Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett

2023. október 16. 13:11 // Forrás: Life&Style magazin
DA501539 V k (1)
DA501539 V k (1)
DA501539 V k (1)
Eddig leginkább csak a hollywoodi filmekből ismertük azt a történetet, amikor a főhős egy elhibázott döntése miatt indulnak el a bonyodalmak, aztán kellő merészséggel ezekkel szembenéz, majd a végén bölcsebben, tapasztaltabban learatja a babérokat. Pedig a Balaton-felvidéki valóság is szül ilyen helyzeteket, de itt még mozgó vonatokról sem kell leugrálni hozzá, mint a filmekben, elég csak a gyümölcsösbe kisétálni.

Ne legyünk álszentek! Ha egy magyar férfi meglát egy nagy kosár gyümölcsöt és elindul a fantáziája, nagyon hamar eljut oda, hogy milyen kiváló pálinkát lehetne főzni belőle. Persze ott vannak még a lekvárok, szörpök is, de mégis ez a hungarikum büszkélkedhet a legnagyobb megbecsültséggel. Talán, mert a legnagyobb odafigyelést ez igényli a készítés során és könnyű hibázni, ha valaki tapasztalatlan. A balatonszőlősi Szabó Gergely is ebbe a hibába esett bele a kezdetekkor. Még a 2007-ben vásárolta meg gyümölcsösét és a hozzá tartozó pincét a Balaton-felvidéken, ahol aztán neki is látott a gyümölcstermesztésnek és a termény feldolgozásának. Ez volt a Gella Kincse nevű vállalkozásának a születése. Készültek a lekvárok, szörpök és persze a kisüsti is előkerült, hogy az első párlatok is lefőjenek, utóbbi saját fogyasztásra. Egy ilyen alkalommal történt meg, hogy almacefre került az üstbe, de valahogy nem az a végeredmény született, amire számítottak. Zavaros, élesztős, savanykás nedűt kaptak. Az almacefréből ecet lett. Hogy hogyan, arra még visszatérünk, de folytassuk Gergellyel, aki nem csüggedt a végeredmény miatt, hiszen nagyon hamar eszébe jutott az, hogy a konyhában hasonló ízvilágú fűszerekkel ízesítik az ételeket, így pedig körvonalazódott előtte a piaci rés.

Az ecetes cefrét eltette a polcra és elkezdte beleásni magát a gyümölcsecetek készítésébe. Mert nem áll meg a fantázia az almánál, amit a legtöbben ismernek gyümölcsecetként. Gyakorlatilag, ami alkalmas lekvárnak és pálinkának, azok közül szinte mindenből lehet gyümölcsecetet is készíteni. Viszont a szakirodalma ennek a tudománynak igencsak gyér itthon, ahogy azok száma is, akik komolyan űzik ezt a tevékenységet. Gergelynek végül a Bor- és Gyümölcsgyártók Egyesülete segített, vagyis tőlük kapta meg azokat az alapvető információkat, amelyekkel a gyümölcscefréhez ezúttal már úgy nyúlt, hogy abból ecetet fog készíteni.

Itt el is érkeztünk ahhoz a sarkalatos ponthoz, ahol az ecetkészítés technikájába avat be Gergely. De, mielőtt bármit is kezdenénk a gyümölccsel, kétszer is aláhúzza, hogy csak olyan gyümölcsöt szabad használni, ami kifogástalan minőségű, megmosták előtte, tehát, amit önmagában is nyugodt szívvel elfogyasztanánk. Ennek egyébként a pálinkakészítéskor is fontos szempontnak kellene lennie, de a gyümölcsecetekre hatványozottan igaz.

Az eljárás során a gyümölcsben lévő cukor kettős fermentáción megy keresztül. Ez persze egy hosszú és lassú folyamat, de ecet mégsem emiatt lesz belőle, hanem a hozzáadott baktériumkultúrától. Tehát a gyümölcscukorból alkohol lesz és mivel a folyamat elején be van oltva baktériumtörzzsel, így párhuzamosan indul meg a fermentáció második lépése, mikor az alkoholból ecet lesz. Egyébként a levegőben is megtalálhatóak az ecetsav baktériumok, vad törzsek, de nem lehet őket sem irányítottan kezelni, sem kiszámítani a viselkedésüket, így a minimálisan elvárható minőséget sem lehet velük biztosítani. Gergely esetében is ezek a baktériumok kezdtek dolgozni azon a pálinkán, amin akkor még nem kellett volna és ezek bontották le, hétköznapi megfogalmazásban felfalták az alkoholt. Most viszont már tudatosan oltja be a cefrét, figyel a hőmérsékletre és arra, hogy más dolog még a levegőből se kerüljön a gyümölcsök közé, hogy aztán a legkülönfélébb gyümölcseceteket kapja.

Alma, meggy, cseresznye, kajszi, birs, vagy éppen aszaltszilvával megbolondított szilvaecet azok, amiket Gergely és menyasszonya készít Balatonszőlősön. Az aszaltszilvás verziót egyébként ezüst fokozattal díjazták a Nemzeti Ecetszemlén, mert Magyarországon ilyen verseny is van, holott komolyan alig egytucat termelő foglalkozik ezzel.

