Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kertből a konyhába – a zöldségek felhasználása szinte kimeríthetetlen lehetőségeket rejt

2023. április 10. 17:39
Zöldségek és gyümölcsök gyakorlatilag az év 365 napjában elérhetőek bármelyik konyhában, hiszen amikor nem egyenesen a kertben megtermelt formájában jutunk hozzá, a boltok polcain, vagy mélyhűtőiben, akkor is ott sorakoznak a különböző színekben virító termékek. Köztudott, hogy a kiskertekből származó zöldségek és gyümölcsök, valamint bolti megfelelőik között számos különbség van, de ezek közül csak az egyik az ízviláguk. Azokat a tévhiteket pedig nyugodtan el lehet felejteni, hogy májusig kéne várni az első saját magunk által ültetett termény leszüretelésére, vagy azt, hogy minden zöldség csak nyersen fogyasztva egészséges.

Március első napsugarai nem csak a fák rügyeit keltik életre, ilyenkor sok emberben feléled a szándék, hogy saját udvarában – vagy ennek hiányában akár erkélyén is a ládákban – felkészítse a földet a veteményezésre és megcsinálja azokat az ágyásokat, amikbe aztán borsó, répa, retek, spenót és még hosszan sorolhatnánk, hogy milyen terményeket ültetnek el. Bár a márciusi időjárás valóban kedvez ennek az elfoglaltságnak, valójában már sokkal korábban, akár egy februári hétvégén is el lehet kezdeni a kertészkedést, az eredmény nem marad el. Erre legjobb példa a zöldborsó, amit, ha még a tél utolsó hónapjában ültetünk el, áprilisra már teremni is fog. A borsót pedig számos másik olyan zöldségfajta is követheti, amit szintén könnyedén megtermelhet bárki sajátkezűleg és amellett, hogy frissen szüretelve sokkal intenzívebb ízvilágot képviselnek, vitaminban is jóval gazdagabbak, ha a szárukról egyenesen a tányérokba kerülnek.

Akinek nincs saját kertje, az egy jó fekvésű, napos erkélyen balkonládába ültethet retket, metélőhagymát, spenótot, újhagymát, salátaféléket, fűszernövényeket. 

Ráadásul tavasszal még inkább felértékelődik a szervezet megfelelő vitaminpótlása. Elsősorban a C és D-vitaminokra van szükség ilyenkor. Utóbbiból a téli hónapokban amúgy is sokkal kevesebb jut az ember szervezetébe, hiszen ennek egyik elsődleges forrása a természetes napfény, amit októbertől februárig sokáig nem mondhatunk a mindennapi életünk részének.

Tavasszal viszont kitágulnak a lehetőségek, hogy ezeket a vitaminokat természetes forrásból vigyük be a szervezetünkbe különböző zöldségek formájában, viszont az sem egy elhanyagolható tényező, hogy a szüret után mit kezdünk az akkorra már alapanyaggá vált zöldségekkel. Sok háztartásban él a berögződés, miszerint, ha megfőzzük, megsütjük, azaz hőkezeljük a zöldségeket, akkor elveszítik a tápanyagaikat. Ez a C-vitaminnál igaz is, hiszen például egy leforrázott csipkebogyótea – amiben az egyik legtöbb C-vitamin lenne – ugyan finom, de vitamint már nem fog tartalmazni. Szerencsére számos olyan konyhai trükk van, ami nem csak ízletessé teszi a zöldségeket, de még a vitaminok felszívódásában is segít. Ha például a bébispenótból, hónapos retekből, vagy jégsalátából csinálunk magunknak reggelit, egy kis balzsamecettel, vagy citromlével, hidegen sajtolt olívaolajjal együtt nem csak izgalmas ízeket kapunk, de ezek még a tápanyag felszívódásban is segítenek. De leturmixolva és egy kis olívaolajjal, darált olajos magokkal, friss fűszerekkel összekeverve saját pesztó is készülhet bármelyik konyhában. 

