Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Balaton Wine & Gourmet - giccsnek is hívhatnánk, de csak a szürke hétköznapokért élni, igazán időpocsékolás

2023. szeptember 29. 10:13
A Balaton Wine & Gourmet fesztivál olyan, mint az ország tortája: nem mindenkinek való, mégis mindenki akar belőle magának egy szeletet. Második éve próbál összecsiszolódni a rendezvénysorozat a veszprémiekkel, és úgy tűnik kezdjük megszokni az ízét.

A gazdasági alapon működő rendezvényekkel általában a közvéleménynek egy igazán sarkalatos problémája szokott lenni: hogy nem ingyenesek. Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatban egyébként a programok hetven százaléka az volt, úgyhogy bőven kiélvezhette mindenki az idei év adta lehetőségeket anélkül, hogy a zsebébe kellett volna nyúlnia. Sajnos hozzá kell szokni, hogy bizonyos rendezvények bizonyos társadalmi rétegekhez idomulnak, azzal mindig mellé fogunk nyúlni, ha azt hisszük, a kapitalista világban minden alanyi jogon jár.

Nézzünk inkább azt, hogy mit kapunk akkor, ha viszont hajlandóak vagyunk a pénzünket áldozni rá: minőséget biztosan. Márai Sándor szerint a bor férfi dolog, csendesen kell beszélni róla, leghelyesebb egy pohár bor mellett. Ezt akár úgy is lehet értelmezni, hogy majd a férfi beszél róla, a nők pedig élvezik. A fesztivál pontosan ezt adja, lehetsz műértő, és lehetsz csak gasztrokedvelő civil, úgy mész majd haza, hogy valódi élménnyel gazdagodtál így, vagy úgy.

A legprofibb szakemberek teszik majdhogynem a szádba a falatokat, párosítva a legjobb tételekkel, és olyan emberek tervezik meg a legapróbb részletekig magát a programsorozatot is, akik igazi öreg rókák a szakmában, de ennek ellenére jól párosítják az újhullámos vonalat a bor és champagne adta történelmi hagyományokkal. Jóleső polgári értékek adta életérzés járja át az embert, amikor a Kolostorok és Kertekben egy pohár borral a kezében francia sanzonokat hallgat. Ezt akár már giccsnek is hívhatnánk, de csak a szürke hétköznapokért élni igazán időpocsékolás.

Persze nem árt, ha már előre tisztázzuk magunkban ennek a gasztokulturális kasztrendszernek a létezését. Mert a legfinomabb bárányszelet élvezetébe könnyen belerondíthat az, ha egyébként kimondani sem tudjuk azt a francia kifejezést, amivel az elkészítési módját jelöli a séf. De ugyanúgy furcsa érzés töltheti el azt az embert is, akinek egyébként nem esik nehezére megkülönböztetni a halevő kést attól, amivel megvajazzuk a zsemlét, és pontosan tudja, hogyan kell az etikett szerint tartani egy pezsgőspoharat, akkor, amikor egyszerű sörpadokhoz kell leülni a rendelt étel elfogyasztásához.

A Balaton Wine & Gourmet-ról nehéz eldönteni, hogy a polgári középréteget akarja felhúzni az elithez, vagy a magasabb társadalmi státuszúakat közelebb hozni az emberléptékű polgársághoz. Mert mindegyik jellegzetességéből akadt bőven a fesztiválon. A szervezők valódi kockázata pedig nem is az időjárás volt, hanem hogy ez a kettő társadalmi csoport egymás felé, vagy egymással ellentétes irányba indul-e el? Hogy erről ítéletet mondjunk, még néhány alkalomra egészen biztos, hogy szükség lesz. Addig a veszprémiek, mint a pohárba kitöltött bort csak köröztetik, szagolgatják a fesztivált.

Mindenesetre egy izgalmas társadalomkísérlet Veszprémben. De a legjobb az egészben, hogy kísérleti nyúlként még ettünk és ittunk is egy jót közben.

Balogh Dóra
Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Adventi süti workshop Kalas Györgyivel a KUNSZT!-ban Adventi süti workshop Kalas Györgyivel a KUNSZT!-ban Advent első vasárnapján a veszprémi KUNSZT! kávézó egy igazán különleges programmal várja a gyerekeket és szüleiket: Kalas Györgyi gasztroújságíró és gyerekkönyvek szerzője tart adventi süti workshopot.  2024. november 29. 13:36 Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház egészség Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház Hétfő délután került sor az ünnepélyes átadásra; azt eszközt a kórház gyermekosztályának alapítványa, az Emberkék Alapítvány adományozta az intézménynek, mely sikeresen pályázott a Pro Filii Alapítványhoz forrásért. 2024. október 8. 13:28 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00 Háromnapos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel Háromnapos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel A balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett idén Olaszország kulináris különlegességeit mutatja be a Balaton Wine & Gourmet. A gasztroünnepet a korábbinál is gazdagabb programkínálattal szeptember 6-7-8. között rendezik Veszprémben. 2024. június 26. 16:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.