2023. február 4.
//
Ráhel névnap

Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra

2022. december 2. 11:33
Persze minden relatív, az is, hogy november mennyire volt nyugodt, de az tény, hogy az októberi energiaválsággal kapcsolatos korlátozások után novembert már inkább az építkezések, programok és néhány meglepő sporteredmény jellemezte. Havi hírösszefoglalónkban felidézzük ezeket.

November 4-én, az 56-os forradalom leverésének évfordulóján Veszprémben is tartottak megemlékezést a Színházkertben álló kopjafánál. Az ünnepségen, amit a veszprémi KDNP szervezett a megemlékező beszédet Rétvári Bence, államtitkár mondta, aki történelmi távlatokból és aktuálpolitikai szempontból is levonta a következtetéseket a 20. századi magyar forradalomról.

Kapcsolódó cikk
Rétvári Bence Veszprémben: minden nemzet természetes létállapota a szabadság
November 4-én, az 56-os forradalom leverésének évfordulóján Veszprémben is tartottak megemlékezést a Színházkertben álló kopjafánál. Az ünnepségen, amit a veszprémi KDNP szervezett a megemlékező beszédet Rétvári Bence, államtitkár mondta, aki történelmi távlatokból és aktuálpolitikai szempontból is levonta a következtetéseket a 20. századi magyar forradalomról.

Habár a címben nyugodt novemberről beszéltünk, egy esemény bőven kilóg ebből a sorból. November 7-én hajnalban egy Cobra-11-be illő üldözés zajlott a Bakonyban, amely során Várpalotától egészen Veszprémvarsányig üldöztek a rendőrök egy furgont, ami nem volt hajlandó megállni igazoltatáskor. A rend őreinek végül sikerült megállítani, majd kiderült, hogy a csomagtérben 13 illegális bevándorló tartózkodott.

Kapcsolódó cikk
Autósüldözés a Bakonyban
A Veszprém megyei rendőrök egy embercsempészt és tizenhárom illegális bevándorlót kapcsoltak le.

Az EKF támogatásával, a diákok és a felnőttek önkéntes munkájának köszönhetően létrejött Cool-Tour teremben a jövőben zenekari próbák, kiállítások, de akár varrószakkör is megvalósulhat, mindez a Veszprémi Középiskolai Kollégiumban, amit novemberben adtak át.

Kapcsolódó cikk
Amikor megvalósul egy álom: multifunkciós közösségi teret kaptak a középiskolás kollégisták
Az EKF támogatásával, a diákok és a felnőttek önkéntes munkájának köszönhetően létrejött Cool-Tour teremben a jövőben zenekari próbák, kiállítások, de akár varrószakkör is megvalósulhat.

A kilencedik Bakony Expót szervezték meg idén, ahol idén a méz volt a főszerepben. Az esemény idén is teltházas volt.

Kapcsolódó cikk
Az eddigi „legédesebb” Bakony Expo az idei
Péntek délután megnyitotta kapuit az idei, sorban már a kilencedik Bakony Expo a Veszprém Arénában. A vásárra 160 termelő érkezett, a szervezők pedig a kísérőprogramokat is kibővítették, amelyekben a méz idén kiemelt szerepet kap.

Novemberben átadták a megyei Príma-díjakat is, a díjátadóról mi is tudósítottunk, ahol kiderül, hogy kik kapták idén a rangos elismerést.

Kapcsolódó cikk
Tudós, sportoló és asztrofotós vehette át a megyei Prima díjat
Pénteken adták át az idei Prima díjakat a Megyeháza Szent István termében.

Elkezdődtek az adventi programok Veszprémben, ahol idén Kossuth utcán négy héten keresztül helyi zenekarok és zenészek koncertjeivel is színesítették a programkínálatot. A Veszprémi Advent keretén belül meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját is, ami a hit jelképe a keresztény kultúrkörben.

Kapcsolódó cikk
Koncertekkel és interaktív programokkal indította Veszprém az adventi időszakot
Bár az időjárás csak a késő őszt idézi, dátum szerint már advent első hétvégéjét ünnepli a keresztény kultúrkör. Ehhez kapcsolódva Veszprémben a hagyományos adventi vásár programjait kibővítve idén már koncertsorozattal is készültek a belvárosban.
Kapcsolódó cikk
Meggyújtották az első adventi gyertyát
A hitet jelképezi az adventi koszorú első gyertyája. A Kossuth utcán színvonalas műsorok kíséretében gyújtották meg az első gyertyát szombat este, advent első vasárnapjának előestéjén.

Elkészült a Laczkó Dezső Múzeum legújabb attrakciója a Hősök kapujában, ahol a Vár középkori történelmét ismerhetik meg az érdeklődők korabeli tárgyakon keresztül.

Kapcsolódó cikk
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
Elkészült a Laczkó Dezső Múzeum legújabb attrakciója, amelynek a veszprémi Vár bejáratánál lévő Hősök kapuja ad otthont. Az itt berendezett kiállítás a Vár történetét mutatja be kifejezetten az Árpád-korra, valamint a török időkre fókuszálva.

Kezdődhet a bemelegítés az újévi fogadalmakhoz, elkészült a Séd-völgyi futókör, amit november utolsó napján adtak át.

