Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza

2023. október 16. 13:19
DA508157 V k (1)
DA508157 V k (1)
DA508157 V k (1)
Aki vegán éttermet nyit, az nem csak egy új gasztronómiai vállalkozásba kezd. Valamiért az ilyen vendéglátóhelyeknek van egy semmi máshoz nem hasonlítható különleges, megnyugtató atmoszférája. Pláne akkor, ha a hely évszázados történelemmel bír, amiről mintha mesélnének a falak. Veszprém legújabb ilyen étterme pontosan ilyen.

Ha a gasztronómia szinte végeláthatatlan megoldásainak vizsgálatába vágnánk a fejszénket, nem árt tisztázni néhány alapvető fogalmat. Például azt, hogy pontosan mi a habarás, a rántás, vagy mitől lesz konfitált egy hús, mindezt egy egyszerű internetes keresésből kiolvashatjuk. Még könnyebbnek tűnik megérteni, hogy milyen a vegetáriánus és a vegán étkezés. Pedig utóbbiak esetében jóval összetettebb a történet, és ha csak azt hinnénk, hogy valaki attól lesz vegetáriánus, hogy nem eszik húst és vegán, hogy elhagy minden állati eredetű terméket, helyette pedig magvakat és csírákat fogyaszt, akkor a közelében sem vagyunk még az igazságnak. Jó, a legegyszerűbben valóban úgy magyarázható el egy vegán étrendje, mint, hogy csak olyan termékekből főz, aminek gyökere van.

Ezt félig komikusan mondta egy ilyen életmódot folytató ember, Vizl Tamás, aki 2023 nyarán nyitotta meg testvérével közösen Veszprém történelmi belvárosában egy sokat látott épületben vegán éttermüket, az ABLAK a Bablak névre keresztelt helyet. A cégéren mégsem villog nagy betűkkel, hogy ennek az étteremnek vegán étlapja van, ez pedig nem véletlen. És itt vissza is térünk a vegánság oly egyszerű, ám édeskevés definíciójához, mint hogy csak azt lehet enni, aminek gyökere van. Itt valójában egy változatos étkezés és új ízvilág felfedezését kínálja Tamás.

„Eszünk ágában sincs agresszíven téríteni a vegán életmódra. Ezt mi sem szeretjük. Az egyetlen tudatformálás, amit vallunk, hogy szeretnénk megismertetni minél több emberrel, hogy mennyire változatosan lehet étkezni akkor is, ha elhagyjuk az állati eredetű termékeket.”

Tofuból csirkehúsleves, csicseriborsóból fasírt… csak néhány azok közül az alapvető vegán alapanyagokból, amelyeket rendszeresen emlegetnek úgy, mint a hús, vagy más nem vegán és vegetáriánus termék helyetteseit. De Tamás ezzel a mentalitással sincs kibékülve.

„Tudom, hogy van olyan irányvonal, ami vegánként megpróbálja a rántott húst is leutánozni, ebből lesz aztán a hús nélküli rántott hús. Ezzel nem értek egyet. Mi szeretnénk olyan vegán ételeket adni, amelyek önmagukban is megállják a helyüket. És akkor senki nem hasonlítgat, hanem csak élvezi, hogy valami újat, valami finomat ehet az ember.”

Ha csak az ízeket figyeljük, bármennyire is szubjektív ez az érzékelés, Tamásnak igaza lehet. Viszont, ha ugyanezt a kérdést a tápanyagbevitel oldaláról közelítjük meg, akkor már nem árt szót adni a táplálkozás-szakértőknek sem. Ugyanis ők is alátámaszthatják, hogy állati eredetű termékek nélkül, kizárólag növényi alapanyagokból is fedezhető a szervezetnek szükséges fehérjebevitel. A különböző hüvelyesek, vagy akár a gomba is tele van fehérjével, arról nem is beszélve, hogy ezek rostatartalma mennyire hasznos a szervezetnek, amit viszont már több állati eredetű termék nem mondhat el magáról. És akkor még ki sem tértünk a különböző ételallergiákban érintett népes táborra sem, akiknek az ABLAK a Bablakban nem kell az apróbetűs részt olvasgatni az étlapon.

Tamás szerint ezeknek az ételeknek az elkészítéséhez nem kell Michelin-csillagos séfnek lenni. Sokszor csak fogni kell az ismert recepteket és kicserélni az alapanyagokat, így viszont nem egyszer egy merőben más ízvilágot kapunk, ami semmivel sem kevesebb, mint a klasszikus változata.

Ezt már egy vegán somlói galuska mellett magyarázta a pultban, ahol ebédidő lévén sorban álltak emberek, hiszen az ABLAK a Bablak az a’la carte mellett menüztet is, valamint sosem lehet üres a desszertes pultja sem.

Közben egy jó nagy ablakon áramlik be a fény – nem titok, hogy ez az adottság a névválasztásban is szerepet játszott, hiszen szeretnének ablakot nyitni egy új gasztronómia felé – viszont a történelem során nem mindig gőzölgő tányérokat és falatozó, kávézó embereket láthattak itt a veszprémiek itt.

A Rákóczi utca 4. szám alatti épület egykor borbélyműhely volt, itt dolgozott Francsics Károly is a XIX. században, akiről nem messze egy lépcsőt is elneveztek. Később a világhírű hegedűművész, Auer Lipót vásárolta meg a szüleinek, majd sokáig albérletként funkcionált a kétszintes épület.

