Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
25°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
25°C

Ünnepi koncertet adtak a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából

2022. november 27. 13:51
Szombat délután a Hangvilla színháztermében került megrendezésre az ünnepi koncert.

A rendezvény szervezője a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat volt, s mondhatni, már hagyománnyá vált, hogy az 1918.  november tizenegyedikén függetlenné váló Lengyelországot az évforduló napján Veszprémben is megünneplik.

Porga Gyula polgármester ünnepi beszédében a két nép barátságának, jó kapcsolatának okáról beszélt. Szerinte mind a magyaroknak, mind pedig a lengyeleknek rendkívül fontos a szabadság, s ez a szabadságvágy erős kapocs a két nemzet között. Kifejezte bizalmát abban, hogy Veszprém a leglengyelebb magyar várossá válik, és sikerül tovább mélyíteni a barátságot.

Sebastian Kęciek, Lengyelország nagykövete elmondta, büszke hazájára, s a november 11-es dátum már örökké a függetlenséget fogja jelképezni, noha ismeretes, hogy a történelem később ismét megrengette az országot.

Rónayné Słaba Ewa, lengyel nemzetiségi szószóló feltette a kérdést, mit ér az ünnep, ha egyedül van benne egy nép? Örömmel nyugtázta, hogy a lengyel-magyar barátság megingathatatlan.

Kövesdi Hanna, a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjeKövesdi Hanna, a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat vezetője

A koncerten közreműködött Kovács Gergely zongoraművész, a Mendelssohn kamarazenekar és Kováts Péter művészeti vezető.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Nyolcvan éve hurcolták el a veszprémi zsidóságot Auschwitz-ba Nyolcvan éve hurcolták el a veszprémi zsidóságot Auschwitz-ba Nyolcvan éve ürítették ki a veszprémi gettókat és hurcolták el a zsidó származású ártatlan embereket a haláltáborokba, ahonnan csak töredékük érkezett haza. A XX. század legtragikusabb eseményére vasárnap délelőtt emlékeztek Veszprémben is. 2024. június 30. 12:08 Száz éve született Brusznyai Árpád, 1956 veszprémi mártírja Száz éve született Brusznyai Árpád, 1956 veszprémi mártírja Mécsesgyújtással emlékezett Brusznyai Árpádra születésének századik évfordulóján a Védegylet Veszprémért Egyesület a Megyeház téren. 2024. június 28. 16:22 Szó szerint egy egész várost építettek fel a városon belül Haszkovó Szó szerint egy egész várost építettek fel a városon belül Az Építők kövénél emlékeztek meg azokra a munkásokra, akik a 20. század második felében több ütemben felépítették a Jutasi úti lakótelepet, vagy ahogyan a helyiek emlegetik, a Haszkovót. Az ünnepségen elhangzott: a ma élő fiatal generáció tagjainak is meg kell ismernie, hogy kik voltak azok, akik egykor otthonaiknak az alapjait lerakták. 2024. május 2. 16:07 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.