Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Így vágj bele a hidegterápiába!

2023. április 10. 17:24
Talán már neked is eszedbe jutott, hogy elkezded a hidegterápiát, hogy a saját bőrödön tapasztalod meg annak minden előnyét. Valószínűleg még nincs elég bátorságod ahhoz, hogy belépj a kinti hideg vízbe.

Amikor önként, rövid időre és céltudatosan teszed ki magadat a hidegnek, akkor hidegterápiáról van szó. Ez lehet hideg zuhany, jéggel teli kád, hideg levegő, vagy akár mezítláb sétálás a hóban. Ez alatt egy kis adag hidegnek teszed ki a testedet, amely stresszorként hat a testre. Ezután a szervezet reagálni kezd rá szabályozó mechanizmusokon keresztül, amelyek hőveszteség csökkenéséhez és hőtermeléshez vezetnek.

A hidegterápia olyan eszköz, amely segít abban, hogy hatékonyabban alkalmazkodj a hideghez, és jobban elviseld. Az elv alapja a hidegnek való kitettség célzottan, rendszeresen, és rövid ideig, ellenőrzött körülmények közt. A hideg a szervezet számára egy stresszfaktor. Erre különböző mechanizmusok formájában reagálunk, amelyek hőveszteséghez és a saját hőtermelés csökkenéséhez vezetnek. Így a szervezet megtanulja hatékonyabban használni ezeket a veleszületett mechanizmusokat, aminek köszönhetően nem fog annyira megviselni a hőmérséklet csökkenése. Amellett, hogy számos más egészségügyi előnnyel is jár!

Mik a hidegterápia fő előnyei?

  • Erősebb immunitás
  • Fokozott éberség, koncentráció 
  • Fáradtság csökkenése
  • Gyorsabb anyagcsere
  • Jobb közérzet
  • A mentális egészség javulása
  • Nagyobb ellenállás a stresszel szemben
  • Fájdalomcsillapítás
  • Gyorsabb regeneráció edzések után

A hidegnek való kitettség egyik szabálya, hogy lassan, fokozatosan kell elkezdeni. Jobb a kevésbé intenzív módszerekkel indítani, megtanulni, hogyan kell a hideggel dolgozni, és csak a végén eljutni a jegesfürdőig. 

Ha azonban túlzásba viszed a hideget, az már nem pozitív stressz, hanem inkább negatív. Fontos, először beszéld meg a kezelőorvosoddal a hidegterápia alkalmasságát. Ezenkívül, ha akut egészségügyi problémád van, például influenza vagy megfázás, nem jó ötlet hideg vízbe merülni.

Fotó: K B on UnsplashFotó: K B on Unsplash

1. Hideg levegő

Ősszel és télen csak ki kell lépni a szabadba, hogy hideg levegőhöz jussunk. Miért ne fordíthatnád ezt az előnyödre? Ez sokkal kevésbé durva módszer, mint a meleg ágyból azonnal a jeges zuhany alá ugrani. Egy másik lehetőség a hidegebb környezethez való hozzászokásra, ha elkezded csak egy pólóban kivinni a szemetet, vagy pár percre kiállsz a nyitott ablakba. Légy tudatában annak, hogy nem baj, ha fázol egy kicsit, amikor kimész a szabadba. Pár perc séta után a test a mozgásnak köszönhetően kellemes hőmérsékletre melegszik fel.

2. Hideg zuhany

Ha fokozatosan csinálod, meglátod, hogy a pillanatnyi kellemetlen érzés sokkal több előnnyel jár, mint amire számítottál. A zuhanyzóból kilépve úgy érzed, hogy a legrosszabbon már túl vagy, és semmi sem fog kibillenteni az egyensúlyodból napközben. Ez az érzés a tiszta gondolkodás, a bátorítás és a jó hangulat miatt mindenképpen megéri.
Kezdheted langyos vízzel, és fokozatosan csökkentheted a hőmérsékletet egészen addig a pontig, amikor már inkább kiszállnál, de közben bírod még egy kicsit tovább. Könnyebb lehet, ha először a lábra, karokra engedjük a vizet, majd a törzsre és végül a fejre. Ne felejts el mélyeket lélegezni, ami eltereli a figyelmed. Csináld először legalább 30 másodpercig, és fokozatosan növeld az időt több percre.

3. Hideg fürdő

A tapasztaltabb hidegimádók kipróbálhatják a hideg vizes fürdőt (5-15 °C). A hideg fürdő hosszú távon sokkal több előnnyel jár, a hideg zuhanyhoz képest a hideg fürdő sokkal intenzívebb. Ez azért van, mert a hideg egyszerre hat az egész testre. És ez az oka annak is, hogy ez a módszer csak azoknak ajánlott, akik már több percet kibírnak a hideg zuhany alatt. A hideg vízben töltött időt fokozatosan emeld, és ne feledd, hogy 5-15 perc a leggyakrabban ajánlott maximum. Vízzel teli kerti hordó is tökéletesen megfelel. A külső hőmérséklet csökkenésével magától lehűl.

4. Tó, vagy folyó

A nyílt hideg vízbe merüléshez nagy bátorság és tapasztalat szükséges. Az is jó megoldás, ha már ősz elejétől elkezdesz úszni egy tóban, és a természetesen csökkenő hőmérséklettel együtt növeled az ellenállóképességed. Amikor a szabadban csinálod, mindig párban vagy nagyobb csoportban végezd, soha ne egyedül. Nemcsak szórakoztatóbb lesz, hanem biztonságosabb is. Tartsd szem előtt a biztonságodat. Legfeljebb csak pár percig maradj a vízben és melegítsd vissza magadat!

Ha egy tapasztalt csoporttal merülnél, csatlakozz a Balatoni Jegesmedvék facebook csoporthoz, minden szombaton Balatonalmádiban tartunk hidegfürdőzést!

Üdv,
Pribék István légzés és hidegterápia oktató

vehir.hu
további cikkek
A reggeli mozgás előnyei A reggeli mozgás előnyei A legtöbb ember 8-tól 5-ig tartó időszakban dolgozik, vannak, akik reggel, munka előtt, és vannak akik délután, vagy este szeretnek edzeni. A fitneszedzők is egyetértenek abban, hogy a legjobb alkalom az edzésre az, ami folyamatosan illeszkedik az időbeosztásunkhoz. 2024. május 31. 15:39 Jógázás a szabadban Jógázás a szabadban Amikor eljön a tavasz, majd a nyár, reggelente madárcsicsergésre ébredünk, egyre többször érezni a nap melengető sugarait, egyre jobban vágyunk a szabadban tölteni az időnket, kint mozogni, sportolni. 2024. május 31. 15:36 Megreformált hagyomány Megreformált hagyomány Régi tradíciókat, családi örökségeket visznek tovább frissen és újszerűen: véletlenszerűen alakult így, mégis közös nevezője ez a Life & Style magazin több interjúalanyának is, melynek nyári száma már online és nyomtatott formában is elérhető. 2024. május 30. 23:00 Nem kell mindig két lábbal a földön állni – szállások a lombok között Nem kell mindig két lábbal a földön állni – szállások a lombok között Az elmúlt évtizedben egyre többen találtak vissza a természethez: nőtt az erdőlátogatók száma, az Országos Kéktúrát soha nem teljesítették annyian, mint manapság, és ezzel együtt a természetközeli szállások iránti kereslet is megjelent. Népszerűvé váltak a korábban puritánságuk miatt talán lesajnált erdei kulcsos házak, és megjelent egy új szegmens: a lombkorona-szállások is. 2024. május 31. 9:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.