Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Balatonalmádi új blokkjában a fenntarthatóságé és kreativitásé a főszerep

2023. június 28. 14:42
Balatonalmádi legújabb közösségi tere nem egy szokványos napernyős, padokkal telerakott tér a város közepén. Egy tucat tengeri konténert hoztak a balatoni településre, amiben interaktív foglalkozásokat és kiállításokat is szerveznek a fenntarthatóság jegyében, miközben a konténerek gyűrűjében egy színpadon különböző kulturális programokat tartanak majd. Ez a BLOKK.

A nem hétköznapi ötlet a HybridArt Managementtől származik. Ők az a kreatív ügynökség, akikről már többször lehetett hallani Veszprémben és a környéken is. Rendeztek már művészeti fesztiválokat, gasztroeseményeket, kiállításokat, designvásárokat, upcycling alkotótáborokat, workshopokat, de foglalkoztak köztéri installációkkal és meghirdettek több kreatív művészeti pályázatot is. Mindezt a fenntarthatóság és környezetvédelem jegyében.

A hétvégén megnyitott BLOKK is ehhez a sorhoz csatlakozik, most viszont nem egy egyszeri kiállítás az, amit Balatonalmádi hoztak, hanem felépítettek a város szívében egy olyan közösségi teret, ahol folyamatosan változik a kínálat és nincs minden időponthoz kötve.

A HybridArt új attrakcióját szoros együttműködésben valósította meg az Európa Kulturális Főváros programmal. Ahogy a pénteki megnyitón Erdélyi Szabolcs, a kreatív ügynökség igazgatója elmondta, 2023-ban bővelkedik a térség a programokban, ezért legújabb ötletükkel nem abba az irányba indultak el, hogy ők is a rendezvényszervezés területén lépjenek fel, sokkal inkább építeni szerettek volna valamit, ami megfelel a filozófiájuknak és alkalmas befogadni más programokat is.

Így jött létre a BLOKK, ami lényegében egytucat átalakított tengeri konténerből áll, belsejük viszont nem a Kínából online rendelt kacatokkal van tele, hanem kreatív foglalkozásokkal lehet találkozni, valamint változatos kiállításokkal és egy design bolttal is.

A BLOKK helyszínében is visszaköszön a fenntarthatóság, hiszen Balatonalmádi egy olyan belvárosi területén kapott helyet, ami jelenleg rehabilitáció alatt áll. A régi Borkert épületének helyét a következő években fejleszteni fogja a város, viszont amíg a munkák nem indulnak el, a BLOKK-nak köszönhetően sikerült bekapcsolni a városi kulturális körforgásba ezt a területet.

Erről már Fabó Péter, Balatonalmádi polgármestere beszélt a megnyitón, aki kiemelte azt is, folyamatosan dolgoznak azon, hogy visszahozzák Balatonalmádiba azt a kulturális pezsgést, ami régebben jellemezte a várost. Ennek egyik fontos állomása a BLOKK, ami idén nyáron gazdagítja a Balaton élménykínálatát.

A nyitás utáni héten már rögtön el is indultak a workshopok, amiknek az egyik konténer ad helyet, itt többek közt upcycling ékszerkészítésre, szitázásra, örömfestésre, papírsárkány készítésre és még számos kreatív foglalkozásra lehet számítani.

A BLOKK másik konténereiben fotókiállításokat rendeztek be, elsőként Pozsonyi Roland sorozatát fiatal balettáncosokról.

A baletthez való kapcsolódás nem véletlen, hiszen ezen a héten zajlik Veszprémben a Ballet Grand Prix 150 résztvevővel a 18 országból. A BLOKK megnyitóján ezért jelen volt Isky Annamária, a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány kuratórium elnöke is, aki örömét fejezte ki, hogy táncművészetük ilyen rendhagyó térben is megjelenik, népszerűsítve azt a fiatalok körében.

Ezt az együttműködést méltatta Heim-Tóth Miklós, Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kulturális projektmenedzsere is. Az EKF a BLOKK mellett a Ballet Grand Prix-et is támogatja, annak pedig különösen örülnek, ha ezek a kezdeményezések maguktól megtalálják az együttműködési lehetőségeket, emelte ki a megnyitón.

A BLOKK egyébként folyamatosan nyitva van, ahogy pedig a szervezői is elmondták, kiváló lehetőség strandolás előtt, vagy után megállni itt és megismerkedni a kínálatukkal. De a középen álló színpadon rendszeresen tartandó zenés és kulturális események miatt akár célirányosan érdemes felkeresni a helyet, amelynek programjairól hivatalos Facebook-oldalukon keresztül lehet leggyorsabban értesülni.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Egész Közép-Európában egyedülálló az a villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőmű, amit Öskü mellett építettek Egész Közép-Európában egyedülálló az a villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőmű, amit Öskü mellett építettek Magyarországon az elmúlt fél évtizedben a napenergiáé volt a főszerep, ami a megújuló energiák kiaknázását jelentette, a következő öt évben pedig az ebből nyert zöldenergia eltárolásának technikája lesz a középpontban, hangzott el kedden délelőtt a Pannon Egyetemen tartott sajtótájékoztatón, ahol pont egy olyan úttörőnek számító villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőművet mutattak be, ami Veszprém mellett, Öskün épült fel. Az Ideona Zrt. beruházása és az alkalmazott technológia egész Közép-Európában egyedülálló, hiszen jóval hosszabb ideig képes tárolni a napenergiát, mint technológiai elődei. 2024. június 4. 21:50 Tízmilliókat spórolnak a veszprémiek a sikeres LED-csereprogramnak köszönhetően Tízmilliókat spórolnak a veszprémiek a sikeres LED-csereprogramnak köszönhetően Közel háromezer veszprémi család élt az ingyenes LED-csere program lehetőségével, így pedig mindent összeadva 107 millió forintos megtakarítást sikerül elérni a megyeszékhelyen. Az eredményekről Brányi Mária alpolgármester tartott sajtótájékoztatót, ahol azt is bejelentette, hogy Veszprém ennek köszönhetően megkapta a Zöld bajnok oklevelet is. 2024. május 29. 18:09 Ismét megrendezi a Pannon Egyetem és a VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényét Ismét megrendezi a Pannon Egyetem és a VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényét Most hétvégén, immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a VKSZ Zrt. a Pannon Egyetemmel közösen a Fenntarthatóság MindenKOR című rendezvényét, melynek központi témája idén a komposztálás lesz.   2024. május 22. 11:09 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. 2024. április 19. 11:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.