Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
29°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
29°C

Balaton Wine & Gourmet - giccsnek is hívhatnánk, de csak a szürke hétköznapokért élni, igazán időpocsékolás

2023. szeptember 29. 10:13
A Balaton Wine & Gourmet fesztivál olyan, mint az ország tortája: nem mindenkinek való, mégis mindenki akar belőle magának egy szeletet. Második éve próbál összecsiszolódni a rendezvénysorozat a veszprémiekkel, és úgy tűnik kezdjük megszokni az ízét.

A gazdasági alapon működő rendezvényekkel általában a közvéleménynek egy igazán sarkalatos problémája szokott lenni: hogy nem ingyenesek. Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatban egyébként a programok hetven százaléka az volt, úgyhogy bőven kiélvezhette mindenki az idei év adta lehetőségeket anélkül, hogy a zsebébe kellett volna nyúlnia. Sajnos hozzá kell szokni, hogy bizonyos rendezvények bizonyos társadalmi rétegekhez idomulnak, azzal mindig mellé fogunk nyúlni, ha azt hisszük, a kapitalista világban minden alanyi jogon jár.

Nézzünk inkább azt, hogy mit kapunk akkor, ha viszont hajlandóak vagyunk a pénzünket áldozni rá: minőséget biztosan. Márai Sándor szerint a bor férfi dolog, csendesen kell beszélni róla, leghelyesebb egy pohár bor mellett. Ezt akár úgy is lehet értelmezni, hogy majd a férfi beszél róla, a nők pedig élvezik. A fesztivál pontosan ezt adja, lehetsz műértő, és lehetsz csak gasztrokedvelő civil, úgy mész majd haza, hogy valódi élménnyel gazdagodtál így, vagy úgy.

A legprofibb szakemberek teszik majdhogynem a szádba a falatokat, párosítva a legjobb tételekkel, és olyan emberek tervezik meg a legapróbb részletekig magát a programsorozatot is, akik igazi öreg rókák a szakmában, de ennek ellenére jól párosítják az újhullámos vonalat a bor és champagne adta történelmi hagyományokkal. Jóleső polgári értékek adta életérzés járja át az embert, amikor a Kolostorok és Kertekben egy pohár borral a kezében francia sanzonokat hallgat. Ezt akár már giccsnek is hívhatnánk, de csak a szürke hétköznapokért élni igazán időpocsékolás.

Persze nem árt, ha már előre tisztázzuk magunkban ennek a gasztokulturális kasztrendszernek a létezését. Mert a legfinomabb bárányszelet élvezetébe könnyen belerondíthat az, ha egyébként kimondani sem tudjuk azt a francia kifejezést, amivel az elkészítési módját jelöli a séf. De ugyanúgy furcsa érzés töltheti el azt az embert is, akinek egyébként nem esik nehezére megkülönböztetni a halevő kést attól, amivel megvajazzuk a zsemlét, és pontosan tudja, hogyan kell az etikett szerint tartani egy pezsgőspoharat, akkor, amikor egyszerű sörpadokhoz kell leülni a rendelt étel elfogyasztásához.

A Balaton Wine & Gourmet-ról nehéz eldönteni, hogy a polgári középréteget akarja felhúzni az elithez, vagy a magasabb társadalmi státuszúakat közelebb hozni az emberléptékű polgársághoz. Mert mindegyik jellegzetességéből akadt bőven a fesztiválon. A szervezők valódi kockázata pedig nem is az időjárás volt, hanem hogy ez a kettő társadalmi csoport egymás felé, vagy egymással ellentétes irányba indul-e el? Hogy erről ítéletet mondjunk, még néhány alkalomra egészen biztos, hogy szükség lesz. Addig a veszprémiek, mint a pohárba kitöltött bort csak köröztetik, szagolgatják a fesztivált.

Mindenesetre egy izgalmas társadalomkísérlet Veszprémben. De a legjobb az egészben, hogy kísérleti nyúlként még ettünk és ittunk is egy jót közben.

Balogh Dóra
Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Háromnapos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel Háromnapos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel A balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett idén Olaszország kulináris különlegességeit mutatja be a Balaton Wine & Gourmet. A gasztroünnepet a korábbinál is gazdagabb programkínálattal szeptember 6-7-8. között rendezik Veszprémben. 2024. június 26. 16:13 Hagyomány és innováció: családi növényolaj manufaktúra Papkeszin Hagyomány és innováció: családi növényolaj manufaktúra Papkeszin A kilencvenes években még Amszterdamba szállították a hidegen sajtolt napraforgómag olajat, annyira nem volt itthon kultúrája, most, alig másfél évvel az üzem újraindítása után Innovatív termék díjat nyertek a Bakony Expón. Igaz, még van hova fejlődni abban, hogy elfogadtassák az emberekkel, a napraforgómagból kinyert olajat fűszerolajnak, és ne sima étolajnak tekintsék, de határozottan jó úton haladnak. A Behring Manufaktúrában jártunk. 2024. május 31. 9:19 Amikor a nagypapa pékségét az unoka álmodja tovább Amikor a nagypapa pékségét az unoka álmodja tovább 1940-es évekbeli fekete-fehér fotó, rajta asszonyok, férfiak, pékek sora, a kezekben és a kosarakban gyönyörű cipók. Valahol itt kezdődik valójában a történet, amit ma Derceként ismerünk: egy pék nagypapával, akinek a sütés iránti szenvedélye tudattalanul is átöröklődött lányunokájába, Papp Zsanett Odettbe, s aki ma kovászos kenyereivel, magyar, francia és svéd péksüteményeivel, hazai finomságaival ugyancsak azt hirdeti: az étel és a közös étkezés ünnep. 2024. május 31. 9:19 Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat. 2024. január 4. 11:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.