Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza

2023. október 16. 13:19
Aki vegán éttermet nyit, az nem csak egy új gasztronómiai vállalkozásba kezd. Valamiért az ilyen vendéglátóhelyeknek van egy semmi máshoz nem hasonlítható különleges, megnyugtató atmoszférája. Pláne akkor, ha a hely évszázados történelemmel bír, amiről mintha mesélnének a falak. Veszprém legújabb ilyen étterme pontosan ilyen.

Ha a gasztronómia szinte végeláthatatlan megoldásainak vizsgálatába vágnánk a fejszénket, nem árt tisztázni néhány alapvető fogalmat. Például azt, hogy pontosan mi a habarás, a rántás, vagy mitől lesz konfitált egy hús, mindezt egy egyszerű internetes keresésből kiolvashatjuk. Még könnyebbnek tűnik megérteni, hogy milyen a vegetáriánus és a vegán étkezés. Pedig utóbbiak esetében jóval összetettebb a történet, és ha csak azt hinnénk, hogy valaki attól lesz vegetáriánus, hogy nem eszik húst és vegán, hogy elhagy minden állati eredetű terméket, helyette pedig magvakat és csírákat fogyaszt, akkor a közelében sem vagyunk még az igazságnak. Jó, a legegyszerűbben valóban úgy magyarázható el egy vegán étrendje, mint, hogy csak olyan termékekből főz, aminek gyökere van.

Ezt félig komikusan mondta egy ilyen életmódot folytató ember, Vizl Tamás, aki 2023 nyarán nyitotta meg testvérével közösen Veszprém történelmi belvárosában egy sokat látott épületben vegán éttermüket, az ABLAK a Bablak névre keresztelt helyet. A cégéren mégsem villog nagy betűkkel, hogy ennek az étteremnek vegán étlapja van, ez pedig nem véletlen. És itt vissza is térünk a vegánság oly egyszerű, ám édeskevés definíciójához, mint hogy csak azt lehet enni, aminek gyökere van. Itt valójában egy változatos étkezés és új ízvilág felfedezését kínálja Tamás.

„Eszünk ágában sincs agresszíven téríteni a vegán életmódra. Ezt mi sem szeretjük. Az egyetlen tudatformálás, amit vallunk, hogy szeretnénk megismertetni minél több emberrel, hogy mennyire változatosan lehet étkezni akkor is, ha elhagyjuk az állati eredetű termékeket.”

Tofuból csirkehúsleves, csicseriborsóból fasírt… csak néhány azok közül az alapvető vegán alapanyagokból, amelyeket rendszeresen emlegetnek úgy, mint a hús, vagy más nem vegán és vegetáriánus termék helyetteseit. De Tamás ezzel a mentalitással sincs kibékülve.

„Tudom, hogy van olyan irányvonal, ami vegánként megpróbálja a rántott húst is leutánozni, ebből lesz aztán a hús nélküli rántott hús. Ezzel nem értek egyet. Mi szeretnénk olyan vegán ételeket adni, amelyek önmagukban is megállják a helyüket. És akkor senki nem hasonlítgat, hanem csak élvezi, hogy valami újat, valami finomat ehet az ember.”

Ha csak az ízeket figyeljük, bármennyire is szubjektív ez az érzékelés, Tamásnak igaza lehet. Viszont, ha ugyanezt a kérdést a tápanyagbevitel oldaláról közelítjük meg, akkor már nem árt szót adni a táplálkozás-szakértőknek sem. Ugyanis ők is alátámaszthatják, hogy állati eredetű termékek nélkül, kizárólag növényi alapanyagokból is fedezhető a szervezetnek szükséges fehérjebevitel. A különböző hüvelyesek, vagy akár a gomba is tele van fehérjével, arról nem is beszélve, hogy ezek rostatartalma mennyire hasznos a szervezetnek, amit viszont már több állati eredetű termék nem mondhat el magáról. És akkor még ki sem tértünk a különböző ételallergiákban érintett népes táborra sem, akiknek az ABLAK a Bablakban nem kell az apróbetűs részt olvasgatni az étlapon.

Tamás szerint ezeknek az ételeknek az elkészítéséhez nem kell Michelin-csillagos séfnek lenni. Sokszor csak fogni kell az ismert recepteket és kicserélni az alapanyagokat, így viszont nem egyszer egy merőben más ízvilágot kapunk, ami semmivel sem kevesebb, mint a klasszikus változata.

Ezt már egy vegán somlói galuska mellett magyarázta a pultban, ahol ebédidő lévén sorban álltak emberek, hiszen az ABLAK a Bablak az a’la carte mellett menüztet is, valamint sosem lehet üres a desszertes pultja sem.

Közben egy jó nagy ablakon áramlik be a fény – nem titok, hogy ez az adottság a névválasztásban is szerepet játszott, hiszen szeretnének ablakot nyitni egy új gasztronómia felé – viszont a történelem során nem mindig gőzölgő tányérokat és falatozó, kávézó embereket láthattak itt a veszprémiek itt.

A Rákóczi utca 4. szám alatti épület egykor borbélyműhely volt, itt dolgozott Francsics Károly is a XIX. században, akiről nem messze egy lépcsőt is elneveztek. Később a világhírű hegedűművész, Auer Lipót vásárolta meg a szüleinek, majd sokáig albérletként funkcionált a kétszintes épület.

„Sokan laktak itt, sokan kötődnek a házhoz, ezek a történetek pedig valahogy összeadódnak. Ettől is van egy különleges atmoszférája a helynek” – mesélte Tamás, aki egy évig dolgozott azon, hogy megnyithasson étterme. Igen dolgos volt az az egy év, de megható is, hisz a tervek, a feladatok családi és baráti összefogással valósultak meg. Ez is érződik a hely hangulatán. A bútorokat, a dekorációt javarészt ő találta ki. Ahogy mesélte, sokat járt régiségpiacokra, hogy megtalálja azokat a klasszikus stílusú bútorokat, amivel berendezheti a helyet, ami az otthon nyugalmát sugározza magából.

