Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Bakony Vegyész Torna Club története (2. rész)

2023. július 14. 6:03
Minden idők legnagyobb veszprémi sportegyesülete volt a Bakony Vegyész Torna Club. Sporttörténeti sorozatunk második részében visszatekintünk a klub létrejöttének körülményeire, valamint az előzményekre.

Veszprémi Polgári és Honvéd Lövész Egylet néven 1873-ban alapították a megyeszékhely első sportszervezetét. Később a torna és az atlétika űzésére hoztak létre klubokat. Az 1912-ben létrehozott Veszprémi Torna Clubot a labdarúgás kedvelői alapították, de atléták és teniszezők is voltak a tagok között. Később egyre szélesedett a sportági paletta: birkózni és kerékpározni is lehetett a VTC-ben. Gigantikussá azonban nem növekedett egyetlen egyesület sem, mert a sportágak szívesebben járták a saját, önálló útjukat. Ezért gomba módra szaporodtak a kis klubok, melyeknek idővel eldőlt a létjogosultságuk – azaz megmaradtak, megszűntek vagy beolvadtak más egyesületekbe.

Kapcsolódó cikk
A Bakony Vegyész Torna Club története (1. rész)
Minden idők legnagyobb veszprémi sportegyesülete volt a Bakony Művek és a Vegyipari Egyetem bázisára épülő Bakony Vegyész Torna Club.

Néhány név az 1950-es, ’60-as évek veszprémi sporttörténetéből: AKÖV, Bányász, Dózsa, Elektromos, Építők, Faárugyár, Haladás, Honvéd, Kinizsi, Lendület, Petőfi, Postás, Traktor, Szikra, Vasas, Vasutas, Vegyész, Vörös Meteor.

A legnagyobb rivalizálás a nemzeti bajnokság második-harmadik vonalában szereplő Haladás és Vasas között alakult ki – városi rangadójuk több ezer nézőt vonzott a lelátóra. A Haladás a Vegyipari Egyetem, a Vasas a Fémfeldolgozó Vállalat, a későbbi Bakony Művek csapata volt. Az előrelépés akadályát a szétforgácsoltságban látták az illetékesek, ezért felmerült az egyesítés gondolata, az akkor Bakony Vasas és Veszprémi Vegyész néven szereplő klubok fúziója.

A 12-szeres magyar válogatott Szokolai László is futballozott a BVTC-ben, és 32 mérkőzésen 34 gólt szerzett. Pályafutásának legszebb gólja, amikor 1978 októberében a Szovjetunió elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen Budapesten a Népstadionban szöglet után a nála sokkal magasabb védőket megelőzve csukafejessel juttatta kapuba a labdátA 12-szeres magyar válogatott Szokolai László is futballozott a BVTC-ben, és 32 mérkőzésen 34 gólt szerzett. Pályafutásának legszebb gólja, amikor 1978 októberében a Szovjetunió elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen Budapesten a Népstadionban szöglet után a nála sokkal magasabb védőket megelőzve csukafejessel juttatta kapuba a labdát

Sokan ellenezték az erők összevonását, mondván mindkét egyesület elveszti saját karakterét, ám végül 1969. december 8-án az egyetem aulájában tartott közgyűlésen megalakult a Bakony Vegyész Torna Club. Koltai Bélát, a Bakony Művek igazgatóját választották meg az egyesület elnökének, helyettesei voltak: dr. Ditrói József, a városi tanács elnöke és Hőgyészi János, az egyetem gazdasági igazgatója. Az ügyvezetői teendők ellátásával Szilvási Lászlót bízták meg. A 14 szakosztályban (atlétika, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, női asztalitenisz, röplabda, sakk, súlyemelés, tájékozódási futás, teke, tenisz, természetjárás, torna, vívás) több mint ezer sportolót foglalkoztató BVTC a Dunántúl egyik legnagyobb klubja lett.

A klub- és a (sport)politikai vezetés első feladata a fúzióból adódó gondok, nézeteltérések elsimítása volt, ezért csak bő másfél évvel az alakulást követően, 1971 szeptemberében vontak először mérleget. Megállapították, hogy a BVTC fő bázisa a Bakony Művek, a Vegyipari Egyetem, a három kutatóintézet – a MÁFKI, a NEVIKI, a MÜKKI – a megyei és a városi tanács, valamint a vegyipari technikum. Kiemelt sportágak: atlétika, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, súlyemelés, vívás.

(Folytatjuk.)

Darcsi István
további cikkek
Veszprém és a labdarúgó Magyar Kupa (1. rész) sporttörténet Veszprém és a labdarúgó Magyar Kupa (1. rész) A bajnokság után a Magyar Kupa a második legpatinásabb hazai labdarúgó trófea, melyet először 1910-ben emelhettek a magasba. Sorozatunkban visszatekintünk a torna 114 éves történetére, melynek számos helyi vonatkozása van, annak ellenére, hogy a veszprémiek sosem értek el kiemelkedő sikert ebben a versengésben. 2023. szeptember 26. 5:04 A profi labdarúgás legalizálója sporttörténet A profi labdarúgás legalizálója Számos téma van, amit ha alaposabban megvizsgálunk, találunk benne egy veszprémi szálat. Ilyen a profizmus hivatalos bevezetése a második világháború utáni magyar labdarúgásban. 2023. szeptember 19. 6:05 Baranyi Sándor 70 éves sporttörténet Baranyi Sándor 70 éves Baráti körben ünnepelte a közelmúltban 70. születésnapját Baranyi Sándor, egykori magyar válogatott labdarúgó, a 35 éve NB I-be jutott Veszprémi Sportegyesület akkori csapatkapitánya. 2023. szeptember 5. 6:02 Az első NB I-es futballmeccs Veszprémben sporttörténet Az első NB I-es futballmeccs Veszprémben Harmincöt éve, 1988. augusztus 12-én, vasárnap 11 órai kezdettel játszotta első NB I-es mérkőzését a Veszprémi SE labdarúgócsapata a budapesti Vasas SC ellen a Wartha Vince utcai stadionban. Az egész ország szemtanúja lehetett a sporttörténelmi pillanatnak, ugyanis a meccset élőben közvetítette a Magyar Televízió, ami akkoriban közel sem volt olyan természetes, mint manapság.   2023. augusztus 29. 6:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.