„Sokan laktak itt, sokan kötődnek a házhoz, ezek a történetek pedig valahogy összeadódnak. Ettől is van egy különleges atmoszférája a helynek” – mesélte Tamás, aki egy évig dolgozott azon, hogy megnyithasson étterme. Igen dolgos volt az az egy év, de megható is, hisz a tervek, a feladatok családi és baráti összefogással valósultak meg. Ez is érződik a hely hangulatán. A bútorokat, a dekorációt javarészt ő találta ki. Ahogy mesélte, sokat járt régiségpiacokra, hogy megtalálja azokat a klasszikus stílusú bútorokat, amivel berendezheti a helyet, ami az otthon nyugalmát sugározza magából.

Ezt a nyugalmat pedig kétségkívül felfedezték maguknak az emberek. Sőt, elkezdték megtölteni olyan tartalommal is, amire az elején Tamásék nem is számítottak. A felső szintet például előszeretettel használják közösségi irodaként a hétköznapokban, van több olyan szabadúszó is, aki a laptopjával és persze a megrendelt növényi tejes lattéjával és süteményével itt dolgozza végig a délelőttöt.

A hely viszont még ezen kívül is tartogat lehetőségeket. Tamásék például worshopokat is terveznek, amelyekben a vegán életmóddal és főleg a konyhával, vagy éppen a gyógynövények rejtelmeivel szeretnék megismertetni az arra nyitottakat, de a gyerekekre is gondolnak, nekik fenntarthatósági foglalkozásokat szeretnének szervezni.

Ez mind olyan téma, ami túlnyúlik a gasztronómián, de a vegán életérzéshez mégis hozzátartozik: a harmónia, a békesség, a fenntartható életmód. Attól perszer még senki nem lesz kevesebb, ha nem teszi 100%-ig magáévá mindezt, de, ha legalább belekóstol, attól biztos, hogy pozitív élményekben gazdagabb lesz. Erre alapozzák a közösségépítést az ABLAK a Bablakban.

balint_1080x1080
balint_1080x1080
balint_1080x1080
Hajas Bálint
domjanattila
domjanattila
domjanattila
Domján Attila
további cikkek
b2dca6d5-b28b-41f0-aa8f-4438b0089b21
b2dca6d5-b28b-41f0-aa8f-4438b0089b21
b2dca6d5-b28b-41f0-aa8f-4438b0089b21
Rúzsa Magdi: „Olyan ugródeszkám volt, amitől megállíthatatlan lettem” Rúzsa Magdolna neve húsz évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, amikor a Megasztár című tehetségkutató műsort megnyerte. Az énekesnő azóta folyamatosan jelen van, rendkívül népszerű, tavaly ő lett a hazai rádiókban legtöbbször játszott előadó. Pályája töretlenül ível felfelé, többszörös arany és platina lemezes, az Arénát már jó párszor megtöltötte. A háromgyermekes anyuka koncertnaptára a mai napig tele van, de már a gyermekein múlik, hogy mennyire. Beszélgetésünkben szó esett önismeretről, saját magunk elfogadásáról, és arról, mi jelenti számára az igazi adrenalint. Rúzsa Magdi mesélt a családjáról is, és arról, miért létezik többféle igazság a múltját illetően. 2025. június 3. 13:13
DA400816 V k (1)
DA400816 V k (1)
DA400816 V k (1)
„Amint elérjük az egyik célunkat, újabbat tűzünk ki magunk elé” Nem volt mögöttük sem hosszú évek tapasztalata, sem kapcsolati háló, sem kimagasló tőke, csupán elszántság és tenni akarás. Ürményi Sándor huszonöt évvel ezelőtt egy kis családi vállalkozásként alapította meg Veszprémben a nyílászárókkal foglalkozó Ada-Bau Kft-t, ami mára cégcsoporttá nőtte ki magát. A vezetői székekben azóta az alapító két fia, Adrián és Norbert ül, velük jártuk végig az Ada-cégcsoport történetét az édesapa legfontosabb intelmeitől kezdve a két eltérő személyiségű fiú konfliktusain és megoldásain át addig, hogy az Ada-cégcsoport mára átlépte az országhatárt is, technológiájukban pedig a legmodernebb eljárásokat alkalmazzák. 2025. június 10. 7:29
_Z2A2217
_Z2A2217
_Z2A2217
A szerzetes is ember Ha egy hollywoodi filmrendező holnap úgy döntene, hogy filmet készít egy szerzetesrendről, a castingra minden bizonnyal csak idős, szakállas férfiakat hívna. A film cselekménye pedig kimerülne annyiban, hogy a szerzetesek egy sötét helyen szótlanul kódexeket másolnak, vagy egész nap csak zsolozsmáznak. Ha pedig valaki a monostor falain kívülről bekopogna hozzájuk, ijedten néznének egymásra. Mindez távolabb nem is állhatna a valóságtól. A keresztény szerzetesrendek talán az utolsó olyan közösségek a földön, akik életvitelükben a mai napig ragaszkodnak azokhoz a középkori regulákhoz, amiket az elődök írtak le, mégis az, amit üzenni szeretnének a világnak, nem is lehetne XXI. századibb. Mihályi Jeromos atyával, a tihanyi bencések perjelével a monostor falain belül találkoztunk, hogy az ő segítségével megismerjük a kívülállók számára misztikus és spiritualitással átszőtt szerzetesi világot. 2025. május 17. 7:31

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.