Ezt a nyugalmat pedig kétségkívül felfedezték maguknak az emberek. Sőt, elkezdték megtölteni olyan tartalommal is, amire az elején Tamásék nem is számítottak. A felső szintet például előszeretettel használják közösségi irodaként a hétköznapokban, van több olyan szabadúszó is, aki a laptopjával és persze a megrendelt növényi tejes lattéjával és süteményével itt dolgozza végig a délelőttöt.

A hely viszont még ezen kívül is tartogat lehetőségeket. Tamásék például worshopokat is terveznek, amelyekben a vegán életmóddal és főleg a konyhával, vagy éppen a gyógynövények rejtelmeivel szeretnék megismertetni az arra nyitottakat, de a gyerekekre is gondolnak, nekik fenntarthatósági foglalkozásokat szeretnének szervezni.

Ez mind olyan téma, ami túlnyúlik a gasztronómián, de a vegán életérzéshez mégis hozzátartozik: a harmónia, a békesség, a fenntartható életmód. Attól perszer még senki nem lesz kevesebb, ha nem teszi 100%-ig magáévá mindezt, de, ha legalább belekóstol, attól biztos, hogy pozitív élményekben gazdagabb lesz. Erre alapozzák a közösségépítést az ABLAK a Bablakban.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Feltárul a rácsokon túli tabusított világ Life&Style Feltárul a rácsokon túli tabusított világ "Egy társadalmat nem az alapján kell megítélni, hogy hogyan kezeli a kiemelkedő polgárait, hanem az alapján, hogy hogyan bánik a bűnözőivel.” Dosztojevszkij mondata egyszerre alkalmas arra, hogy felkorbácsolja az indulatokat azoknál, akik a büntetés-végrehajtásban a társadalom jogos revansát látják a bűnözőkkel szemben, de ugyanúgy meg tudja világítani az emberarcúságot azokkal szemben, akik jogerős bírósági ítélettel a kezükben kényszerültek a börtönrácsok mögé. Nem véletlen, hogy ezzel az idézettel találkozik először az, aki az egykori veszprémi várbörtönbe belép. A történelmi falak még őrzik a tömlöcbe zárt betyárok utolsó sóhaját az akasztás előtt, ahogy a koncepciós perekben elítélt politikai foglyok imáit is és azt a szűnni nem akaró morajlást, ami a börtönök folyamatos ébrenlétére jellemző, miközben az idő mégis megmerevedik a raboknak, de ugyanúgy az őröknek is. A várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás nem egy középkori panoptikumot ígér. Nem is csupán egy történelmi utazást a sziklafalon kialakított legendás börtönben. Sokkal inkább egy morális tréning az ember lelkének. tegnap 12:27 TritonLife – ahol a kiválóság nem extra, hanem alapkövetelmény Life&Style TritonLife – ahol a kiválóság nem extra, hanem alapkövetelmény Az állami egészségügynek és a magánegészségügyi szektornak is ugyanaz a célja a nap végén: a betegek érdekeit a legjobban képviselni. Az ehhez vezető út viszont merőben különbözik, és amíg az állami szektorban sokszor csak egy TAJ-szám a páciens, addig a magánorvosi központok pont arra a bizalomra építkeznek, amire a legnagyobb szüksége van annak, aki valamiért orvoshoz fordul. Legalábbis a TritonLife Csoportnál így gondolkodnak, az eddigi eredményeik pedig úgy tűnik, hogy visszaigazolják ezt a stratégiát, ami még így is csak egy szelete annak a folyamatnak, ahogyan Magyarország egyik legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatója építkezik, többek közt a veszprémi központjaiban. tegnap 12:19 Mindig az nyer, aki a legnyugodtabb tud maradni! Rasovszky Kristóf Mindig az nyer, aki a legnyugodtabb tud maradni! Minden olimpiai aranyéremnek megvan a saját története. Nincs két egyforma. De egyik aranyérem története sem akkor kezdődik, amikor eldördül a startpisztoly, hanem sokkal korábban. Ha Rasovszky Kristóf óvodásként nem szeret bele az úszásba, ma Magyarországnak eggyel kevesebb olimpiai bajnoka lenne. Akkor nem láthattuk volna a párizsi olimpián, ahogy a Szajnában közel két óra megfeszített úszás után elsőnek ér be a célba. Ahogy azt sem, amikor ezután a leghangosabb magyar szurkolóként biztatta csapattársát a bronzéremért. A veszprémi úszó 2024-ben felért a csúcsra, története mégsem ért véget.  2024. december 19. 22:50 Nem kell lemondani a halászléről, csak néhány konyhai trükkel száműzni a felesleges kalóriákat! Life&Style Nem kell lemondani a halászléről, csak néhány konyhai trükkel száműzni a felesleges kalóriákat! Halászlé, töltöttkáposzta, sült húsok, rántott hal, mézeskalács és egy pohár likőr, mondjuk tojáslikőr… A karácsonyi ünnepkörnek elválaszthatatlanul része lett a féktelen evés és ivás, mintegy megkoronázva az év legszentebb ünnepét. Pedig, ha az ünnepi menüsor mögé nézünk rájöhetünk könnyen, hogy nem a roskadásig megrakott húsostál adja meg a karácsony valódi hangulatát, sokkal inkább az, hogy szeretteinkkel tölthetjük az időt és lelkileg, szellemileg elmélyülünk Jézus Krisztus születésének misztériumában. 2024. december 20. 21:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.