Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szent István nem lehet rocker?

2023. május 11. 16:25
Van a történelmünkben egy király, akinek a progresszív világlátása miatt lehet most magyar lakcímkártyánk. Neki köszönhetjük, hogy ezeréves épületek közt haladhatunk el a szentmisére igyekezvén, miközben magyarul szitkozódunk valamilyen aktualitáson. Szent István alakját és tetteit mai szemmel már úgy is nevezhetnénk, mint korabeli vagányság. Nevezhetnénk, de ábrázolni már nem szabad, mert különben blaszfémia vádjával küldenek máglyára Veszprém főterén.

Van a veszprémi közösségnek egy érzékeny trigger-pontja, amit ha valaki megpiszkál, elementális erővel tud a felszínre törni az önérzetből táplálkozó düh és sértettség. Ez a pont pedig nem más, mint Szent István király és felesége Boldog Gizella alakja. Egészen pontosan a Várban magasodó szoborpárjuk, ami már nem egy alkalommal hergelte az indulatokat, amikor egy grafikusművész úgy gondolta, jó ötlet remixelni ezt az alkotást és új környezetbe helyezte a királyi párt. Így volt már Szent Istvánunk Batman, Gizella pedig Wonderwoman, de jelentek már meg óriásplakáton napszemüvegben V-betűt formálva az ujjukkal.

Amikor ezek az újragondolt műalkotások – mert bármennyire is nehéz ezt elfogadni, egy graffiti, vagy egy óriásplakát is egyetemesen belefér a műalkotások kategóriájába – világot láttak, kivétel nélkül megérkeztek az ügyeletes háborgók is. De nem csupán az esztétika miatt, ami, mint tudjuk végtelenül szubjektív, sokkal inkább blaszfémiát és a közös magyar és benne a veszprémi identitásnak a meggyalázását látták benne azzal, hogy államalapító királyunk nem egy merev szoborként köszön vissza.

A királyi pár ábrázolhatóságának vitájában most egy újabb hullám csapott le közélet partjára Veszprémben, amikor a Gizella-napokhoz kapcsolódóan kikerült a belvárosba az a plakátkiállítás, aminek a témája a zene városa volt. Ebben az egyik grafikus úgy fogta meg a témát, hogy egy rockzenész és női vokalistája testére illesztette rá a királyi pár fejét, amiket az ikonikus szobrokról kölcsönzött ötletéhez.

A népítéletre nem is kellett sokat várni, az a Facebook kommentmezőjében meg is érkezett, miszerint kereszténygyűlölő és gyalázatos Szent Istvánt és Gizellát így ábrázolni. Mi több, a szószóló szerint egyenesen, mint egy alkoholista és prostituált jelentek meg az ominózus plakáton a véleménye szerint.

A rockzenészekkel kapcsolatos effajta előítéletesség kérdéskörébe most nem mennénk bele, főleg mert minden bizonnyal csak az indulat hergelte a hasonlatot, de az már érdekesebb kérdés, hogy miért polgárpukkasztó egyeseknek, ha államalapító királyunkat valamilyen tőle szokatlan közegben ábrázolják, kizárólag a művészi szabadság jegyében?

Azért, mert a magyar előszeretettel tart fent magának érinthetetlen jelképeket, de alapvetően ezzel nincsen probléma. Sőt, szükség is van rá az egészséges nemzeti identitás megóvása érdekében. Ilyen a Himnusz, a Szent korona és ezek szerint egyeseknél István királyunk is. Csak, amíg az első kettő egy szellemi termék és egy tárgy, amelyek kapcsán sokkal könnyebb elfogadni az érinthetetlenséget, addig István király, hiába történelmünk egyik, ha nem a legnagyobbja, mégiscsak egy hús-vér ember volt, akit egyszerűbb felruházni 21. századi tulajdonságokkal, belehelyezni egy művész által más-más helyzetekbe.

A blaszfémia vádja akkor állná meg igazán a helyét, ha 11. és 21. századi értelemben is egyértelműen méltatlan és gyalázatos közegbe helyeznék a szent uralkodónkat. Egy rocksztár viszont nem az. Ellenkezőleg, vagány és menő 2023-ban. Az pedig mélyebb problémákra vall, ha valaki elválaszthatatlanul az alkoholizmust társítja ehhez a karakterhez.

A felháborodás ebben az esetben egyedül a neve előtt szereplő „szent” jelző miatt lehet indokolható, ami elegendő önmagában ahhoz, hogy kiemelve az emberi mivoltából, már érinthetetlen jelképi magasságokba juttassa el tulajdonosát egyeseknél. De itt is fel kell tenni a kérdést: lehet-e valaki egyszerre szent és popkulturális alak?

Erre a kérdésre lehet személyes és logikus választ is adni. Előbbiből annyi van, ahány keresztény ember él a földön. Utóbbinál pedig elég csak belegondolni, vajon fennmaradt volna a kereszténység és a szentek emlékezete, ha tényleg szigorúan érinthetetlenek lennének?

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. 2024. március 28. 9:54 Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony "Gelgőre" - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   2024. március 18. 14:59 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.