2023. április 2.
//
Áron névnap

Fürge ujjak a gitárhúrokon

Mindannyiunknak vannak emlékei arról, ahogy a tábortűz mellett ülve gitárszóra énekelünk – talán e közös élményünk miatt tekintünk olyan rajongással az egy szál gitárral színpadra álló előadókra, akik a letisztult, őszinte zenét képviselik.

Kevin Davy White egymás után három este is közönség elé állt a Papírkutyában. Nem kellett csitítgatni az éppen zajló beszélgetéseket, amikor belekezdett: a játéka magáért beszélt. Még a lassabb, blues-os hangzású dalok közben is vibrált a levegő az energiától, hát még amikor igazán a húrok közé csapott! 

A blues, a funk, a country és a rock stílusjegyei ötvöződtek előadásában, amikor néhány saját szerzeményét is bemutatta – nagyobb részben azonban feldolgozásokból állította össze a műsorát. Jól is tette: az ismert dalokhoz könnyen kapcsolódott a közönség, White megénekeltette a Papírkutya vendégeit, mi pedig jó vokalistaként egészítettük ki a főszólamot előadó énekest. 

Az angol nyelvtudás nemcsak a dalszövegeknél tett jó szolgálatot, White lelkesen sztorizgatott, kommunikált velünk, elmesélte saját szövegeinek háttértörténetét, és egy-egy magyar szót is megtanult az est végére.

A koncertet a csúcson fejezte be: az utolsó, lendületes, pörgős számokra még azoknak is járni kezdett a kezük-lábuk, akik az egész fellépésről mit sem sejtve ültek be a Papírkutyába. White olyan sebességgel nyúzta a gitárhúrokat, hogy beleszédültem, ahogy követni próbáltam az ujjai mozgását – néha kilépett a mikrofon mögül, hogy igazán kiereszthesse a hangját, és ilyenkor beleborzongtunk az egész teret kitöltő szólamokba. 

Kevin Davy White végig magas energiaszinten  mozgott, aztán amikor letette a lantot gitárt, egyszeriben átváltozott egy hétköznapi, nyitott, könnyen megközelíthető fickóvá, aki lelkesen beszélgetett az érdeklődőkkel, mintha maga is csak épp arra járt volna, hogy beugorjon egy koncertre a pubba.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Jóval több mindenben ott van a blues, mint sokan gondolják, hiszen a könnyűzene nagy része ebből a műfajból gyökerezik. Április 13. és 16. között a Veszprém Blues Fesztiválon ezt bárki megtapasztalhatja, hiszen több mint 50 koncerten a nemzetközi blues élő legendái és feltörekvő csillagai, valamint a hazai blues-roots szcéna kiemelkedő zenészei lépnek színpadra. Közülük Roberto Luti gitáros, a világhírű Playing For Change sorozat alapító tagja, Kid Andersen, a Nyugati-part legfoglalkoztatottabb gitárosa, a Downbeat által többször az év orgonistájának választott Raphael Wressnig, valamint a világsztárok dobosa, D’MAR, aki többek között 17 évig volt Little Richard zenekarának a tagja, workshopon avatnak be műhelytitkaikba. Brian Kramer pedig nemcsak koncerted ad, hanem blues zenészeket bemutató illusztrációiból kiállítás is nyílik a fesztiválon, ahol beszélgetések, éjszakai örömzenélések és ingyenes koncertek is várják az érdeklődőket.
Víg Mihály: Lepillantottam a Várbörtön csigalépcsőjén, a poklot láttam
Víg Mihály: Lepillantottam a Várbörtön csigalépcsőjén, a poklot láttam
Víg Mihály zenész, a Trabant alapítótagja, valamint a mai napig működő Balaton együttes énekes dalszerzője, a Tarr Béla-filmek zeneírója életéről nemrégiben jelent meg az „Ott torony volt” című portréfilm, melyet Kécza András rendezett. A film után nagy figyelem irányult Vígre, megkerestük, hogy rákérdezzünk, hogyan érintették a film körüli teendők. Nemrég Veszprémben koncertezett, mint kiderült, remekül ismeri például a Várbörtön celláit… Az óbudai piacon találkoztunk, annak is egy kis kocsmájában. Nem szokványos interjúhelyszín, de annál eredetibb. Víg szóvá is tette, csirkemellet itt kell venni, hisz – mint mondja –, nagyon szeret főzni. Ez ugyan nem derült ki a róla szóló portréfilmben…
'A személyiséged megmutatkozik a zenédben is' - 19 éves a Truesounds csapat
'A személyiséged megmutatkozik a zenédben is' - 19 éves a Truesounds csapat
A veszprémi Truesounds zenei formáció idén ünnepli fennállásának 19. évét. Egy órára, a szombati expresszós születésnapi bulijukon – két szett között – sikerült elkapni a két alapembert, Sárdi Gergelyt (Gregory S) és Szigeti Pétert (Peter Makto), hogy interjút adjanak a Vehírnek. Milyen az, ha valaki egy éjszaka alatt többet él és lát, mint más talán egy év alatt sem, legalábbis, ha az éjszakai életet, a kőkemény zeneipart és az abba fektetett rengeteg munkát vesszük alapul. A villámkérdések és a standard válaszokat mellőzve álljon itt egy baráti sztorizgatás két olyan emberrel, akik majd’ két évtized alatt a hazai és a nemzetközi elektronikus zene meghatározó és megkerülhetetlen alakjaivá váltak.
Kórusünnepet rendeznek Veszprémben
Kórusünnepet rendeznek Veszprémben
Kórusok jelentkezését várják az éneklő Magyarország ünnepére Veszprémbe, Európa Kulturális Fővárosába, az Unesco Zene Városába.
Grammy-díjas előadóval érkezik a keresztény könnyűzenei minifesztivál
Grammy-díjas előadóval érkezik a keresztény könnyűzenei minifesztivál
Keresztény könnyűzenei rendezvényt szerveznek április 15-én a Veszprém Arénában Ez az a nap! címmel. A Grammy-díjas Michael W. Smith mellett színpadra lép Oláh Gergő, az Új Forrás és a Hanna Projekt.