Bizonyos zöldségek esetében pedig azzal sem teszünk rosszat, ha előkerül a serpenyő és pároljuk, grillezzük, dinszteljük ezeket az alapanyagokat, ilyenkor az antioxidáns hatású növényi színanyagok, a polifenolok aktiviása nő, a hő hatására sokkal jobban tudnak érvényesülni. Érdemes egy pillantást vetni az új Okostányér ajánlásra, amit a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége alkotott meg. Az Okostányér megmutatja, mik lennének a helyes arányok egy napi étkezés során, a tányér felét ideális esetben a zöldségek és a gyümölcsök teszik ki. Használjuk a szezonális zöldségeket a konyhában minél kreatívabban, a kifőtt tésztát ízesítsük házi pesztóval, húsmentes napokon zöldségfasírtok, zöldségraguk, zöldséges muffinok, zöldséges palacsinták színesíthetik a menüt.

A lehetőségek tárháza óriási, a friss levegőn kertészkedéssel töltött idő jótékony hatását pedig nem szükséges különösebben megmagyarázni.

Nyikos Ráhel dietetikus 

www.tudatosdieta.hu

vehir
vehir
vehir
vehir.hu
további cikkek
image0
image0
image0
„Nem az adrenalin, hanem a jelenlét visz előre” – Rakonczay Gábor a tudatos és extrém emberi határokról Rakonczay Gábor neve biztosan ismerősen cseng azoknak, akik követik a magyar extrémsport világát – ultrafutó, sarkvidéki expedíciók résztvevője, az Atlanti-óceán első kenus átevezője, és nem utolsósorban a szó szoros értelmében vett tudatos kalandor. Most ismét átevezte az Atlanti-óceánt, és a fizikai teljesítménye mellett az is figyelemre méltó, ahogyan ezzel az úttal egy korszakot is lezárt a pályafutásában. 2025. március 30. 15:59
_Z2A2082
_Z2A2082
_Z2A2082
„Sokat dob egy nő önbizalmán, ha megtapasztalhatja, hogy egy szuperhős” Trokán Anna színésznő jelenleg a Magyar Színház tagja, de pályája elején évekig játszott a Veszprémi Petőfi Színházban is, mely időszakra a mai napig úgy hivatkozik: a legszebb évek. Jelenlegi színházában beszélgettünk vele, amelynek falai rendkívül meghatározóak a színésznő számára, hiszen gyerekként ott várta édesanyját, Papadimitriu Athinát, mert akkoriban ő is a Magyar Színházban játszott.  2025. március 18. 11:35
ls02
ls02
ls02
Új utak, régi értékek – a tavasz a megújulásé: megjelent a Life & Style új lapszáma! A tavasz mindig egy kicsit olyan, mintha újraindítanánk az évet. A tél után végre kiszabadulunk a sötétből, tele vagyunk tervekkel, energiával, és itt az idő, hogy tényleg megcsináljuk azt, amit hónapok óta halogatunk. A Life & Style tavaszi száma is ezt az érzést hozza el: olyan emberekkel beszélgettünk, akik saját történetükkel inspirálnak, akik nem félnek új utakra lépni, és akik bebizonyítják, hogy néha a legnagyobb változások a legváratlanabb pillanatokban történnek. 2025. március 10. 14:26
beautiful-slim-brunette-doing-some-stretching-exercises-gym
beautiful-slim-brunette-doing-some-stretching-exercises-gym
beautiful-slim-brunette-doing-some-stretching-exercises-gym
Versenysport és jóga A jóga egy komplex eszköztár, filozófiával, fizikai gyakorlással, légzéstechnikával, meditációval, relaxációval ahhoz, hogy miként tudjunk fenntartani egy erős, jól működő szervezetet! Hogyan lehet a jóga több ezeréves tudományát és kidolgozott rendszerét a versenysportban alkalmazni a teljesítmény javítására, és milyen előnyöket nyújthat a sportolók számára? A jóga hagyományosan spirituális gyakorlás, azonban több ezeréves múltra visszatekintő komplex rendszere hatékonyan alkalmazható a versenysportban.  2025. január 16. 15:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.