Kapcsolódó cikk
Kezdődhet a bemelegítés az újévi fogadalmakhoz, elkészült a Séd-völgyi futókör
Veszprém egyik legszebb természeti környezete eddig is sok futót vonzott, mostantól kezdve viszont kényelmesebb körülmények között mozoghatnak a sportolni vágyók a kedden átadott közel egy kilométeres rekortán pályán.

Ami a sport világát illeti, november elején rangadót nyert a Telekom Veszprém, a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában a lengyel Wisla Plock vendégeként 30-26-ra győzött a bakonyi csapat.

Kapcsolódó cikk
Lauge szenzációs volt, a Veszprém veretlen maradt
A Rasmus Lauge vezette Telekom Veszprém 30-26-ra nyert a lengyel Wisla Plock vendégeként a férfi kézilabda Bajnokok Ligája hétközi csoportmérkőzésén.

Úszóink is remekeltek, a Balaton Úszó Klub Veszprém klasszisa, Rasovszky Kristóf holtversenyben megnyerte a nyíltvízi úszók világkupa-sorozatát, amelynek záróversenyén, az izraeli Eilatban klubtársa, Betlehem Dávid bronzérmesként végzett.

Kapcsolódó cikk
Rasovszky holtversenyben összetett vk-győztes, Betlehem bronzérmes
A Balaton Úszó Klub Veszprém klasszisa, Rasovszky Kristóf holtversenyben megnyerte a nyíltvízi úszók világkupa-sorozatát, amelynek záróversenyén, az izraeli Eilatban klubtársa, Betlehem Dávid bronzérmesként végzett.

November közepén az NB I élére ugrott az 1. Futsal Club Veszprém, amely az idény eddigi legélvezetesebb, fordulatokban, izgalmakban és szép jelenetekben is bővelkedő mérkőzésén, ezer néző előtt győzte le a vendég Berettyóújfalut (4-3).

Kapcsolódó cikk
Vérbeli rangadó, parádés győzelem – élre állt a Veszprém!
Az NB I élére ugrott az 1. Futsal Club Veszprém, amely az idény eddigi legélvezetesebb, fordulatokban, izgalmakban és szép jelenetekben is bővelkedő mérkőzésén, ezer néző előtt győzte le a vendég Berettyóújfalut (4-3).

A VEHIR-VESC NB I-es röplabdacsapat a tavalyi ezüstérmes, a TFSE otthonában nyert és jelenleg második helyen áll a bajnokságban.

Kapcsolódó cikk
Három pont a fővárosból
Fontos győzelmet aratott a tavalyi ezüstérmes TFSE otthonában a VEHIR-VESC NB I-es röplabdacsapata szombat este.

Tisztesen helyt állt a francia Montpellier vendéglátójaként a Fejér-B.Á.L. Veszprém férfi kézilabdacsapat, amely az Európa-liga csoportkörének negyedik fordulójában szenvedett idehaza 31-39-es vereséget.

Kapcsolódó cikk
Tisztes helytállás a kétszeres BL-győztes ellen
A Fejér-B.Á.L. Veszprém nyolcgólos vereséget szenvedett a végső győzelemre is esélyes francia Montpellier vendéglátójaként kedden az Európa-liga csoportkörének negyedik fordulójában.

November végén elszenvedte első vereségét a Telekom Veszprém is a horvát PPD Zagreb vendégeként a kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörében. A veszprémiek idegenben kaptak ki 29-26-ra.

Kapcsolódó cikk
Mentális összeomlás: idén először kapott ki a Veszprém
A Telekom Veszprém háromgólos vereségét szenvedett a horvát PPD Zagreb vendégeként a kézilabda Bajnokok Ligája szerda esti csoportmérkőzésén.
Hajas Bálint

További cikkek

Megújul a veszprémi vasútállomás
Megújul a veszprémi vasútállomás
Az Európa Kulturális Fővárosa programhoz csatlakozva többek között új külső homlokzatot kap az utasforgalmi épület és megszépül a váróterem belseje is, akadálymentes mosdókat és fedett utasbeállókat alakítanak ki, valamint új utcabútorokat is kihelyeznek az állomásépület környezetében és a középső utasperonokon.
Húsz év alatt három babát helyeztek a veszprémi kórház inkubátorába
Húsz év alatt három babát helyeztek a veszprémi kórház inkubátorába
Vannak pillanatok, amikor jobb hallgatni. Átgondolni a miérteket, más nézőpontból tekinteni az adott helyzetre. Ítélkezés helyett mérlegelni, megvetés helyett elfogadni.
Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést
Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést
A kultúra segítheti a gazdasági növekedést, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 programsorozatot arra szeretnék használni, hogy a kultúrára alapozva az egész régióban gazdasági növekedést indítsanak el - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, a 30. Turizmus Évadnyitó Gála 2023. rendezvényen tartott köszöntőjében.
Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek
Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek
Lejárt a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák érvényessége kedden éjfélkor, szerdától már csak a 2023-as éves matricák érvényesek.
Alelnököt választott az Ifjúsági Kerekasztal
Alelnököt választott az Ifjúsági Kerekasztal
Kovács Örs korábban a VEDIÖK elnökeként, jelenleg pedig Veszprém ifjúsági tanácsadójaként eddig is azon dolgozott, hogy a fiatalok minél inkább szót kapjanak az őket érintő döntésekben, a továbbiakban pedig az Ifjúsági Kerekasztal alelnökeként is ezen munkálkodhat.