Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Apának lenni nem részfoglalkozás

2023. június 18. 21:44
Hogyan lehet nőként beszélni az apaságról? Ez egy olyan szituációs gyakorlat, amiben soha nem fogunk elég komfortosan mozogni. Máshogy nézünk kislányként a saját apánkra, és máshogy a férfira, aki a mi gyermekünk apja.

Ennek is megvan a maga pszichológiája, meg az összefüggések, a gyermekkor, a tudatalatti, de úgy gondolom, hogy amit a saját gyermekkorunkban tapasztalunk - legyen jó vagy rossz - arra egész másképp tekintünk, és bárhogy történik, végül elfogadjuk. Anyaként, a saját gyermekünkkel szemben már úgy gondolom ezt nem tehetjük meg. Neki csak a legjobb jár.

Június 18, apák napja. Hajlamosak vagyunk rá legyinteni, és sokszor elbagatellizálni ezt a napot, pedig fontos, hogy ők legalább annyira megkapják az elismerést, mint az anyák. Mert anyának lenni, amilyen nehéz, olyan egyszerű is. Kilenc hónapig növekszik egy új élet a szívünk alatt, ami, ha mindenre nem is, de sok mindenre felkészít minket. A kötődésre, a szeretetre mindenképp.

Apának lenni, komolyan munka és tanulási folyamat. Fel kell nőni a gyermekéhez, mert ő lesz a pajzs a világ ellen, ami kötelezettséggel és felelősséggel jár, amikor az ego örökre háttérbe szorul, és talán ez az a pillanat, hogy amikor valaki apa lesz, valójában férfivá is akkor válik.

A mondás úgy tartja: a legfontosabb, amit egy apa tehet a gyermekeiért, hogy szereti az anyjukat. Nem vagyok benne biztos, hogy ez igaz. Egy ideális világban, egy tökéletes családmodellben igen, de nem a valós életben.

Elmúlhat a szerelem, az egymás iránti tisztelet is, új pár, új város, új élet jöhet.

Mert apának lenni talánt ezt jelenti, hogy az együtt kiépített apa-gyermek köteléket semmi sem szakíthatja el, mert bármi történik is , egy gyereknek, akármilyen is az az apa, mindig csak egy apja lesz.

Balogh Dóra
további cikkek
Politikusok a TikTokon – hódít Orbán kolbásza a neten Dóri Politikusok a TikTokon – hódít Orbán kolbásza a neten A jövő potenciális szavazóit már nem lehet elérni kopogtató cédulákkal, direkt hívásokkal és levélkampánnyal. Az idősebb szavazói bázis lassan felhígul, a politikusoknak pedig új szerepekbe kell magukat belehelyezni, még ha a többségnek deréktájon szorul is ez az új nadrág.   2024. február 4. 22:39 A háború már az „instán” zajlik, és az influenszerek az új Közel-Kelet szakértők Dóri A háború már az „instán” zajlik, és az influenszerek az új Közel-Kelet szakértők Másfél hónapja tömeges tüntetések zajlanak Európa szerte, amióta a gázai székhelyű Hamász, iszlamista terrorszervezet megtámadta Izraelt. A példátlan esetet követően azonnal megérkezett Izrael válasza, a katonai hadműveletek sora mellett igyekeznek teljesen elzárni Gázát a külvilágtól, és felügyelet alatt tartani még a segélyszállítmányokat is. Nemcsak a felvonulások nem csitulnak, de a közösségi média is korlátok nélküli teret ad az antiszemita megszólalásoknak és gyűlöletkeltő beszédeknek...   2023. november 26. 21:17 'Utálom a gyerekeket, nem akarok szülni!' Dóri 'Utálom a gyerekeket, nem akarok szülni!' Nehéz úgy legörgetni a közösségi média felületeken, hogy ne jöjjön szembe átlagosan napi egy cikk, az alábbi címekkel: ,,Elmondom, miért nem akarok gyereket”, „Nincs szükségem gyerekre”, „Nő vagyok, de utálom a gyerekeket”, „Baj, ha nem akarok szülni?”.   2023. szeptember 10. 20:09 Hűtőtáska, rántott húsos szendvics, meg két sajtos-tejfölös Dóri Hűtőtáska, rántott húsos szendvics, meg két sajtos-tejfölös Nem strand-körképre indulunk, és nem is nyolcadikos osztálykirándulásra, csak elgondolkodtam egy veszprémi vendéglátóssal folytatott rapid beszélgetésen a túl erőspistázott húsleves felett. Általános csütörtök este, a nyolc asztalból még egy foglalt - a miénken kívül - és itt meg is állt a tudomány zárásig. Van-e a magyaroknak pénze, csak nem szeretik költeni, vagy tényleg sose volt, és ezért panaszkodunk folyton róla? 2023. július 30. 21:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.