2023. június 6.
//
Norbert névnap

Kertből a konyhába – a zöldségek felhasználása szinte kimeríthetetlen lehetőségeket rejt

2023. április 10. 17:39
Zöldségek és gyümölcsök gyakorlatilag az év 365 napjában elérhetőek bármelyik konyhában, hiszen amikor nem egyenesen a kertben megtermelt formájában jutunk hozzá, a boltok polcain, vagy mélyhűtőiben, akkor is ott sorakoznak a különböző színekben virító termékek. Köztudott, hogy a kiskertekből származó zöldségek és gyümölcsök, valamint bolti megfelelőik között számos különbség van, de ezek közül csak az egyik az ízviláguk. Azokat a tévhiteket pedig nyugodtan el lehet felejteni, hogy májusig kéne várni az első saját magunk által ültetett termény leszüretelésére, vagy azt, hogy minden zöldség csak nyersen fogyasztva egészséges.

Március első napsugarai nem csak a fák rügyeit keltik életre, ilyenkor sok emberben feléled a szándék, hogy saját udvarában – vagy ennek hiányában akár erkélyén is a ládákban – felkészítse a földet a veteményezésre és megcsinálja azokat az ágyásokat, amikbe aztán borsó, répa, retek, spenót és még hosszan sorolhatnánk, hogy milyen terményeket ültetnek el. Bár a márciusi időjárás valóban kedvez ennek az elfoglaltságnak, valójában már sokkal korábban, akár egy februári hétvégén is el lehet kezdeni a kertészkedést, az eredmény nem marad el. Erre legjobb példa a zöldborsó, amit, ha még a tél utolsó hónapjában ültetünk el, áprilisra már teremni is fog. A borsót pedig számos másik olyan zöldségfajta is követheti, amit szintén könnyedén megtermelhet bárki sajátkezűleg és amellett, hogy frissen szüretelve sokkal intenzívebb ízvilágot képviselnek, vitaminban is jóval gazdagabbak, ha a szárukról egyenesen a tányérokba kerülnek.

Akinek nincs saját kertje, az egy jó fekvésű, napos erkélyen balkonládába ültethet retket, metélőhagymát, spenótot, újhagymát, salátaféléket, fűszernövényeket. 

Ráadásul tavasszal még inkább felértékelődik a szervezet megfelelő vitaminpótlása. Elsősorban a C és D-vitaminokra van szükség ilyenkor. Utóbbiból a téli hónapokban amúgy is sokkal kevesebb jut az ember szervezetébe, hiszen ennek egyik elsődleges forrása a természetes napfény, amit októbertől februárig sokáig nem mondhatunk a mindennapi életünk részének.

Tavasszal viszont kitágulnak a lehetőségek, hogy ezeket a vitaminokat természetes forrásból vigyük be a szervezetünkbe különböző zöldségek formájában, viszont az sem egy elhanyagolható tényező, hogy a szüret után mit kezdünk az akkorra már alapanyaggá vált zöldségekkel. Sok háztartásban él a berögződés, miszerint, ha megfőzzük, megsütjük, azaz hőkezeljük a zöldségeket, akkor elveszítik a tápanyagaikat. Ez a C-vitaminnál igaz is, hiszen például egy leforrázott csipkebogyótea – amiben az egyik legtöbb C-vitamin lenne – ugyan finom, de vitamint már nem fog tartalmazni. Szerencsére számos olyan konyhai trükk van, ami nem csak ízletessé teszi a zöldségeket, de még a vitaminok felszívódásában is segít. Ha például a bébispenótból, hónapos retekből, vagy jégsalátából csinálunk magunknak reggelit, egy kis balzsamecettel, vagy citromlével, hidegen sajtolt olívaolajjal együtt nem csak izgalmas ízeket kapunk, de ezek még a tápanyag felszívódásban is segítenek. De leturmixolva és egy kis olívaolajjal, darált olajos magokkal, friss fűszerekkel összekeverve saját pesztó is készülhet bármelyik konyhában. 

Bizonyos zöldségek esetében pedig azzal sem teszünk rosszat, ha előkerül a serpenyő és pároljuk, grillezzük, dinszteljük ezeket az alapanyagokat, ilyenkor az antioxidáns hatású növényi színanyagok, a polifenolok aktiviása nő, a hő hatására sokkal jobban tudnak érvényesülni. Érdemes egy pillantást vetni az új Okostányér ajánlásra, amit a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége alkotott meg. Az Okostányér megmutatja, mik lennének a helyes arányok egy napi étkezés során, a tányér felét ideális esetben a zöldségek és a gyümölcsök teszik ki. Használjuk a szezonális zöldségeket a konyhában minél kreatívabban, a kifőtt tésztát ízesítsük házi pesztóval, húsmentes napokon zöldségfasírtok, zöldségraguk, zöldséges muffinok, zöldséges palacsinták színesíthetik a menüt.

A lehetőségek tárháza óriási, a friss levegőn kertészkedéssel töltött idő jótékony hatását pedig nem szükséges különösebben megmagyarázni.

Nyikos Ráhel dietetikus 

www.tudatosdieta.hu

vehir.hu

További cikkek

Új márkával, de a jól ismert tartalommal jelentkezünk a veszprémi médiában
Új márkával, de a jól ismert tartalommal jelentkezünk a veszprémi médiában
A mai nappal egy új magazin tűnt fel Veszprém és a térség településeinek közösségi tereiben, valamint számos kávézóban és étteremben, hotelben. A Life&Style címlapján Vecsei H. Miklós, színművész tekint az olvasóra, fellapozva pedig még több érdekes helyi személlyel és az ő történetükkel lehet találkozni. Pont, mint az Ecoport magazinban eddig, amit mostantól Life&Style-ként kell keresni, továbbra is ingyenesen.
A „legősibb foglalkozás” fénykora Magyarországon
A „legősibb foglalkozás” fénykora Magyarországon
A legősibb foglalkozások közt tartják számon, ma már viszont illegalitásban űzik csak. Pedig a XIX. században, de még a XX. század első felében is virágzott ez a sikamlós iparág, aminek a bordélyházak adtak otthont. Többek közt Veszprémben is.
Dr. Gelencsér Andás: Nem kellett volna felgyorsítani a hajót!
Dr. Gelencsér Andás: Nem kellett volna felgyorsítani a hajót!
Egy felgyorsult tankerhajóban ül az emberiség, amit már nem lehet gyors irányváltásra kényszeríteni. Ezzel a képletes példával írta le dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora azt problémát, ami elsősorban a nyersanyagok belátható időn belüli kimerülésében keresendő. Ezzel együtt a rektor szerint a zöldtechnológia jelenlegi formájában vakvágányon van. Hogy ez mit jelent a valóságban és ő hogyan éli meg személyesen ezeket a visszafordíthatatlan folyamatokat, arról is kérdeztük.
Tavaszi bakancslista a szabadidő eltöltéséhez
Tavaszi bakancslista a szabadidő eltöltéséhez
2023-ban csak az nem talál magának programot, aki nem akar, mindenesetre ha még akadnának kétségek, adunk néhány támpontot.
Az irodalom gyógyír lehet lelki nehézségeinkre is
Az irodalom gyógyír lehet lelki nehézségeinkre is
Miért olvasunk? Hogy fantasztikus univerzumokat fedezzünk fel, hogy elvándoroljunk a saját életünkből, de azért is, hogy magunkra találjunk a történetekben, és a felismerésben, hogy a problémánkkal nem vagyunk egyedül, gyógyírra leljünk. Nem véletlen, hogy az utóbbi években egyre többet hallani az irodalomterápiáról, mely már Veszprémben is elérhető.