2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Éles József kontra Kékes testvérek

Az ezredfordulón a Dunaferr 5800 néző előtt verte a Veszprémet és bajnok lett a kézilabda NB I-ben, Éles József csalást kiáltott... – Darcsi István jegyzete.

A zsinórban három magyar bajnoki címet nyert, és akkor már kilencszeres aranyérmes veszprémi férfi kézilabdacsapatnak az ezredfordulón nem sikerült diadalmaskodni az NB I-ben. 2000-ben ugyanis fennállása során először és utoljára az akkor sokkal jobb pénzügyi háttérrel rendelkező Dunaferr SE végzett az élen.

Szinte az utolsó pillanatig mindkét csapat előtt nyitva volt az aranykapu, melyen végül a dunaújvárosiak tudtak belépni. De hogy! A bajnokság utolsó előtti fordulójában rendezték az aranyérem sorsáról döntő rangadót a Duna-parti városban 5800 néző előtt, ugyanis a nagy érdeklődésre való tekintettel a Dunaferr a kis csarnokból a jégcsarnokba vitte a meccset. Az utolsó pillanatig kiélezett csatát végül a hazaiak nyerték 18:17-re. Óriási buli kezdődött a dudaszó után. Nehéz elképzelni, mi történt volna, ha a veszprémiek győznek, hiszen minden elő volt készítve az újvárosi bajnoki cím megünnepléséhez. Hatalmas nyomás nehezedett a nézőtérről a pályára, és ez minden bizonnyal hatott a két játékvezetőre, Kékes Csabára és Kékes Pálra. Az egyébként kiváló bírópáros talán nem merte elrontani a hazai szurkolók örömét.

Kékes Csaba és Kékes Pál emlékplakettet vehetett át Iváncsik Gergő és Gulyás Péter 2017. augusztus 27-ei búcsúmeccsénKékes Csaba és Kékes Pál emlékplakettet vehetett át Iváncsik Gergő és Gulyás Péter 2017. augusztus 27-ei búcsúmeccsén

A Fotex KC részéről Éles József a lefújás után a Kékes testvéreket okolta a vereségért a Duna Televízió mikrofonja és kamerája előtt, amit zokon vettek az ikrek és feljelentették a világklasszis kézilabdázót. Interjúkészítés szándékával felhívtam Kékeséket. A tárcsázás után megdöbbentem, mert a Nemzetbiztonsági Hivatal jelentkezett, ahonnan kapcsolták a bírópáros egyikét, Pált, ugyanis számomra akkor derült ki, hogy mindketten ott dolgoznak, én ugyanis csak egy ismeretlen budapesti telefonszámot kaptam. Az ikrek vérig sértődtek a gyanúsítás miatt – hogy esetleg szándékosan segítették aranyéremhez a Dunaferrt –, és a feljelentés visszavonását Éles József nyilvános bocsánatkéréséhez kötötték. Azt elfogadták volna, ha azt nyilatkozza, hogy rossz formában, tudásuk alatti színvonalon vezették a rangadót, de azt, hogy csaltak, kikérik maguknak!

Újabb telefon – ezúttal Élest hívtam. Hogy első blikkre mit mondott erre Józsi, azt jobb, ha nem idézem, néhány szót amúgy is csupán kipontozva lehetne leírni… Aztán belátva, hogy ezzel csak saját magának árt – hiszen képtelenség bebizonyítani a szándékos részrehajlást –, a Fotex KC kiválósága elfogadta az alkut, és nyilvánosan megkövette Kékeséket.

Ezután új sorozatba kezdtek a veszprémiek: egymás után nyertek hat bajnoki címet.

Darcsi István
Tál Dominik

További cikkek

Aranykönyvbe illő diadal
Aranykönyvbe illő diadal
Két bronzérem után aranyat nyert a Practical VLS a labdarúgó NB III nyugati csoportjában. A veszprémi futball 1912 óta íródó történetében akadtak ennél nagyobb sikerek is – mások mellett öt évnyi élvonalbeli szereplés 1988-tól 1993-ig –, ám a jelenlegi mostoha körülmények között elért diadal mindenképpen a veszprémi labdarúgás aranykönyvébe illik.
Esély sem volt a továbbjutásra
Esély sem volt a továbbjutásra
Ha a szívünkre tesszük a kezünket, minden elfogultságunkkal együtt elismerhetjük, hogy a Telekom Veszprém csapatának esélye sem volt a Kielce ellen kiharcolni a Final4-ba jutást a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában. Önmagunkat csapjuk be, ha ennek az ellenkezőjét akarjuk bebizonyítani...
A sport és a matematika
A sport és a matematika
Közeledik a bajnoki hajrá a népszerű csapatjátékokban, ezért ami korábban még helyrehozhatónak tűnt, egyre nehezebbé válik, hiszen a versenykiírások szerint meghatározott mennyiségű csapatnak ki kell esni az adott osztályból.
Érdekes beszélgetés Disztl Péterrel
Érdekes beszélgetés Disztl Péterrel
Az egész évben zajló Európa Kulturális Fővárosa-program keretében indult Önarckép című beszélgetéssorozat legutóbbi vendége Disztl Péter 37-szeres válogatott labdarúgó volt a Jutasi KözTérben.
Milyen elnök lesz Ilyés Ferenc?
Milyen elnök lesz Ilyés Ferenc?
„A mérkőzés megkezdődött mindannyiunknak, gólokat csak együtt tudunk lőni, ehhez szeretnék jó csapatkapitányotok lenni. Hiszem, hogy jó csapatot fogunk alkotni” – mondta szűzbeszédében a Veszprémben is egykor közönségkedvencnek számító Ilyés Ferenc, akit öt évre megválasztottak a Magyar Kézilabda Szövetség elnökének.