A gyümölcsecetek nem csak a gasztronómiai lehetőségeket szélesítik ki, hanem élettani jelentőségük sem elhanyagolható: antibakteriálisak, jó hatással vannak a vércukorszintre, az emésztésre, segítenek a refluxot megszüntetni és még a fogyókúra küzdelmében is hű társa lehet annak, aki fogyasztja. Mivel egy élő anyagról van szó, így a bélflórának is kiváló. Arról nem is beszélve, hogy az olyan házilag készített ecetekben, mint, amit Gergelyék is csinálnak a gyümölcs beltartalmi értékei megmaradnak, ezzel együtt a vitaminok is.

Hogy hogyan érdemes fogyasztani ezeket a készítményeket, Gergelyéknek erre is több, némely esetben meghökkentő javaslata van. A gyümölcsecetek a főzés során lényegében a fűszerek szerepét is betölthetik, így levesekbe, főzelékekbe, salátákba nem rendkívüli, ha ilyen adalék kerül, de például a húsok pácolásánál segíthet még omlósabbá tenni a végeredményt. De Gergelyék nem álltak meg itt. Desszertek esetében sem tartják ördögtől valónak az édesebb gyümölcsecet használatát, de amin talán a legtöbben felkapják a fejüket, az az, amikor gyümölcsecetes koktéllal, vagy ecetfröccscsel kínálják őket. Márpedig utóbbinál egy gyenge, 5%-os hígítással egy igazán üde, finoman savanykás és alkoholmentes frissítő készülhet belőlük.

A Gella Kincsénél Gergelyék nem álltak meg az eddigi sikereik után sem, jelenleg különböző fűszernövényekkel kísérleteznek, együtt keresik azokat a kombinációkat, ahol a gyümölcsecet és őshonos fűszerek jól harmonizálnak. Ezekkel egyébként már a Casa Christa Michelin-csillagos étteremben is lehet majd találkozni, akik örömmel vették, hogy egy helyi termelő, helyi alapanyagiból készíthetik néhány ételüket. Gergelyék ezzel új fejezetet nyitottak a magyar gasztronómia és ecetkultúra történetében.

balint_1080x1080
balint_1080x1080
balint_1080x1080
Hajas Bálint
domjanattila
domjanattila
domjanattila
Domján Attila
további cikkek
b2dca6d5-b28b-41f0-aa8f-4438b0089b21
b2dca6d5-b28b-41f0-aa8f-4438b0089b21
b2dca6d5-b28b-41f0-aa8f-4438b0089b21
Rúzsa Magdi: „Olyan ugródeszkám volt, amitől megállíthatatlan lettem” Rúzsa Magdolna neve húsz évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, amikor a Megasztár című tehetségkutató műsort megnyerte. Az énekesnő azóta folyamatosan jelen van, rendkívül népszerű, tavaly ő lett a hazai rádiókban legtöbbször játszott előadó. Pályája töretlenül ível felfelé, többszörös arany és platina lemezes, az Arénát már jó párszor megtöltötte. A háromgyermekes anyuka koncertnaptára a mai napig tele van, de már a gyermekein múlik, hogy mennyire. Beszélgetésünkben szó esett önismeretről, saját magunk elfogadásáról, és arról, mi jelenti számára az igazi adrenalint. Rúzsa Magdi mesélt a családjáról is, és arról, miért létezik többféle igazság a múltját illetően. 2025. június 3. 13:13
DA400816 V k (1)
DA400816 V k (1)
DA400816 V k (1)
„Amint elérjük az egyik célunkat, újabbat tűzünk ki magunk elé” Nem volt mögöttük sem hosszú évek tapasztalata, sem kapcsolati háló, sem kimagasló tőke, csupán elszántság és tenni akarás. Ürményi Sándor huszonöt évvel ezelőtt egy kis családi vállalkozásként alapította meg Veszprémben a nyílászárókkal foglalkozó Ada-Bau Kft-t, ami mára cégcsoporttá nőtte ki magát. A vezetői székekben azóta az alapító két fia, Adrián és Norbert ül, velük jártuk végig az Ada-cégcsoport történetét az édesapa legfontosabb intelmeitől kezdve a két eltérő személyiségű fiú konfliktusain és megoldásain át addig, hogy az Ada-cégcsoport mára átlépte az országhatárt is, technológiájukban pedig a legmodernebb eljárásokat alkalmazzák. 2025. június 10. 7:29
_Z2A2217
_Z2A2217
_Z2A2217
A szerzetes is ember Ha egy hollywoodi filmrendező holnap úgy döntene, hogy filmet készít egy szerzetesrendről, a castingra minden bizonnyal csak idős, szakállas férfiakat hívna. A film cselekménye pedig kimerülne annyiban, hogy a szerzetesek egy sötét helyen szótlanul kódexeket másolnak, vagy egész nap csak zsolozsmáznak. Ha pedig valaki a monostor falain kívülről bekopogna hozzájuk, ijedten néznének egymásra. Mindez távolabb nem is állhatna a valóságtól. A keresztény szerzetesrendek talán az utolsó olyan közösségek a földön, akik életvitelükben a mai napig ragaszkodnak azokhoz a középkori regulákhoz, amiket az elődök írtak le, mégis az, amit üzenni szeretnének a világnak, nem is lehetne XXI. századibb. Mihályi Jeromos atyával, a tihanyi bencések perjelével a monostor falain belül találkoztunk, hogy az ő segítségével megismerjük a kívülállók számára misztikus és spiritualitással átszőtt szerzetesi világot. 2025. május 17. 7:31

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.