Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tapintható kultúra költözött a Monokliba

2023. február 26. 14:53
A CSÖRE “képépítő” manufaktúra egyedi, kézzel készített különleges hatású művei Veszprém reggeliző-kávézójába, a Monokliba költöztek. A kiállítás hátteréről Csernák Andrea és Varga Csaba alkotókkal, valamint Tóth András üzletvezetővel beszélgettünk.

Még hogy kávé és kávé között nincs különbség? Amikor beléptünk a Monokli ajtaján, máris éreztük, hogy a reggeliző-kávézó „portékája” eltér a megszokottól. A nyitást megelőzően jártunk, de a kínálat így sem maradt el a részünkre: olyan kávékülönlegességekkel is találkozhattunk, amelyek nem minden nap adatnak meg az emberek számára. 

Ha már különlegességek, a látogatásunk oka csakugyan egy kuriózumhoz kapcsolódott, igaz, immár a „kultúra talaján”. A kapolcsi CSÖRE relief manufaktúra művei ugyanis kiállításra kerültek a vendéglátóegységben. Honnan eredt az indíttatás? Mit kívántak átadni az alkotók? Hogy született az együttműködés? – ilyen és ehhez hasonló kérdéseket is feltettünk.

Hosszú évekkel ezelőtt egy belső hang motiválására indultunk el az úton. Családi vállalkozás a miénk: a feleségem és jómagam is pedagógusok vagyunk. Mindig is lappangott bennünk az érzés, a vágy az alkotásra, igaz, kellett idő arra is, hogy a technikánk kiforrja magát. Eleinte akrillal dolgoztunk, ám az arab művész, Mohamed Mahmoud munkásságát elismerve áttértünk a relief technológiára

 – emlékezett vissza Varga Csaba alkotó.

Csernák Andrea és Varga CsabaCsernák Andrea és Varga Csaba

A relief francia eredetű szó, jelentése “dombormű, amely kiemelkedik a felhasznált anyag síkjából a térbe”. Festmények, képek esetén feszített vászon helyett falemezre készül az alkotás, amelyre glettanyagból építik a formákat. Az egymás alól előbukkanó rétegek más-más mintákkal idézik fel letűnt korok lenyomatait.

Veszprém mindig is kedves helyet foglalt el a szívünkben, sokat járunk errefelé. A közelmúltban azonban új felismerés is született bennünk, hiszen a Monokli egyvonalas technikával készült logóját szemlélve megerősítést nyert a gondolatunk, miszerint el kell indulnunk ebbe az irányba is. Bátorkodtunk lépéseket tenni, a sors akaratának hála pedig páratlan nyitottság fogadott bennünket

– folytatta immár Csernák Andrea alkotótárs.

Tóth András, a Monokli Brunch & Cafe üzletvezetője rámutatott, a találkozás valóban sorsszerű volt. Hangsúlyozta, a CSÖRE egyedi alkotásai a valódi önmegvalósítást tükrözik, amely kulturális lenyomatként szolgál a felgyorsult, „digitalizált” világban.

Csernák Andrea és Varga Csaba művei pozitív erővel átitatott értékek, amelyeket reményeink szerint a vendégeink is nagyra becsülnek majd. A letisztult alkotómód tökéletesen passzolt a profilunkba, így örömmel mondtunk igent az együttműködésre. A kiállítás már megtekinthető az üzletünkben, sőt, ha valaki beleszeretne valamelyik alkotásba, akár meg is vásárolhatja azt a készítőktől.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a CSÖRE művei szigorúan követik az egyediség irányvonalát, azaz minden képből csupán egyetlen darab készül. Veszprém reggeliző-kávézójába első ízben három remekmű került ki: Út a lótuszvirághoz, A sárkánykirály palotája, illetve a Mona Lisa 2.0. Megtudhattuk, Andrea és Csaba a közeljövőben Armstrong Holdra szállásának egy fontos mozzanatát is tervezik anyagra vetni.

Csernák Andrea, Varga Csaba és Tóth AndrásCsernák Andrea, Varga Csaba és Tóth András

A legelőször említett produktum egy útvesztőt ábrázol, amelynek közepén a buddhista irányzat egyik legerősebb jelképe, a lótuszvirág található, amely a legsötétebb vizeken is képes virágot hozni. Az alkotók ezzel azt próbálták sugallni, legyen bármilyen is az életünk, minden nap új reménnyel indulunk.

A sárkány király palotájára egy keleti mesekönyv inspirálta a művészeket, míg a Mona Lisa újragondolását, a 2.0-t nem is kell részleteznünk. 

A családi manufaktúra további művei Ausztriában és Németországban is otthonra találtak, nem feledve, hogy az Áhítat című alkotás a Szombathelyi Püspöki Palotát díszíti. A házaspár zárásként elmondta, családi vállalkozásukat az együttműködés és a szeretet alappillérjeire helyezték: tizenhárom éves kislányuk is örömmel vesz részt a csapatmunkában. 

Simon Dani
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.