bedob néhány hasonlót, amelyek ugyan háttérzajként okék, de nem feltétlenül azok, amiket szívből hallgatnánk, csak éppen lustaságból vagy előfizetés híján nem nyomunk tovább. Arról nem beszélve, hogy néha a kedvenceket is túl gyakran halljuk.

Ennek oka egyértelműen az algoritmus, ami rendkívül egyoldalú, szemben mondjuk a Youtubéval, amely meglehetősen laza és kevésbé követi le a korábbi zenehallgatási szokásainkat: néha ugyanattól az előadótól érkezik a következő szám, néha más, de hasonló stílusú zenésztől, néha meg valami teljesen váratlant húz be a gép. Ráadásul a Youtube-on nemcsak a korábban hallgatott zene alapján juthatunk új csemegékhez, de a megnézett videók témája alapján is. Én például egy csomó későbbi kedvencemről úgy szereztem tudomást, hogy egy-egy filmhez vagy sorozathoz készült rajongói videóban szerepeltek aláfestő zeneként, aztán rákerestem a zenére, megnéztem az előadót és kiderült, hogy van egy csomó jó dala.

De ugyanezt igazából meg lehet csinálni a Spotify-on is. Könnyű ráfogni a streaming szolgáltatóra, hogy nem hallgatunk teljes albumokat és nem hallgatunk végig egy teljes számot, de igazából ez még mindig a felhasználón múlik: a Spotify-on is rákereshetünk és lejátszhatunk egy teljes albumot és kivárhatjuk azt a három-négy-öt percet, amíg egy dal véget ér, hogy igazán eldöntsük, tetszik-e, csak ehhez egy kicsit több kattintás és türelem kell. Még az algoritmus sem fogja megakadályozni, hogy így tegyünk.

Fotó: Jurian Kersten on UnsplashFotó: Jurian Kersten on Unsplash

Hogy mennyire élvezzük a zenét és mennyire találunk új, jó dalokra és feledkezünk meg régiekről, az még mindig rajtunk múlik. Az persze kétségtelen, hogy sokkal színesebb és izgalmasabb lesz a paletta, ha nem csak egy felületre támaszkodunk: nyugodtan kérdezzük meg például a barátainkat, ők mit hallgatnunk, ha hallunk egy sorozatban valami jó zenét vagy egy cikkben, könyvben szembetalálkozunk egy dal címével, előadóval, nézzük meg, ki-mi is az, amit a szeretett karakterünk vagy idolunk hallgat.

És van még egy ok, hogy miért ne csak Spotifyra támaszkodjunk: a streamelés ugyanis lényegében csak kölcsönzés. Azt hihetjük, ha elmentjük a kedvenc dalainkat, már a mieink is, de abban a pillanatban rájöhetünk, hogy ez nem így van, amint egy előadó mondjuk törli a zenéit a platformról, vagy a szolgáltató úgy dönt, valamilyen okból nem teszi többé elérhetővé számunkra. Ma trend nem birtokolni szinte semmit sem, és nem is kell mindent felhalmozni, de néha praktikus, ha valami a miénk. Az olyan szentimentális okokról nem beszélve, hogy egészen más érzés, amikor ugyanazt a zenét egy online felület helyett mondjuk bakeliten, egy lemezjátszóról játszva hallgatod.

Bertalan Melinda

További cikkek

Az Ezrek szimfóniáját adják elő Veszprémben
Az Ezrek szimfóniáját adják elő Veszprémben
Mahler VIII. szimfóniáját, a grandiózus Ezrek szimfóniáját adják elő Veszprémben a Magyar Állami Operaház együttesei és szólistái, valamint a veszprémi régióhoz kötődő művészek július 7-én a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program részeként.
Gatyából nem lesz szalonmű?
Gatyából nem lesz szalonmű?
Akár a művészettel (vagy annak valamely “alkalmazott” változatával, például grafikusként vagy fotósként) keresi a kenyerét valaki, akár csak hobbiként, pusztán az élvezet kedvéért ír, rajzol vagy zenél, az alkotás mindenképpen új ablakot nyit a világra, segít másként látni, hallani, érezni, egyszóval megtapasztalni a környezetünket.
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A nagyszabású, négynapos rendezvény szombati napján három órától az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ szabadtéri színpadán megkezdődött a gála, ahol több mint hatvan kórus, közel ezerháromszáz énekes gyűlt össze.
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Tizenhárom országból közel ezer fiatal érkezett Veszprémbe, hogy bekapcsolódjanak a MusiColours Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál programjaiba. A fellépőkkel már vasárnap délután lehetett találkozni a város különböző színpadjain, a hivatalos megnyitót viszont csak este tartották az ActiCity-ben. Itt nem csupán a környezet és az új épület miatt elegáns, emelkedett a hangulat, a gyerekek és fiatalok bemutatták, hogy a zene iránti alázat és profizmus nem feltétlen az életkor függvénye.
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
A vasárnap induló Musicolours zenei fesztivál előfutáraként szombat délelőtt egy különleges vonat indult el Zircről Veszprém felé. Habár a MÁV menetrend szerinti szerelvényéről volt szó, mégis egy svájci fiatal kvartettnek köszönhetően a vonat zakatolása helyett a vonósok dallamai adták az utazás ütemét.