Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Világítótorony Veszprémben?

2023. szeptember 26. 22:39
Se tengere, se óceánja nincs a városnak, mégis született egy koncepció arra, hogyan lehetne Veszprémben is megépíteni egy ilyen monumentális tornyot.

Nemrég az ország legrangosabb főépítészi konferenciáját tartották Veszprémben, a plenáris ülések közti időszakban pedig, aki nem egyből a pogácsás tálak és a kávéautomata felé vette az irányt az érdekes tervrajz-kiállítással találhatta szembe magát, kvázi, mint a konferencia kísérőprogramja.

Az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának hallgatói kapták azt a feladatot, hogy engedjék el fantáziájukat és találjanak ki különböző koncepciókat, hogy hogyan lehetne feldobni, vagy akár ennél is tovább menve, hasznosítani Veszprém letűnt építményeit. (Azokat, amik kimaradtak az EKF-program infrastrukturális fejlesztéseiből, amiből nincsen sok, hiszen ennek pont az volt a lényege, hogy egykor megépített, mára leromlott állagú épületeknek adtak új tartalmat. A teljesség igénye nélkül a régi gyermekkórháznak, a Ruttner-háznak, vagy éppen a Balaton Bútorgyár területének.)

De például a Pannon Egyetem mellett található nagy ipari gyárkémény pont olyan eleme a városképnek, amihez nem nyúltak a fejlesztési cunami során, de kitörölhetetlenül meghatározza az Egyetemváros látképét. Most erre született egy izgalmas koncepció, hogyan tudna átváltozni az ipari építmény.

A kémény a maga 54 méteres magasságával és alul 6 méteres, felül 4 méterre zsugorodó átmérőjével nagy kihívás elé állította a fiatal tervezőket, hogy a beszűkült lehetőségekből kihozzák a legizgalmasabb koncepciót.

Így született meg végül a „Fény pont” terve. A kémény egy olyan reinkarnációja, amikor kilátóként magasodna a Veszprém fölötti égbolt felé, miközben a tetején a tengerpartok állandó szereplőire, a világítótornyokra hajazna.

Mindez persze csak egy koncepció, néhány kreatív építészhallgató elméjéből pattant ki, de jól példázza, hogy az építész szakma nem csak abból áll, hogy szögmérővel görnyednek a tervek fölött. Veszprém pedig képes előcsalogatni ezt a kreativitást, akár csupán egy több évtizedes ipari kéményével is.

Apropó, ha már világítótorony… Veszprémnek valójában van ilyen tornya! Erről az alábbi cikkünkben írtunk.

Kapcsolódó cikk
Veszprém világítótornya
Lehet szeretni, vagy kimondottan ellenérzéseket táplálni felé, köztes állapot nem igazán van, legfeljebb a sok évtizedes megszokás miatt nem dobban már meg a veszprémiek szíve, ha ránéznek. Pedig ez az épület a legelső, amit meglátnak ők is, és azok, akik távolról látogatnak Veszprémbe. Mint egy távoli világítótorony jelzi, hogy hamarosan feltűnik a Veszprém tábla is. A húszemeletes toronyház a szocreál letűnt korának utolsó, ám annál látványosabb őrzője. Pedig az épület egykor a legmodernebb építészeti remekműnek számított, aminek oly sok egyedi technológiai megoldása mellett saját társadalma is volt.
Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41 Fehérre meszelt falak: megmenthetők a Petőfi színház kerámiái? Fehérre meszelt falak: megmenthetők a Petőfi színház kerámiái? A Petőfi színház nyolcvanas évekbeli felújításáról szólt volna a Magyar Művészeti Akadémia szerdai eseménye, azonban csakhamar az előttünk álló rekonstrukcióra terelődött a szó. A tervek ellen több művész is felszólalt a lakossági fórummá avanzsált beszélgetős esten. 2024. január 19. 11:24 Veszprém apró arcai Veszprém apró arcai Megszülethetett az ezredik cikk is Veszprémről a századik turisztikai magazinban, amikor a város egyedi hangulatáról írnak az újságírók, talán még ők sem tudják pontosan, hogy mire alapozzák ezt az állítást. Veszprém híres látványosságait, szobrait, épületeit nem nehéz felsorolni és turistaként megtalálni. De a valódi gyöngyszemek nem ezek, hanem amik ott vannak a legtöbb polgári épület homlokzatán. Minden nap az utca embere előtt, de von mennyire veszik észre a szemek? Mielőtt felpörögnénk 2024-re, lassuljunk le egy pillanatra és vegyük észre ezeket. Ebben segít szigorúan a teljesség igénye nélkül képriportunk. 2024. január 3. 11:20 Lázár János Veszprémben: kevesebbet építünk, de az marha jó lesz Lázár János Veszprémben: kevesebbet építünk, de az marha jó lesz Az építési és közlekedési miniszter csütörtökön tartott előadást Veszprémben, amelyben az is kiderült, hogyan képzeli el azt, hogy felzárkózzon Magyarország Ausztriához. 2023. szeptember 15. 11:39

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.