Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Csaknem ötvenmilliárdos költségvetéssel tervez a város

2023. február 10. 12:23
49,6 milliárd forintos főösszegű költségvetést terjeszt elő a polgármester – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Porga Gyula.

A városvezető kijelentette: az idei nehéz körülmények ellenére Veszprém költségvetése idén is garantálja a fejlődést. A kiadások nagyobb része, 50,3% a beruházásokat szolgálja: idén megújul az egykori gyermekkórház épülete, az Erzsébet-liget és a Kálvária-domb, átadják a Ruttner-házat, az Auer-házat, a Kiskúti csárdát. Az útépítési program többek között a József Attila utcát és a Csermák lépcsőt is érinti majd. 

A polgármester rámutatott: az energiaár növekedése Veszprémet sem kerülte el, és bár az intézmények számára célként kitűzött 25 százalékos megtakarításból nem engedhetünk, mivel biztosított az idei energetikai kiadások finanszírozása, így március elsejétől feloldják a korábban bevezetett korlátozott nyitvatartási rendet a kulturális intézményekben. Az energetika területén jelentős megtakarítást érhet el a város azáltal, hogy ebben ez évben teljeskörűen korszerűsítik a közvilágítási rendszert, minden lámpatestet energiatakarékos LED izzókra cserélnek. Porga Gyula hangsúlyozta: a 2023-as egy fenntarthatóan fejlődő, zöld város költségvetése lesz.

A költségvetés fő száma 49,6 milliárd forint. 

Bevételi oldalon a költségvetési bevételek 29 milliárd forintot tesznek ki, ez harminc százalékos csökkenés az előző évhez képest – tavaly az Európa Kulturális Fővárosa program beruházásaihoz érkezett többlet támogatás. Az önkormányzat működési bevétele 22,6 milliárd forint lesz, ami 8 százalékkal nagyobb a tavalyinál – ezt a növekedést az iparűzési adóbevétel várható emelkedése okozza, amit a gazdasági társaságok jó teljesítménye generál. 

A kiadási oldalon a működési költségek 24,4 milliárd forintot tesznek ki, ami negyedével nagyobb a tavalyi számnál: ezt a növekedést az energiaárak emelkedése okozza. A működési kiadások főbb számarányait az alábbi táblázatban foglaltuk össze. Beruházásokra idén 24,7 milliárd forintot költ a város, melyeket jelentős részben állami és uniós forrásokból fedez. 

 

Működési kiadások:

– Sportcélokra 6%
– Köznevelési feladatokra 16%
– Szociális és egészségügyi feladatokra 13%
– Városműködtetés 21%
– Igazgatás, gazdasági és informatikai feladatok 11%
– Közművelődés és kultúra 20%
– Állam felé befizetési kötelezettség 13%

 

A költségvetést ma nyújtja be a polgármester, jövő héten a bizottságok, február 23-án az önkormányzat közgyűlése tárgyalja. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.