Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kertből a konyhába – a zöldségek felhasználása szinte kimeríthetetlen lehetőségeket rejt

2023. április 10. 17:39
Zöldségek és gyümölcsök gyakorlatilag az év 365 napjában elérhetőek bármelyik konyhában, hiszen amikor nem egyenesen a kertben megtermelt formájában jutunk hozzá, a boltok polcain, vagy mélyhűtőiben, akkor is ott sorakoznak a különböző színekben virító termékek. Köztudott, hogy a kiskertekből származó zöldségek és gyümölcsök, valamint bolti megfelelőik között számos különbség van, de ezek közül csak az egyik az ízviláguk. Azokat a tévhiteket pedig nyugodtan el lehet felejteni, hogy májusig kéne várni az első saját magunk által ültetett termény leszüretelésére, vagy azt, hogy minden zöldség csak nyersen fogyasztva egészséges.

Március első napsugarai nem csak a fák rügyeit keltik életre, ilyenkor sok emberben feléled a szándék, hogy saját udvarában – vagy ennek hiányában akár erkélyén is a ládákban – felkészítse a földet a veteményezésre és megcsinálja azokat az ágyásokat, amikbe aztán borsó, répa, retek, spenót és még hosszan sorolhatnánk, hogy milyen terményeket ültetnek el. Bár a márciusi időjárás valóban kedvez ennek az elfoglaltságnak, valójában már sokkal korábban, akár egy februári hétvégén is el lehet kezdeni a kertészkedést, az eredmény nem marad el. Erre legjobb példa a zöldborsó, amit, ha még a tél utolsó hónapjában ültetünk el, áprilisra már teremni is fog. A borsót pedig számos másik olyan zöldségfajta is követheti, amit szintén könnyedén megtermelhet bárki sajátkezűleg és amellett, hogy frissen szüretelve sokkal intenzívebb ízvilágot képviselnek, vitaminban is jóval gazdagabbak, ha a szárukról egyenesen a tányérokba kerülnek.

Akinek nincs saját kertje, az egy jó fekvésű, napos erkélyen balkonládába ültethet retket, metélőhagymát, spenótot, újhagymát, salátaféléket, fűszernövényeket. 

Ráadásul tavasszal még inkább felértékelődik a szervezet megfelelő vitaminpótlása. Elsősorban a C és D-vitaminokra van szükség ilyenkor. Utóbbiból a téli hónapokban amúgy is sokkal kevesebb jut az ember szervezetébe, hiszen ennek egyik elsődleges forrása a természetes napfény, amit októbertől februárig sokáig nem mondhatunk a mindennapi életünk részének.

Tavasszal viszont kitágulnak a lehetőségek, hogy ezeket a vitaminokat természetes forrásból vigyük be a szervezetünkbe különböző zöldségek formájában, viszont az sem egy elhanyagolható tényező, hogy a szüret után mit kezdünk az akkorra már alapanyaggá vált zöldségekkel. Sok háztartásban él a berögződés, miszerint, ha megfőzzük, megsütjük, azaz hőkezeljük a zöldségeket, akkor elveszítik a tápanyagaikat. Ez a C-vitaminnál igaz is, hiszen például egy leforrázott csipkebogyótea – amiben az egyik legtöbb C-vitamin lenne – ugyan finom, de vitamint már nem fog tartalmazni. Szerencsére számos olyan konyhai trükk van, ami nem csak ízletessé teszi a zöldségeket, de még a vitaminok felszívódásában is segít. Ha például a bébispenótból, hónapos retekből, vagy jégsalátából csinálunk magunknak reggelit, egy kis balzsamecettel, vagy citromlével, hidegen sajtolt olívaolajjal együtt nem csak izgalmas ízeket kapunk, de ezek még a tápanyag felszívódásban is segítenek. De leturmixolva és egy kis olívaolajjal, darált olajos magokkal, friss fűszerekkel összekeverve saját pesztó is készülhet bármelyik konyhában. 

Bizonyos zöldségek esetében pedig azzal sem teszünk rosszat, ha előkerül a serpenyő és pároljuk, grillezzük, dinszteljük ezeket az alapanyagokat, ilyenkor az antioxidáns hatású növényi színanyagok, a polifenolok aktiviása nő, a hő hatására sokkal jobban tudnak érvényesülni. Érdemes egy pillantást vetni az új Okostányér ajánlásra, amit a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége alkotott meg. Az Okostányér megmutatja, mik lennének a helyes arányok egy napi étkezés során, a tányér felét ideális esetben a zöldségek és a gyümölcsök teszik ki. Használjuk a szezonális zöldségeket a konyhában minél kreatívabban, a kifőtt tésztát ízesítsük házi pesztóval, húsmentes napokon zöldségfasírtok, zöldségraguk, zöldséges muffinok, zöldséges palacsinták színesíthetik a menüt.

A lehetőségek tárháza óriási, a friss levegőn kertészkedéssel töltött idő jótékony hatását pedig nem szükséges különösebben megmagyarázni.

Nyikos Ráhel dietetikus 

www.tudatosdieta.hu

vehir.hu
további cikkek
Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Life&Style Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Aki vegán éttermet nyit, az nem csak egy új gasztronómiai vállalkozásba kezd. Valamiért az ilyen vendéglátóhelyeknek van egy semmi máshoz nem hasonlítható különleges, megnyugtató atmoszférája. Pláne akkor, ha a hely évszázados történelemmel bír, amiről mintha mesélnének a falak. Veszprém legújabb ilyen étterme pontosan ilyen. 2023. október 16. 13:19 A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett Life&Style A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett Eddig leginkább csak a hollywoodi filmekből ismertük azt a történetet, amikor a főhős egy elhibázott döntése miatt indulnak el a bonyodalmak, aztán kellő merészséggel ezekkel szembenéz, majd a végén bölcsebben, tapasztaltabban learatja a babérokat. Pedig a Balaton-felvidéki valóság is szül ilyen helyzeteket, de itt még mozgó vonatokról sem kell leugrálni hozzá, mint a filmekben, elég csak a gyümölcsösbe kisétálni. 2023. október 16. 13:11 Ősszel sem kell elbúcsúzni a természetes vitaminforrásoktól! Life&Style Ősszel sem kell elbúcsúzni a természetes vitaminforrásoktól! Legyen színpompás ősszel is a tányérod! 2023. október 16. 13:07 Fenntartható luxus a mindennapokban Life&Style Fenntartható luxus a mindennapokban Rybicska Nóra ékszerkészítő vállalkozása nem gyermekkori vágyálomból indult ki, és soha nem is volt az a nő, aki sportot űzött volna a szebbnél szebb ékszerek felhalmozásából. Az egyszerű, letisztult elegancia illik hozzá, az ékszerekben pedig az alkotó folyamat, az apró mechanikai részletek fogták meg. Az úton a férje segítségével indult el, aki tizenkilencre húzott lapot, és parfüm helyett fűrésszel és reszelővel lepte meg a feleségét a különböző ünnepeken. Nórával a drágakövek és egyéb anyagok eredetétől kezdve a karátszámon át igyekeztünk a legapróbb részletekig megbeszélni, hogy mitől válhat egyedivé egy olyan luxusékszer, ami fenntartható és még a mindennapokban is a megfizethető kategóriába esik. 2023. október 16. 13:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.