Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

A tengerentúlról, a Billboard éléről érkezik Veszprémbe a gospelkórus

2022. november 9. 12:00
Egyenesen New York-ból érkezik Európába az a gospelkórus, akik karácsonykor a Szentatya előtt is fellépnek, előtte viszont még Magyarországot is útba ejtik, ahol négy helyszínen, köztük Veszprémben is koncerteznek december 12-én. Vincent Bohanan & Sound of Victory Veszprém arénás koncertjére a szervezők nem csak különleges zenei csemegét ígérnek, hanem látványában és lelkületében is egy nem hétköznapi élményt.

A gospel stílusról sokszor mondják azt az emberek, hogy távol áll tőlük, nem ismerik igazán. Aztán eszükbe jut például a filmtörténelem egyik klasszikusa, az Apácashow és az Oh happy day című öröksláger, az egyik legismertebb gospel dal, és máris sajátjuknak érzik ezt a stílusirányzatot.

A gospelben persze jóval több van annál is, mint amit Whoopi Goldberg előadott a filmben. Egyszerre tartalmazza a blues, a soul stílusjegyeit, miközben rendszerint vallási töltete van a daloknak.

Ennek a stílusnak az egyik legnagyobb alakja, Vincent Bohanan és az általa vezetett new york-i gospel kórus, a Sound of Victory. Ők érkeznek Veszprémbe december 12-én, hogy a helyi közönséggel is megismertessék ezt az Európában még mindig kuriózumnak számító zenét.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatót kedden tartották a koncert helyszínéül szolgáló Veszprém Arénában, itt Jeney Domokos, a Gospelkarácsony turné főszervezője – amely turné keretében hazánkba is ellátogat a new york-i együttes – még több kulisszatitkot elárult erről az Amerikában őshonos stílusról.

Például Elvis Presley-t is kezdetben a gospeldalok inspirálták, ahol egyszerre akár több tucat énekes is a színpadon áll, egy élőzenekarral a hátuk mögött. Nem lesz ez másképp Veszprémben sem, ahová 25 tagú kórus érkezik majd, az ígéretek szerint látványos színpadi show-val és koreográfiával kiegészítve a koncertet.

Kevesen gondolnák, de gospelben nem ritka az improvizációs sem, osztott meg további érdekességeket Jeney Domokos, aki hozzátette, hogy a közönség reakcióira is alapozva olykor koncert közben változtatják, bővítik a repertoárt ezeken a koncerteken.

A szervezők nagy reményeket fűznek a veszprémi koncert sikeréhez is, ezt többek közt a megyeszékhely UNESCO – a zene városa és az Európa Kulturális Fővárosa címeire is alapozzák.

Erről már Hegedűs Barbara, alpolgármester beszélt a sajtótájékoztatón, aki hozzátette az előbbiekhez, hogy a mostani nehéz helyzetben különösen fontos, hogy a karácsony lelkiségét az ilyen vallási töltetű zenei élmények is erősítsék.

Hegedűs BarbaraHegedűs Barbara

A gospel ugyanis, ahogy már említettük sosem nélkülözi a keresztény tartalmat a dalaiban, habár merőben eltér azoktól a liturgikus daloktól, amelyek egy-egy mise, vagy istentisztelet alkalmával felcsendülnek.

A hitélettel való kapcsolódás jegyében a sajtótájékoztatón részt vett Darnai János atya is a Veszprémi Érsekség képviseltében, aki kiemelte, hogy a kereszténység üzenetének átadásához érdemes megragadni minden eszközt, a gospelkoncert pedig kiváló alkalom, hogy ebben segítsen, ráadásul korosztálytól függetlenül.

Darnai JánosDarnai János

Visszatérve a fellépőkre, a kórus nem titkolt célja, hogy esélyt és célt adjon azoknak a szegénységben, kirekesztettségben élő bronx-i és brooklyn-i fiataloknak, akik szeretik a zenét, hisznek a közösség erejében és keresik az Istenhez vezető utat. Ez a keresztény segítő szándék jelenik meg a magyar koncerteken is, hiszen, ahogy a sajtótájékoztatón kiderült, a koncerttel egybekötve a Magyar Református Szeretetszolgálattal együtt szerveznek gyűjtést a rászorulóknak, így a belépéskor a karitatív szervezetnek is lehet majd tárgyi, vagy pénzbeni adományokat átadni.

Karsa Patrik, a Magyar Református Szeretetszolgálat kommunikációs munkatársa elmondta, számos gyűjtési akciót hirdetnek meg karácsony közeledtével, ezek közül az egyik a „Kívánságlista” névre hallgató programjuk, ahol különböző karácsonyi ajándékokat várnak gyerekeknek, amit aztán átadnak a szülőknek, hogy aztán tőlük, meghitt körülmények között kerüljenek majd a gyerekek kezébe karácsonykor. A koncerten befolyt adományokból pedig tartós élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodási szereket vásárol a karitatív szervezet, melyekkel Veszprém megyei rászoruló családokat támogatnak az adventi időszakban.

Jeney Domokos és Karsa PatrikJeney Domokos és Karsa Patrik

A magánszemélyek adományai mellett veszprémi nagyvállalat is a támogatók közé állt. Az Algida Veszprémi Jégkrémgyárnak nem ez az első alkalma, hogy segít egy jótékony akcióban, idén a koncert keretében ugyancsak a Református Szeretetszolgálatot támogatják anyagilag, derült ki Mészáros Szilviától, a jégkrémipari cég képviselőjétől a sajtótájékoztatón.

A veszprémi koncert helyi szervezője a Veszprém-Balaton Keresztény Kultúrájáért Alapítvány, akiknek képviseletében Vezér Dávid elmondta, a koncert bevételeiből szeretnék támogatni a szeretetszolgálat mellett a saját tevékenységüket is, többek közt olyan keresztény közéleti, illetve kulturális események szervezését, mint amilyen legutóbb a "Szólj be a papnak!" rendezvény is volt.

December 12-én tehát egyszerre várható kulturális zenei és lelki feltöltődés is a Veszprém Arénában. A koncert további különlegessége, hogy a kórushoz csatlakozik David Bratton világhírű szólista is, aki több mint 52 héten át vezette a Billboard Gospel listáját.

A csapat aktivitása kiemelkedő: az évek alatt rengeteget koncerteztek, és olyan előadókkal osztották meg a színpadot, mint a Grammy-díjas Cece Winans vagy épp Mariah Carey. Az összesen 25 koncertből álló turnésorozat veszprémi állomásán a mindenki által jól ismert karácsonyi gospel slágereken kívül John Lennon és Whitney Houston dalai is felcsendülnek majd.

Ezután a kórus továbbáll, hiszen pár nappal később, december 17-én már Rómában, Ferenc pápa előtt fognak koncertezni.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.